Обговорюємо проєкт рішення вченої ради від 12.08.2022 р.

10 серпня 2022 року

 

Проєкт рішення вченої ради від 12.08.2022 р

Проєкт

    Рішення Вченої ради факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК від 12 серпня 2022 року з питання

   «Про початок 2022/2023 навчального року та особливості організації освітнього процесу у воєнний час»

   Заслухавши та обговоривши доповідь декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Баль-Прилипко Л.В. початок навчального року в умовах воєнного стану,

ВЧЕНА РАДА ЗАЗНАЧАЄ,

що колектив факультету виконує покладені на нього функції, відповідно до наказів ректора, рішень ректорату університету, в умовах воєнного, працює творчо і наполегливо. Факультет, відповідно до наказу ректора університету першим зі столичних вишів відновив заняття під час війни, зміг налагодити справжній освітній процес.

Навчальна та методична робота спрямовані на підвищення якості освітнього процесу, удосконалення існуючих і розробку нових навчальних програм підготовки фахівців освітніх ступенів «Бакалавр» та «Магістр», адаптованих до попиту на вітчизняному і міжнародному ринках праці та вимог фахівців. Приведено у відповідність навчальні плани спеціальностей: 181 «Харчові технології», ОП «Технології зберігання, консервування та переробки м'яса», «Технології зберігання та переробки водних біоресурсів», ОП "Нутріціологія" та 152 "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка", ОП «Якість, стандартизація та сертифікація»; 229 "Громадське здоровꞌя" (ОП "Нутриціологія здорового харчування") підготовки фахівців з урахуванням вимог МОН України щодо навантаження НПП.

У колективі вдало поєднано очну та дистанційну форми занять, ефективно працює навчальний портал Elearn. На кафедрах факультету активно проводиться робота щодо забезпечення освітнього процесу електронними навчальними курсами. Станом на серпень 2022 року кількість розроблених та наповнених ЕНК по факультету становить – 90%, з них атестованих – 75%.

В кінці кожного семестру проводиться опитування студентів не лише з приводу якості організації освітнього процесу, а й відношення викладачів до студентів, ймовірних нестатутних відносин. Ці результати враховуються кадровою комісією при продовженні контракту.

Особливу увагу було приділено зміцненню матеріально-технічної бази. Підготовка фахівців здійснюється на базі 3 кафедр факультету, 5 навчальних та 4 навчально-науково-виробничих лабораторій. У лютому 2022 року за кошти ради роботодавців було відкриту сучасну навчально-науково-виробничу лабораторію "Нутриціології та геноміки людини" для підготовки фахівців із спеціальності 229 "Громадське здоровꞌя".

Для удосконалення наукової діяльності на факультеті активно діє Науково-технічна рада НДІ технологій та якості продукції тваринництва (секція харчових технологій,, стандартизації та сертифікації продукції агропромислового комплексу). Попри складні умови та фінансові обмеження, зумовлені воєнним станом, упродовж 2022 року науковці факультету виконують 2 науково-дослідні роботи на суму понад 1 млн. грн.

На базі факультету проведена щорічна міжнародна конференція: “Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства” (квітень 2022 року).

В університеті, а також на факультеті, проведено активну підготовку до безпечного освітнього процесу. Ретельно обстежено і відремонтовано наявні бомбосховища й укриття.

Комісія Державної служби України з надзвичайних ситуацій у період із 4 до 7 серпня 2022 р. проінспектувала стан готовності бомбосховищ й укриттів – у навчальних корпусах понад 7 тисяч місць, у гуртожитках 4,2 тисячі місць. За результатами перевірки надано право навчати студентів в очному форматі.

Вчена рада зазначає, що важливим завданням колективу є забезпечити максимально сприятливі умови навчання (зокрема, встановити індивідуальні графіки навчання, надати дистанційний доступ до навчальних занять тощо) для здобувачів вищої освіти, які перебувають у ЗСУ, на тимчасово окупованих чи особливо небезпечних територіях або є переміщеними особами. З цією метою для таких категорій та всіх студентів розроблені ЕНК дисциплінами бакалаврату та магістратури.

Для забезпечення організованого початку 2022/2023 навчального року в умовах воєнного стану

Вчена рада УХВАЛИЛА

1. Доповідь декана факультету харчових технологій та управління продукції АПК Баль-Прилипко Л.В. "Про початок 2022/2023 навчального року та особливості організації освітнього процесу у воєнний час" прийняти до відома.

2. З метою підвищення якості організації освітнього процесу рекомендувати Вченій раді факультету харчових технологій та управління продукції АПК, колективам кафедр:

2.1. Забезпечити якісну підготовку фахівців набору 2022 року освітніх ступенів бакалавра та магістра згідно з вимогами нового покоління стандартів вищої освіти, що базуються на компетентнісному підході з урахуванням необхідності посилення технологічної підготовки студентів.

2.2. Системно поліпшувати профорієнтаційну роботу у загальноосвітніх навчальних закладах, використовуючи традиційні форми, а також через соціальні мережі, засоби масової інформації.

2.3. Узгоджувати освітньо-професійні програми підготовки фахівців та навчальних планів факультету з провідними зарубіжними університетами, Радою роботодавців факультету.

2.4. Завершити підготовку та розміщення на навчально-інформаційному порталі НУБіП України електронні навчальні курси всіх дисциплін упродовж 2022 року;

2.5. Продовжити практику залучення студентів магістратури до виконання наукових тем кафедр з обов'язковою їх участю і виступами на наукових конференціях та публікацією матеріалів дослідження;

2.6. Дбати про збереження життя та здоров'я учасників освітнього процесу - контролювати безперебійну роботу системи оповіщення повітряних тривог, стан укриттів, підтримувати їх у належному стані, провести інструктажі з безпеки життєдіяльності, тренувальні заходи на випадок повітряної тривоги;

2.7. Неухильно дотримуватися правил поведінки в умовах воєнного стану в Україні та санітарно-епідеміологічних норм у навчальних приміщеннях і на території університету;

2.8. Проводити постійний моніторинг якості надання освітніх послуг здобувачам вищої освіти бакалаврату та магістратури, постійно контролюючи, перевіряючи відвідування занять та анкетуючи всіх учасників освітнього процесу, а також практикувати відкриті лекційні та лабораторно-практичні заняття.

Відповідальні: Баль-Прилипко Л.В., Слободянюк Н.М., Розбицька Т.В., завідувачі кафедр, гаранти програм

3. Створити умови для ефективної організації наукової діяльності на факультеті:

3.1. Активізацію роботи НПП щодо залучення фінансових ресурсів, в т.ч. від державних і вітчизняних комерційних структур, міжнародних грантів на проведення наукових досліджень у проектах програми ЄС з наукової мобільності, досліджень та інновацій «Еrasmus+» «Horizont 2020».

3.2. Здійснити заходи щодо реалізації рекомендацій, прийнятих на Форумі SEB-2022.

3.3. Підвищення кількісних та якісних показників наукових публікацій НПП, докторантів і аспірантів в іноземних рейтингових журналах. Здійснювати систематичний моніторинг індексу Гірша та Google Scholar кожного НПП факультету.

3.4. Залучення до аспірантури та докторантури талановитої молоді з обов'язковим сертифікатом мов країн Європейського союзу (на рівні не нижче В2).

3.5. Збільшення надходження коштів до спеціального фонду за рахунок виконання досліджень та надання наукових послуг.

Відповідальні: Баль-Прилипко Л.В., Ніколаєнко М.С., завідувачі кафедр

4. У міжнародній діяльності:

4.1. Продовжити роботу зі збільшення кількості та підвищення навчальних дисциплін, що їх викладають іноземними мовами, а також чисельності НПП, що мають сертифікат про володіння іноземною мовою не нижче рівня В2, для забезпечення повноцінної міжнародної мобільності за усіма спеціальностями.

4.2. Активізувати роботу із залучення іноземних громадян на навчання на факультеті. Продовжити роботу зі створення філій університету в Китаї, використати цей крок для міжнародного визнання університету, зміцнення матеріально-технічної бази.

4.3. Забезпечити подання не менше 1 грантової заявки на рік до міжнародних організацій та фондів, ураховуючи пріоритетні напрямки у післявоєнний період до 2030 р.

Відповідальні: Баль-Прилипко Л.В., Очколяс О.М., завідувачі кафедр

5. Сприяти поліпшенню матеріально-технічної бази факультету:

5.1. Здійснювати пошук позабюджетних коштів (гранти, у т.ч. міжнародні, спецкошти, благодійні внески від випускників факультету, партнерів та ін.) для постійного покращення матеріально-технічної бази факультету шляхом придбання обладнання для проведення занять із студентами з метою набуття ними практичних навиків і компетенцій.

5.2. Для підготовки фахівців ОС "Бакалавр" спеціальності 229 "Громадське здоровꞌя" у структурі факультету відкрити кафедру громадського здоровꞌя.

5.3. Спрямовувати господарську діяльність на проведення капітальних та поточних ремонтів у гуртожитку №9 та кафедрах факультету, перехід на енергоощадливі технології.

Відповідальні: Баль-Прилипко Л.В., Андрощук О.С., завідувачі кафедр

6. Рішення вченої ради факультету обговорити на розширених засіданнях кафедр факультету.

          7. Контроль за виконання рішення покласти на декана факультету Баль-Прилипко Л.В.

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook