Розшинере засідання вченої ради факультету захисту рослин, біотехнологій і екології 2022 року.

12 серпня 2022 року

   12 серпня, в 4 начальному корпусі відбулося засідання вченої ради факультету захисту рослин, біотехнологій та екології про підсумки діяльності науково-педагогічного колективу факультету в 2021-2022 н.р. та завдання на наступний навчальний рік.

 


   Розпочала засідання голова вченої ради, декан, доктор сільськогосподарських наук, професор Юлія Коломієць звернувшись до присутніх з такими словами: «Шановні колеги, 2022-2023 рр. навчальний рік ввійде в історію вищої освіти з такими викликами, як воєнний стан, епідемія коронавірусу, складна вступна компанія, зменшення державних витрат на освіту, значна соціальна і психологічна напруга. Однак попри вищеназвані виклики наш університет успішно реалізує програму розвитку Голосіївська ініціатива 2025, а також стратегію розвитку вищої освіти 2022-2032 рр».
   Юлія Василівна приділила особливу увагу нинішній вступній кампанії наголосивши, що у зв’язку з воєнним станом у країні суттєво зміщені терміни вступної кампанії. Для вступників освітнього ступеня бакалавр подача заяв відбувається до 23 серпня, а освітнього ступеня магістр до 15 вересня. На сьогодні ситуація надходження заяв вражає своєю низькою кількістю, також на факультеті спостерігається спадаюча динаміка контингенту студентів на 8%: 2020 рік – 1007 студентів, 2021 рік – 960 студентів. Негативна динаміка говорить про недостатньо продуману профорієнтаційну роботу, щодо пошуку потенційних абітурієнтів. Проте, так, як вступна кампанія триває, є можливість зробити правильні висновки та, незважаючи на воєнний стан і пандемію, посилити профорієнтаційну роботу НПП факультету.

  
   Рішенням ректорату, студентської організації, первинних профспілкових організацій прийнято рішення про проведення занять в очному форматі. При цьому, ретельно обстежено і підготовлено наявні укриття та розраховано кількість осіб, які одночасно можуть перебувати в них. Комісія Державної служби України з надзвичайних ситуацій в період з 4 по 7 серпня проінспектувала готовність укриттів і відзначила готовність університету до нового навчального року надавши право навчати студентів в очному форматі.

 
   Декан факультету підкреслила, що головним пріоритетом є збереження життя викладачів і студентів, тому розроблено та затверджено інструкцію з поведінки студентів, викладачів в умовах воєнного стану під час їхнього перебування в університеті. Колектив факультету та студенти в повній мірі пройшли інструктаж щодо дій під час оголошення повітряної тривоги, яку провела завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, старший науковий співробітник Алла Клепко. Сформовано та доведено до відома план-схему розташування укриттів на території університету. Інструкція та план-схема розміщені на головній сторінці сайту факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

 
   Освітній процес розпочинається 15 серпня в змішаному форматі для студентів 2, 3 курсів, а також в дистанційному форматі для студентів 4 курсів та Магістрів 2 року навчання. Після зарахування студентів на 1 курс заплановано розпочати з ними навчання 19 вересня, а з Магістрами 1 року навчання з 26 вересня, в очному форматі.


   Юлія Василівна зауважила, що вперше на факультеті запроваджується навчання в 2 зміни. Буде використовуватися комбінований метод, коли лекційні заняття проходитимуть дистанційно, а лабораторні в очному форматі. Проте, всі заняття в очному форматі будуть продубльовані для того, аби студенти, котрі знаходяться закордоном, на окупованих територіях мали змогу бути на занятті. Також, декан факультету наголосила, що усім співробітникам слід проходити тренінги, опановувати нові методи дистанційного навчання, освоювати віртуальні методики лабораторних робіт, переосмислити зміст навчальних планів, розвантажити їх від повторів. В умовах воєнного стану організація змішаного формату навчання вимагає створення нової моделі викладача, де важливим є не тільки високий професіоналізм, а й психологічна стійкість, мобільність, гнучкість, володіння сучасними інформаційними методами викладання. Саме тому, для підвищення якості освітнього процесу необхідно використовувати усі наявні можливості Webex, Viber, Telegram, а також проводити роботу з електронними навчальними курсами на порталі університету.
   Другим актуальним напрямком після освітнього процесу є наукова діяльність. Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології постійно посилює науково-дослідницьку діяльність, виконуючи договори МОН України на 1345000 грн фінансування, 22 ініціативні тематики. В минулому навчальному році укладено договорів з установами і організаціями на 450 тис. грн Також, на 120 тис. грн фінансування виконується міжнародний чеський проєкт на кафедрі екології агросфери та екологічного контролю. Так, торік план надходження коштів до спеціального фонду був виконаний на 300%, але на сьогодні ситуація далеко не з найкращих.

  


   Загалом викладачі факультету виконують дослідження з 27 науково-дослідних тем, 4 держбюджетних, 22 ініціативних, 1 госпдоговірна, 1 міжнародний проєкт, кафедрами планується подати 7 наукових проєктів. При формуванні кадрового складу мотивація викладачів до захисту дисертацій є пріоритетом для формування кадрової політики нашого факультету. На факультеті захисту росин, біотехнологій та екології функціонує 4 освітньо-наукові програми. В галузі 09 «Біологія» відкрилася освітньо-наукова програма «Біотехнології біологічних систем», аби випускники магістратури спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» мали змогу продовжувати навчання.

 
   Публікаційна активність є одним із головних показників дослідної діяльності університету, тому підкреслила Юлія Василівна, факультет старанно працює над ним, зокрема над публікацією статей у виданнях, що входять до науково-метричних баз даних Scopus та Web of Science. Постійно проводиться робота з осучаснення науково-практичного журналу «Біологічні системи: теорія та інновації» зі спеціальностей «Біологія», «Біотехнології та біоінженерія», «Екологія», «Захист і карантин рослин».


   Підсумовуючи, голова вченої ради факультету виділила основні завдання та напрями роботи на наступний навчальний рік, а та звернулася до працівників факультету з такими словами: «Попереду ще багато випробувань, але наша спільна віра в перемогу, професіоналізм та командний дух дають нам можливість гідно їх подолати. Бажаю вам, колеги, професіоналізму, відваги, витримки, мужності та єдності. Будьте сильними, сміливими, будьте патріотами нашої країни та університету, підтримуйте Збройні сили України. Вдалого старту та нових здобутків!».

   Далі до вченої ради факультету звернувся проректор з наукової та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк. Він підкреслив, що факультет захисту рослин, біотехнологій та екології має потужну історію, традиції, а також за пріоритетністю входить до 5-ки факультетів університету, що достатньо актуальні в сучасному світі та випускають такі необхідні для агропромислового комплексу кадри. «Вступна кампанія є надзвичайно складною. Аналізуючи подані заяви на ваші спеціальності, ми бачимо, що вони знижені в 4 рази. Це сумно, проте ми не можемо допустити провалу вступної кампанії, адже відомі постаті та вчені не один рік готували магістрів, аспірантів, створювались професійні школи, аби факультет продовжував існувати та розвиватись»,каже Вадим Кондратюк. Він зупинився на головних завданнях науково-педагогічного колективу факультету, що полягають у якісному виконанні науково-дослідних проєктів, участі у конкурсі на фінансування на наступний рік, наповненні спеціального фонду, проведенні господоговірних досліджень, консультувань тощо.


   Проректор з наукової та інноваційної діяльності відмітив проведення наукових досліджень на факультеті, та як результат активну публікаційну діяльність, що покращилася на 150% порівняно з минулим роком. Також, Вадим Кондратюк зауважив, що факультет завзято включився в подання наукових проєктів, запланувавши та подавши 7 проєктів на суму близько 8,5 млн.
   В ході виконання Порядку денного розширеного засідання вченої ради факультету було заслухано доповідь завідувача кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин, професора Миколи Долі. Він детально розповів про план і перспективи наукової, освітньої роботи, посилення матеріально-технічного забезпечення підготовки фахівців, а також розвиток спеціальності «Захист і карантин рослин». Після доповіді Микола Доля відповів на ряд запитань, на засіданні почалася жвава дискусія щодо нинішньої ситуації, можливості факультету та внесення необхідних змін для розвитку кафедр.

 
   Рішенням засідання вченої ради факультету прийнято проєкт Плану роботи вченої ради факультету захисту рослин, біотехнологій та екології на 2022-2023 навчальний рік. Шляхом відкритого голосування внесено зміни до складу вченої ради факультету.

 

Олена Наумовська, секретар вченої ради
факультету захисту рослин, біотехнологій та екології,
Наталія Батрак

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook