Сергій Миколайович Кваша: освітня програма "Міжнародна економіка" велике поле для прикладання зусиль у сфері освіти, науки і професійної реалізації

1 серпня 2022 року
       Шановні вступники – майбутні першокурсники, їх батьки та колеги!
      Нещодавно на економічному факультеті розпочався прийом документів на програму підготовки ОС «Бакалавр». Цього року вступна компанія особлива, адже вона відбувається в умовах воєнного стану. Але, незважаючи на ці виклики, економічний факультет готовий до прийому першокурсників. Для цього університет подбав про Вашу безпеку. В навчальних корпусах та гуртожитках обладнано укриття для студентів та викладачів.
    Економічний факультет, розпочинаючи свій 72 навчальний рік, має потужну матеріально-технічну базу навчання та проживання студентів, професійний викладацький склад, повне навчально-методичне забезпечення дисциплін, успішно функціонує рада роботодавців, співпрацює з провідними зарубіжними університетами економічного профілю.
     Професорсько-викладацьким складом економічного факультету для вступників 2022 року підготовлено 7 освітньо-професійних програм за 4 спеціальностями. Для того, щоб Ви правильно зробили свій вибір, деканатом економічного факультету підготовлено серію інтерв’ю з відомими вченими-економістами, бізнесменами, завідувачами кафедр, гарантами освітніх програм, які більш детально зупиняться на особливості підготовки фахівців, майбутній професії та потенційного працевлаштування в розрізі окремих освітніх програм та спеціальностей економічного факультету.            Про особливості підготовки фахівів за освітньою програмою "Міжнародна економіка" (спеціальності 051 Економіка) сьогодні ми поговоримо з проректором з науково-педагогічної роботи та розвитку університету, доктором економічних наук, академіком Національної академії аграрних наук, професором кафедри глобальної економіки
Сергієм Миколайовичем Квашою.
      - В НУБІП України як і в інших ЗВО розпочалася вступна кампанія 2022 року. Які особливості для вступників нинішнього року Ви бачите?
       - Так, звичайно, ці особливості як ніколи раніше складні і вони пояснюються військовою агресією РФ проти України. Воєнний стан в державі впливає на всі суспільні комунікації і в тому числі, на запровадження МПТ для випускників шкіл, окремі випробовування для випускників фахових коледжів, на тестовий вступ до магістратури. Ці нові підходи до випробовування вимушені, вони нові за змістом та інші за часом проведення. Разом з цим, університет організовано проводить заходи вступу, якісно працює приймальна комісія, інститути і факультети уже упродовж кількох місяців проводять активну дистанційну професійну агітацію на майже 60 спеціальностей першого освітнього ступеня “Бакалавр”.
 
     - Відомо, що певна частинка Вашої біографії пов`язана з роботою в Міністерстві аграрної політики та продовольства, тож які аргументи Ви маєте для вступників, які обирають освітню програму «Міжнародна економіка» за спеціальністю 051 Економіка?
     - Зазначу, що Міністерство аграрної політики, як центральний орган виконавчої влади діє в умовах ринкової системи і організації господарського життя країни та світу. А отже безперечно студенти мають знати макроекономічні засади глобальної ринкової економіки. Також знання, отримані за спеціальністю міжнародна економіка потрібні для глибокого розуміння змісту аграрної політики нашої держави, порівняння її заходів за змістом регулювання аграрного сектору в країнах ЄС, який реалізовує САР (спільну аграрну політику). Окремі компетенції, набуті під час навчання в нашому університеті, будуть потрібні також для взаємодії з громадськими об’єднаннями аграрних товаровиробників для регулювання аграрних ринків України в частині наприклад стимулювання експорту.
 
     - Сергію Миколайовичу, чи важливий для вступників на дану спеціальність Ваш досвід роботи в Національній академії аграрних наук?
       - Так, звичайно. По-перше, у 2008 році я був одним з експертів з оцінки наслідків ступу України до СОТ. Саме розрахунки ефектів від вступу по аграрному сектору, з точки зору міжнародної економіки, зокрема Угоди про сільське господарство ГАТТ/СОТ формується за трьома базовими складовими, зокрема, доступом до ринків, обсягом внутрішньої підтримки виробників та наявністю експортних субсидій. Всі ці знання дає наша кафедра за даною спеціальністю.
     По-друге, особисто відстоював позитивні макроекономічні наслідки підписання Україною ПВЗВТ - поглибленої всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та країнами-членами ЄС. Мої неодноразові виступи з презентаціями по даній проблемі перед науковцями та підприємцями розкривають зміст переваг у підписанні цієї угоди для сільськогосподарських товаровиробників. По цій темі підготовлена цікава брошура, яка ґрунтуючись на теоретичних засадах міжнародної економіки визначає наслідки встановлення квоти у міжнародній торгівлі з експорту та імпорту між Україною та ЄС.

    - Відомо що під Вашим початком захищено значну кількість наукових робіт - дисертацій. Чи всі ці роботи пов`язані з освітньою програмою «Міжнародна економіка»?
     - Звичайно. Оскільки і моя докторська дисертація присвячена зовнішньо економічній діяльності, власне міжнародній економіці, то і пропозиції докторантам-аспірантам з тематики виходили саме з цього блоку моїх наукових інтересів та компетентності. У всіх цих дисертаціях глибоко досліджувались закономірності формування сукупного попиту і сукупної пропозиції на аграрну продукцію та товари що віднесені до групи товарів 0,1-24 УКТ ЗЕД. Зазначу, що вже понад 15 років в одній з дисертаційних робіт вперше була побудована економіко-математична модель реального ринку пшениці України з визначенням точки рівноваги. В цій та інших дисертаціях докторанти і аспіранти визначать ринкові тренди, особливості формування і функціонування аграрних ринків товарів, економічні наслідки виробництва продукції для держави, виробників та споживачів. Тобто, це ті знання і вміння, які можна отримати вивчаючи міжнародну економіку у нас.

       - На які привабливі складові навчання студентів на Вашій кафедрі за даною спеціальністю Ви хотіли приглянути увагу?
      З першу зазначу, що на кафедрі три доктори наук які є фахівцями з глибокими професійними знаннями міжнародної економіки, фахові доценти. По-друге наша освітньо-професійна програма першого ступеня (Бакалавр) та другого ступеня (Магістр) повністю відповідає стандарту вищої освіти за даною спеціальністю. Розроблена нами програма компетентності, реалізується через окремі дисципліни та дають студентам необхідні знання для розв`язання складних економічних задач та проблем, приймати відповідно аналітичне та управлінське рішення. Кафедра має достатнє ресурсне забезпечення для підготовки фахівців за даною спеціальністю. Зокрема за допомогою ліцензованої німецькими партнерами економіко-математичної моделі “AGMEMOD” студенти матимуть можливість оптимізувати торгівельні, виробничі процеси на аграрного ринку України.
 
     - Сергію Миколайовичу, які посади і ким можуть працювати випускники економічного факультету університету, які під час навчання опікалися Вашою кафедрою «Глобальної економіки»?
      - Спектр працевлаштування дуже широкий, адже включає роботу на посадах: комерційних директорів підприємств, інвестиційних менеджерів-експертів, державних управлінців адміністрацій та міністерств та власне засновників особистого бізнесу. Також велике поле для прикладання своїх зусиль є у сфері освіти та науки. Адже освітня програма «Міжнародна економіка» враховує сучасні тенденції глобального економічного розвитку, стан ринків, зокрема продовольчих. А в умовах війни це також супер актуальне питання продовольчої безпеки України та світу через функціонування аграрної інфраструктури, і портів в першу чергу. 

       
- То які Ваші побажання випускникам?
       - Мої побажання наступні:
Твій вибір, твоя дорога НУБіП України - твоя перемога!
Обирайте економічний факультет і кафедру «Глобальна економіка»!
Обирайте освітню програму «Міжнародна економіка» за спеціальністю 051 Економіка
 
Бесіду провів Анатолій Діброва,
декан економічного факультету

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook