Перспективи та переваги навчання за освітньою програмою «Облік і аудит»: інтерв’ю із завідувачем кафедри обліку та оподаткування Любов’ю Гуцаленко

4 серпня 2022, 20:01
Шановні абітурієнти - 2022, батьки та колеги!!!
     Цьогорічна вступна компанія відрізняється від попередніх, оскільки відбувається в надскладних умовах – умовах воєнного стану. Однак, виклики сьогодення не зупиняють нас, життя продовжується, і колектив кафедри обліку та оподаткування готовий для прийому першокурсників.
      Кафедра обліку та оподаткування має славетну історію, і здійснюватиме підготовку вже 63 рік поспіль. Професорсько-викладацьким складом кафедри розроблено та акредитовано в межах спеціальності «Облік і оподаткування» три освітні програми: «Облік і аудит» для підготовки бакалаврів та магістрів, «Облік і оподаткування» для підготовки докторів філософії.
     З метою допомоги у виборі професії молодим людям, постійно оновлюється інформація про підготовку за освітньою програмою «Облік і аудит» у соцмережах, зокрема: Fasebook, Instagram, Telegram, а також на сторінках кафедри обліку та оподаткування, економічного факультету та головній сторінці НУБіП України.
     Про особливості підготовки фахівців за освітньою програмою «Облік і аудит» (спеціальності 071 «Облік і оподаткування») сьогодні ми поговоримо з завідувачем кафедри обліку та оподаткування, доктором економічних наук, професором Любов’ю Гуцаленко.

       - В НУБІП України як і в інших ЗВО розпочалася вступна кампанія 2022 року. Які особливості для вступників нинішнього року?
      - Для вступників – це особливий рік, оскільки вони обирають свою стежину в майбутнє і цей вибір відбувається в надскладних умовах – умовах воєнного стану. Воєнний стан ускладнює можливості складання мультипредметного тесту на окупованих територіях та територіях, де відбуваються військові дії, а також абітурієнтам, що знаходяться на тимчасово переселених територіях, як внутрішньо так і за кордоном. Однак університет організовано проводить вступну компанію, щоб мінімізувати будь які незручності та забезпечити якісний набір. Кафедра обліку та оподаткування максимально представила всю інформацію на сайті НУБіП Україні, сторінках економічного факультету та кафедри, а також в соціальних мережах, відеозапрошення для навчання за ОП «Облік і аудит» для бакалаврів та магістрів і ОНП «Облік і оподаткування» підготовки PhD. Доцільно зазначити, що щорічно МОН України забезпечує бюджетне фінансування, що надає можливість студентам навчатись безкоштовно та отримувати стипендію.

 

     - Відомо, що певний етап Вашої біографії пов’язаний з посадою декана факультету обліку та аудиту ВНАУ. Чи даний досвід допомагає Вам сьогодні при підготовці фахівців за ОП «Облік і аудит» спеціальності Облік і оподаткування.
     - Так, звичайно, робота на посаді декана дозволила розвинути комунікативні здібності та прийняття оперативних рішень, а також формування навчальних планів з переліком дисциплін, що дозволяють здійснювати підготовку високоякісних фахівців за освітньою програмою «Облік і аудит». Доцільно зазначити, що підготовка магістрів передбачає також набуття лідерських здібностей та менеджерських навиків. Навчальні плани передбачають вивчення фахових дисциплін, які дозволяють дипломованим фахівцям в майбутньому працювати у різних сферах, зокрема: бюджетних організаціях, банках та інших фінансових установах, на підприємствах різних галузей, в малому бізнесі та міжнародних корпораціях, в контролюючих установах (Державної податкової служби, Державної аудиторської служби, Державної казначейської служби України), Міжнародних аудиторських компаніях, тощо. Набуті компетентності дозволять розвиватись майбутнім фахівцям з обліку та аудиту та займати керівні посади, працювати на користь нашої держави у підприємствах і установах різних форм власності та видів діяльності.

 

        - Чи важливий Ваш досвід роботи в експертній раді з питань проведення експертизи дисертацій МОН?
     Так, звичайно. Це особливий період набуття та розвитку наукового досвіду, основою якого є багаторічна праця та формування наукового бачення проблем і шляхів їх вирішення в формуванні наукового потенціалу за видами економічної діяльності та, зокрема, з бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту. Даний досвід сприяє розвитку у майбутніх фахівців з обліку і аудиту наукових поглядів, активізації участі у Всеукраїнських конкурсах наукових робіт зі спеціальності «Облік і оподаткування» та виборюванню призових місць. Такі результати – це праця всього наукового-педагогічного колективу, які вміло передають свої знання з фахових дисциплін, поєднуючи теорію та практичні навики, які спрямовані на якісну підготовку фахівців своєї справи.

 

      - Відомо, що Ви є також гарантом ОНП «Облік і оподаткування» підготовки фахівців PhD доктор філософії із спеціальності 071 «Облік і оподаткування», а також під Вашим керівництвом захищено значну кількість дисертацій. Чи всі ці дослідження мають фаховий напрям та пов’язані зі спеціальністю «Облік і оподаткування»?
    - Звичайно. Мої дослідження по докторській дисертації пов’язані з обліком та контролем формування фінансових результатів суб’єктами господарювання, адже всі прагнуть отримувати прибуток, який формується за відповідних умов дієвості економічних законів, вміння читати баланс підприємства, здійснювати контрольні заходи щодо зменшення витрат, проводити аналітичну оцінку діяльності та визначати фактори впливу на покращення показників, формувати фінансову та управлінську звітність, тощо. Саме таким напрямам присвячені праці моїх учнів, які успішно захистили свої дослідження та отримали науковий ступінь кандидата економічних наук.
     Акредитована освітньо-наукова програма «Облік і оподаткування» кафедри обліку та оподаткування дозволяє випускникам магістратури продовжувати навчання в аспірантурі, при успішному завершені якої отримати науковий ступінь та реалізувати себе в освіті та науці, долучившись до когорти наукової еліти України.

 

    - Варто згадати, що за Вашої ініціативи ОП «Облік і аудит» акредитовано Привілейованим Інститутом Управлінських бухгалтерів Великобританії за міжнародною програмою CIMA (Chartered Institute of Management Accountants). Які переваги даної програми?
      - Національний університет біоресурсів і природокористування України входить до десятки закладів вищої освіти, де акредитовано ОП «Облік і аудит» за міжнародною програмою CIMA.
    Привілейований Інститут Управлінських Бухгалтерів (CIMA), заснований у 1919 році, є провідним та найбільшим професійним органом бухгалтерів у світі. CIMA тісно співпрацює з роботодавцями, проводить передові дослідження, постійно вдосконалює свій навчальний план, оновлює вимоги до фахівців з кваліфікацією CIMA та забезпечує їхнє подальше професійне зростання для того, щоб статус випускника CIMA і в майбутньому залишався найкращою рекомендацією для роботодавців, які шукають фінансово грамотних лідерів бізнесу.
       Члени і студенти CIMA в Україні працюють на промислових і торговельних підприємствах, у державних установах і некомерційних організаціях – загалом це більше, ніж 200 компаній ключових галузей економіки: сільськогосподарської та харчової, хіміко-фармацевтичної, електроенергетичної промисловості, будівництва, фінансів, державного сектору та інших. Сьогодні кваліфікацію СІМА отримали майже 200 000 студентів у 168 країнах.
     Отримання акредитації СІМА підтверджує високу якість наповнення програм навчання та декларує позицію НУБіП України – гармонізацію програм навчання з вимогами найкращих світових практик підготовки фахівців з обліку та оподаткування.
 
    - На яких перевагагах Ви хотіли б наголосити, щодо навчання за ОП «Облік і аудит» кафедри обліку та оподаткування економічного факультету?
       На кафедрі працюють два доктори наук, професори та 12 кандидатів економічних наук, доцентів, які мають значний стаж роботи у вищій школі та підготовили не одне покоління висококваліфікованих фахівців з обліку і аудиту, які плідно працюють в різних галузях та компаніях як в Україні так і за її межами.
     При підготовці фахівців використовується матеріально–технічне забезпечення кафедр, зокрема: Навчально-науково-виробничу лабораторію «Інформаційні технології в бухгалтерському обліку», що дозволяє використовувати різноманітне програмне забезпечення та платформи: BAS Бухгалтерія, M.E.Doc, BAS Комплексне управління підприємством, BAS ERP, Agri:Бухгалтерія; Cisco Webex, Microsoft Office, тощо. Отримані знання дозволяють швидко адаптуватись та мати перевагу на ринку праці по завершенню університету.
    Студенти освітньої програми «Облік і аудит» беруть участь та кілька років підряд стають переможцями призових місць Міжнародної студентської олімпіади у сфері інформаційних технологій «IT-Universe», що засвідчує високий рівень теоретичної підготовки у поєднанні з застосуванням програмних продуктів з діджиталізації обліку та аудиту.
    Кафедра обліку та оподаткування розвиває міжнародну співпрацю. Студенти спеціальності «Облік і оподаткування» є учасниками стипендіальної програми «СМА Scholarship Program». У міжнародній практиці СМА вважається «золотим стандартом» сертифікації, яка передбачає оцінку професійних компетенцій фахівців з управлінського обліку, а також з таких напрямів, як: фінансове планування та аналіз; управління ризиками; внутрішній контроль; управління витратами; точність прогнозування діяльності; аналіз рішень; інвестиційні рішення; корпоративне/комерційне фінансування. Отримання сертифікату СМА є визнанням професіоналізму і гарантує його власникам успішне партнерство в бізнесі й керівні посади у фінансовій сфері.

 

       - Як кафедра сприяє у працевлаштуванні випускників ОП «Облік і аудит»?
     - Кафедрою обліку та оподаткування напрацьовано тісну співпрацю з роботодавцями, які з радістю поповнюють свої фінансово-економічні та інші відділи випускниками економічного факультету НУБіП України.
    Випускники ОП «Облік і аудит» спеціальності «Облік і оподаткування» є «універсальними солдатами» і можуть успішно займати усі без виключення посади, де є вимога мати вищу економічну освіту: бухгалтерів, головних бухгалтерів, бізнес-аналітиків, аналітиків з інформаційної безпеки, аудиторів, фінансових директорів та ін. Вони є найбільш затребуваними на ринку праці й високо оплачуваними професіоналами, працюючи у приватному бізнесі різних сфер діяльності, державних установах, банках, фінансових та аудиторських компаніях, транснаціональних корпораціях.

 

      - Ваші побажання?
      - Мої побажання наступні:
Наша освіта – путівка в щасливе майбуття !!!
Ваш вибір – це НУБіП України !!!
Обирайте економічний факультет і кафедру обліку та оподаткування !!!
Обирайте освітню програму «Облік і аудит» спеціальності 071 - Облік і оподаткування !!!
Успішного вступу та переможного миру усім!
 
Бесіду провела Олена Колеснікова,
заступник начальника навчального відділу
з магістерських програм

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook