Змішаний формат навчання – альтернативна форма якісної освіти в умовах війни

28 липня 2022 року
      Враховуючи вимогу Міністерства освіти і науки України щодо необхідності проведення освітнього процесу в змішаному режимі, в т.ч. очній формі, безпекову ситуацію в місті Києві, в Національному університеті біоресурсів і природокористування України був розроблений графік освітнього процесу, який передбачає диференційований підхід.
    В сучасних реаліях, в закладах освіти, важливим є вибір між забезпеченням якості освіти та життя й здоров’я учасників освітнього процесу. Враховуючи ситуацію, яка склалася в країні, 18 липня 2022 року відбулася чергова зустріч ректора Станіслава Ніколаєнка зі Студентською організацією, профспілками співробітників, студентів та аспірантів, присвячена організації початку нового навчального року.
     Учасники наради погодили, що з 15 серпня 2022 року освітній процес розпочинається для студентів 2-3 курсів бакалаврату та магістрів другого року навчання. При цьому враховано, що студенти 2-3 курсів всіх спеціальностей факультетів аграрного менеджменту, економічного, юридичного, інформаційних технологій, ННІ неперервної освіти і туризму, а також частини спеціальностей гуманітарно-педагогічного факультету, четверокурсники та магістри навчатимуться з 15 серпня дистанційно.
   Решта студентів – очно до 19 вересня. Потім відбувається ротація – до очного навчання приступають першокурсники та студенти 4 курсу бакалаврату, магістри другого року навчання. З 29 вересня до очного навчання приєднуються магістри першого року навчання. У разі зміни безпекової ситуації передбачається відповідна зміна графіку освітнього процесу.
    Слід відмітити, що в НУБіП України з початком пандемії COVID-19 освітній процес, в більшості, відбувається в дистанційному форматі. Тому з початком бойових дій в країні, не було проблем перейти на дистанційне навчання, оскільки: для зручності студентів всі курси з дисциплін є на навчальному порталі eLearn, всі лекції та практичні заняття викладаються із використанням Webex, Zoom, Google Meet тощо. Викладачі кафедри статистики та економічного аналізу, для зацікавленості студентів в освітньому процесі використовують додаткові можливості Kohoot, Mentimeter, Quizizz тощо. Окрім того, постійно вдосконалюють навички дистанційної освіти на курсах підвищення кваліфікації, курсах Coursera, Prometheus тощо.
      Варто зауважити, що дистанційне навчання відкрило нові можливості як для викладачів, так і для студентів. По-перше, можливість додаткового навчання на дистанційних курсах підвищення кваліфікації; по-друге, можливість прийняти участь в конференціях як у межах України, так і за кордоном; по-третє, доступність викладача 24/7 для студентів через додатки Viber, Telegram, eLearn chat та інші.
    Однак, ми усвідомлюємо, що сучасні digital-технології не відмінять очного спілкування, практики, особливо, якщо це стосується прикладних спеціальностей. Тому, звичайно, при можливості, очне навчання теж має бути, при умові забезпечення безпеки освітнього процесу в університеті, достатньої кількості бомбосховищ, можливості студентів та викладачів працювати в режимі офлайн.

Олена Богданюк,
кафедри статистики та економічного аналізу
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook