Розширюємо горизонти творчої співпраці

21 липня 2022 року

   20 липня під час Всеукраїнського форуму «SEB-2022»: співпраця науки, освіти і бізнесу для післявоєнного відродження України» відбулася плідна зустріч викладачів та студентів кафедри журналістики та мовної комунікації зі стейкхолдерами.

До роботи форуму долучилися майже 600 учасників, серед яких представники органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх та громадських організацій.
У вітальній промові ректор університету Станіслав Ніколаєнко наголосив на важливості координації зусиль науки, освіти та бізнесу у складний для країни період війни і післявоєнної відбудови, адже державі в нинішніх умовах потрібен інтенсивний розвиток усіх сфер, а він можливий лише за умов широкого використання інноваційних технологій, реалізації освітніх та наукових ініціатив, злагодженої співпраці державних установ із середовищем бізнесу та суспільними інститутами.

Під час пленарного засідання учасники Форуму мали змогу ознайомитись із результатами спільної діяльності представників бізнесу та університетської спільноти. Ті, хто ділився досвідом успішної співпраці, були єдині щодо необхідності паритетного впливу державної політики, бізнесу та академічного середовища на формування порядку денного післявоєнного відродження та майбутнього розвитку країни.

У спільному Зверненні, яке прийняли учасники за підсумками форуму, зокрема, зазначено, що сьогодні провідні світові та вітчизняні компанії, роботодавці ставлять перед закладами вищої освіти надзвичайно високі вимоги до якості фахівців та їх практичної підготовки. Розробка ефективних механізмів досягнення Цілей сталого розвитку, реалізація Європейського зеленого курсу в умовах глобалізації та зміни клімату неможливі без достатніх інвестицій в освіту і науку. Цього можна досягти лише у співпраці з бізнесом, спільному оволодінні новими технологіями, їх удосконаленні і створенні, залученні до цих процесів студентства, молодих учених і науковців. Забезпечення формування необхідних компетентностей майбутніх фахівців є спільним завданням стейкхолдерів та потребує особливої уваги державних органів.

Учасники форуму закликали до відкритого діалогу урядові структури України, академічне середовище та бізнес, а також громадянське суспільство задля формування спільної перемоги України, її післявоєнного відродження та гармонійного розвитку.

Після пленарного засідання Форуму викладачі та студенти кафедри журналістики та мовної комунікації запросили своїх стейкхолдерів, журналістів Всеукраїнської газети для науковців та освітян «Світ», на зустріч у медіалабораторію, яка нещодавно гостинно відчинила свої двері для всіх, хто прагне вдосконалюватися в нелегкій, але такій цікавій професії журналіста.

Другокурсник Сергій Мінін провів невеличку екскурсію медіалабораторією, розповівши, що саме тут студенти мають змогу перевірити теоретичні знання на практиці, створюють різноманітний медіаконтент, втілюючи в реальність найсміливіші ідеї і творчі задуми, адже лабораторія оснащена сучасним обладнанням для студійної та виїзних зйомок.
Третьокурсниця Валерія Кривіцька, яка активно працює над випуском новин на телеканалі «Свій НУБіП», додала, що майбутні журналісти вже з першого курсу вчаться записувати ролики у віртуальних студіях за допомогою хромакея та монтують їх у спеціально відведеному кабінеті. Їі підтримав третьокурсник Микола Бондаренко, додавши, що він із задоволенням приходить займатися до медіалабораторії, опановує тут нові важливі навички й одразу застосовує їх (пробує себе в ролі спортивного оглядача на приватному каналі). І це лише частина тих можливостей, які відкриваються студентам завдяки доступу до професійного обладнання та постійній підтримці викладачів-практиків.

Відповідаючи на запитання Дмитра Шулікіна, журналіста видань «Світ» та «Освіта України», щодо особливостей здобуття журналістського фаху в НУБіП, завідувачка кафедри журналістики та мовної комунікації Наталія Костриця зосередила увагу гостей на унікальності магістерської програми підготовки за спеціальністю «Журналістика», зокрема інформаційному супроводі агробізнесу та екологічній складовій.

Гості були приємно здивовані, що студенти так захопливо і професійно розповідають про свої творчі проекти та можливості, які відкриває для них робота у медіалабораторії. Журналістка газети «Світ» Світлана Галата навіть зауважила, що по-доброму заздрить їм, адже свого часу здобувала практичний досвід у журналістиці не на студентській лаві, а вже потім, торуючи шлях у професії через власні помилки і самоосвіту.

Підсумовуючи результати невимушеного і водночас дуже цікавого спілкування, доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Олександр Савенко подякував гостям за слушні поради молодим журналістам, а головний редактор газети «Світ» Лариса Остролуцька висловила сподівання на плідну співпрацю, зокрема через залучення студентів до проєктів видання, зустрічей із журналістами-практиками та майстер-класів, які допомагатимуть досягати вершин професійної майстерності.

Наталія Адамчук,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook