Магістри з якості, стандартизації та сертифікації успішно завершили практичне навчання на передових підприємствах України

4 серпня 2022 року

    Практичне навчання студентів є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки фахівців за ОС «Магістр» спеціальність – 152 - «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», освітня програма – «Якість, стандартизація та сертифікація».

   Під час проходження практики закладаються основи практичної діяльності, практичних вмінь, навичок і професійних якостей майбутнього фахівця зі стандартизації, сертифікації та управління якістю.

     Основна мета практики – завершення практичної підготовки випускника університету, як необхідної передумови його професійного становлення та одержання на базі практики необхідної інформації для розроблення практичної частини магістерської роботи та апробації запропонованих заходів і пропозицій.

   Основними завданнями виробничої практики студентів програми підготовки фахівців є практичне застосування, розширення і поглиблення знань, що отримані при вивченні спеціальних дисциплін, набуття і вдосконалення ними професійної майстерності. Залучення їх до суспільно-корисної праці, культурно-масової роботи безпосередньо у виробничих колективах, залучення студентів до самостійного виконання робіт за обраним фахом, виховання почуття відповідальності за доручену справу тощо.

 

     Цьогоріч виробнича практика проходила з 06 червня до 30 липня 2022 року. Базами практики для майбутніх фахівців є провідні лабораторії, підприємства та виробництва, саме:

  • Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК НУБіП України;
  • АТ «ПУМБ»;
  • Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»);
  • ФОП «Болибік Євгеній Вікторович»;
  • ТОВ «ВНІС»;
  • ФОП «Почерпайло Андрій Андрійович»;
  • ТОВ «Еконтроль»;
  • ТОВ «Альфайн Файнкост», Німеччина;
  • ДП «НАЕК «Енергоатом»;
  • DöllingHareico Fleisch- und Wurstwaren GmbH & Co. KG, Німеччина.

     Майбутні фахівці із якості, стандартизації та сертифікації проходять виробничу практику з таких основних напрямків:

  •  якість та безпечність сільськогосподарської та харчової продукції;
  •  стандартизація і сертифікація сільськогосподарської та харчової продукції;
  •  управління якістю сільськогосподарської продукції та виробництва;
  •  управління якістю у невиробничих та інших сферах діяльності;
  •  моніторинг та методи поліпшення якості сільськогосподарської та харчової продукції.

Під час проходження виробничої практики студенти:

  •  вивчають розроблені і впроваджені на підприємстві системи управління якістю, системи управління безпечністю харчових продуктів, системи екологічного та енергетичного менеджменту, вивчають загальні вимоги до компетенції випробувальних і калібрувальних лабораторій, системи моніторингу та управління ризиками, при необхідності беруть участь в їх розробленні;
  •  закріплюють знання і набувають практичні навички щодо розроблення нормативних документів на продукцію, процеси, послуги; оформлення документів для підтвердження відповідності продукції;
  •  знайомляться з нормативно-правовими актами щодо якості і безпечності продукції, якими керуються на конкретному виробництві;
  •  знайомляться із впровадженням на підприємстві національних стандартів, гармонізованих з міжнародними та європейськими;
  •  вивчають передовий досвід впровадження систем менеджменту якістю та існуючі проблеми;
  •  вивчають можливість розроблення та впровадження СМЯ на конкретному виробництві, якщо такі не впроваджені.

     Отже, практика допомагає студенту усвідомити правильність обраного ним шляху. Проходження практики на підприємстві дає найбільш повну картину професійної діяльності. Молода людина виконує свою майбутню роботу, застосовує знання, вчиться діяти «тут і зараз». Прийняття рішень в реальних умовах дозволяє студенту максимально розкрити свої таланти і вміння. Протягом роботи він вчиться взаємодіяти з колективом і керівництвом. Основи субординації і професійного спілкування даються в найбільш зрозумілою і адаптованою формі. Саме в цей момент можна максимально поглибити і розширити свої знання.

 

Слава Україні! 

 

Слава Героям України!

 Леонора Адамчук,
доцент кафедри стандартизації та
сертифікації с.-г. продукції


Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації та
сертифікації с.-г. продукції

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook