До 100-річчя кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька Серія публікацій: Завідувачі кафедри

5 серпня 2022, 9:35

ЛЕВИЦЬКИЙ КОСТЬ ОРЕСТОВИЧ
кандидат ветеринарних наук, доцент
очолював кафедру зоогігієни  з 1941 по 1944 рр.

Доцент К.О. Левицький очолював кафедру зоогігієни у воєнні роки (1941 – 1944 рр.). У цей складний як для держави, так і для співробітників та викладачів Київського ветеринарного інституту час, зусилля членів кафедри були направлені на відбудову навчальних лабораторій та вдосконалення навчального процесу з підготовки ветеринарних лікарів у евакуації, так і післявоєнному Києві.

 

 ЄРМОЛАЄВА КЛАВДІЯ СТЕПАНІВНА
кандидат ветеринарних наук, доцент
очолювала кафедру зоогігієни з 1954 по 1964 рр.

Народилася К.С Єрмолаєва 29.Х.1906 року в Саратовській області Російської Федерації в сім’ї селян. У 1932 році закінчила ветеринарний факультет Саратовського зооветеринарного інституту. Посаду асистента кафедри зоогігієни Київського ветеринарного інституту Клавдія Степанівна посіла 1949 року, маючи уже чималий досвід науково-дослідницької роботи. Бо склалося так, що по закінченні аспірантури при Всесоюзному інституті експериментальної ветеринарії (ВШЕВ, м. Москва) під керівництвом А.В. Прохорова і захисту кандидатської дисертації, вона близько 13 років пропрацювала на посаді старшого наукового співробітника відділу фільтруючих вірусів у вченого зі світовим ім’ям, нашого земляка Михайла Федоровича Гамалії. З 1954 року К.С. Єрмолаєва обрана на посаду завідувача кафедри.
Клавдія Степанівна підтримувала кращі традиції, закладені попередниками, насамперед незаперечним гуманістом і невтомним працівником зі щедрою душею професором А.К.Скороходьком. Вона вирізнялася науковою ерудованістю, емоційною стриманістю, непоказовою інтелігентністю. На кафедрі культивувала разом з Ольгою Луківною Бедратою, Галиною Федорівною Одошкіною атмосферу спокою, урівноважених робочих стосунків, творчості.
Доцент К.С.Єрмолаєва разом із співробітниками, аспірантами продовжувала розвивати науковий напрям, визначений професором А.К. Скороходьком. Відчутно пожвавилася наукова робота після заснування в жовтні 1960 року при станції м’ясного скотарства «Ворзель» (науковий керівник – професор Свєчин) лабораторії зоогігієни. Станції «Ворзель» на тривалий час судилося стати осередком, де вирішувались складні наукові питання розвитку молочного та м’ясного скотарства в Україні.
На базі дослідної станції «Ворзель» під керівництвом доцента К.С.Єрмолаєвої поруч із співробітниками кафедри проводили дослідження аспіранти Л.В. Совенко, І.Б.Ігнатьєв, П.Дзюбенко.
Виконані роботи поглиблювали питання терморегуляції і газообміну у великої рогатої худоби у віковому і породному аспектах та в умовах тривалого голодування; оцінювали роль і значення вентиляційних систем в приміщеннях для великої рогатої худоби та у пташниках.
К.С.Єрмолаєва разом із співробітниками кафедри написала та видрукувала ряд лекцій для студентів заочної форми навчання по дисципліні «Зоогігієна»:

  

   Перший випуск включав дві лекції:
1. Предмет, завдання та історія розвитку гігієни.
2. Вплив повітряного середовища на здоров’я і продуктивність сільськогосподарських тварин.
   Другий випуск включав три лекції:
1. Гігієна ґрунту.
2. Гігієна питної води.
3. Гігієна кормів та годівлі сільськогосподарських тварин.
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook