Голова правління ПАТ Черкасиобленерго Олег Самчук: переконаний, форум «SEB-2022» дасть нові орієнтири формування кадрового потенціалу реального сектору економіки для післявоєнного відродження країни

13 липня 2022 року
     Олеже Григоровичу, в ці дні йде підготовка до форуму «SEB-2022», ініційованого ректором Національного університету біоресурсів і природокористування України, академіком Станіславом Ніколаєнком.
     Ви і Ваше підприємство ПАТ «Черкасиобленерго» – давній партнер нашого університету. Це не дивно, адже Ви – наш випускник і Голова Ради роботодавців ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України.
     Поділіться своїм баченням щодо програми форуму.

     — Дякую за запрошення. Із задоволенням візьму участь у форумі. Саме зараз, в умовах війни, треба думати і про повоєнне відновлення країни.
     Для енергетичної сфери питання кадрового забезпечення завжди було актуальне. З НУБіП України наше підприємство впродовж багатьох років вирішує спільні завдання підготовки фахівців для енергетичної сфери. Зараз в ПАТ «Черкасиобленерго» працює більше сотні випускників ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, майже половина керівників структурних підрозділів нашого підприємства – випускники саме цього інституту. Тому я переконаний, що вже сьогодні маємо зосередити увагу на формуванні кадрового потенціалу, враховуючи усі чинники післявоєнного періоду.

  • Розкажіть про становлення та сьогодення компанії, яку Ви зараз очолюєте.

     — ПАТ «Черкасиобленерго» – компанія з великими традиціями, здійснює розподіл електричної енергії за регульованим тарифом електромережами 150-0,4 кВ споживачам Черкаської області. Площа ліцензованої діяльності становить 20,9 тис квадратних кілометрів. Компанія експлуатує 39 трансформаторних підстанцій напругою 110-154 кВ, 137 підстанцій напругою 35 кВ, загальна потужність трансформаторних підстанцій напругою 35-154 кВ складає 2348,8 МВА. Найбільший парк трансформаторних підстанцій та розподільних пунктів напругою 6-35/0,4 кВ складає 8969 одиниць, загальною встановленою потужністю 1742,27 МВА. Загальна протяжність повітряних ліній електропередачі напругою 0,4-154 кВ становить 29,4 тис км, кабельних ліній напругою 0,4 - 110кВ – 2,1 тис км.
     Наша компанія надає послуги понад 620 тис побутових споживачів та близько 17 тис юридичним особам. Загальна чисельність персоналу підприємства сьогодні складає майже 4 тис осіб.
     У березні 2017 року мене було призначено тимчасово виконуючим обов’язки Голови Правління, а у травні цього ж року на зборах акціонерів Товариства обрано Головою Правління ПАТ «Черкасиобленерго».
     Мені довелося очолити компанію у досить скрутний час. ПАТ «Черкасиобленерго» у ті роки перебувало у глибокій кризі. Відбувалося масове звільнення працівників (плинність кадрів у 2017 році становила 21%), Інвестиційна програма не виконувалася, капітальні та поточні ремонти електромереж, розчистки повітряних ліній електропередачі не проводили більше трьох років. Рахунки підприємства були заблоковані, коштів на зарплату, матеріали, паливо, ведення господарської діяльності не було. Трудовий колектив через невиплату заробітної плати перебував у страйковому стані. Попереднє керівництво створило великі борги по заробітній платі – понад 120 млн грн.

 

     Але, ми спільно з колективом зробили все можливе і вивели Товариство зі стану економічного занепаду: розробили та реалізували першочергові антикризові заходи, поступово ліквідували заборгованість із заробітної плати, зняли соціальну напругу, зберегли робочі місця та стали на шлях інноваційного розвитку.

  • Які чинники розвитку компанії в сучасних умовах є для Вас пріоритетними?

     — Нині колектив ПАТ «Черкасиобленерго» – це команда висококваліфікованих фахівців, яка має амбітні плани, прагне досягти високих результатів. Ми постійно приділяємо увагу професійному розвитку наших працівників, впроваджуємо сучасні технології. Все це дозволяє нашому підприємству триматися серед лідерів енергорозподільчих компаній України.

 

     Підприємство займає високі позиції серед лідерів в міжнародних рейтингах SAIDI (показник надійності електропостачання клієнтів) та залишається в ТОП компаній України за сплатою податків.

  • Які досягнення, виробничі результати підприємства за останні роки є найбільш вагомими?

     — Кожного дня енергетики ПАТ «Черкасиобленерго» працюють над підвищенням якості безперебійного розподілу електричної енергії споживачам всієї області. Ми постійно проводимо обслуговування електромереж, підстанцій, оновлюємо енергетичну інфраструктуру.
     У травні 2018 року було введено в експлуатацію підстанцію «Дніпровська» класом напруги 110/10 кВ, будівництво і облаштування якої тривало майже 10 років. Запуск даної підстанції вирішив питання автоматизації процесу керування рівнем напруги та забезпечив підвищення якості постачання електроенергії споживачам.
     Впродовж 2019-2020 років у рамках планових капітальних ремонтів на виконання інвестиційної програми підприємства щорічна фактична сума фінансування зросла майже у три рази.

  • Очевидно, що такі завдання під силу тільки фаховому і мотивованому колективу. Як в умовах сьогодення Вам вдається не тільки зберігати, а й нарощувати кадровий потенціал підприємства?

     — Безумовно, найкраща мотивація працівників - це грошова винагорода. Так, за 2021 рік розмір мінімальних гарантій з оплати праці у нашому Товаристві на 43% вищий, ніж того вимагають умови Галузевої угоди.
     Ми пишаємось нашим «соціальним пакетом» для наших працівників: компенсація за спожиті енергоносії, виплати до ювілейних дат, матеріальна допомога на лікування, виплати до Дня захисту дітей, виплати при народженні дитини.
     На сьогодні, кожен мобілізований працівник щомісяця отримує середню заробітну плату в підприємстві та додатково 10 тис грн матеріальної допомоги.
     Загалом, у 2021 році на соціальні гарантії та матеріальну допомогу працівникам було спрямовано понад 9 млн грн.

  • А який внесок компанії у інвестиційний розвиток регіону?

     — ПАТ «Черкасиобленерго» активно сприяє інвестиційній привабливості регіону. За безпосередньої участі нашої компанії на Черкащині реалізовані два проекти зеленої енергетики іноземного інвестора. Так, сонячні електростанції потужністю 25 МВт та 40 МВт запрацювали в Кам’янці та на Чигиринщині. Крім того, в рекордні строки підприємство приєднало до електромереж першу чергу новозбудованого компанією «SEED CORP» у Золотоніському районі заводу.

  • Як Ваша компанія інвестує сьогодні у кадровий потенціал підприємства?

     — Ми приділяємо велику увагу питанню підготовки кадрів. Нещодавно укладена нова Угода про співпрацю з Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Це дозволяє нам забезпечувати високу якість професійної підготовки спеціалістів шляхом об’єднання інтелектуального потенціалу, матеріальних, фінансових та корпоративних ресурсів.
     Фахівці нашого підприємства, лише за 2021 рік розробили та провели більше ста освітніх заходів, семінарів та тренінгів для розвитку професійних, комунікативних, управлінських та особистісних навичок працівник всіх ланок та підрозділів Товариства.
     На базі навчального центру ПАТ «Черкасиобленерго» проводяться: первинна підготовка, підвищення кваліфікації та перепідготовка працівників Товариства з 13 робітничих професій. До освітнього процесу залучені керівники та провідні фахівці за напрямами, викладачі навчального центру Товариства. Первинна підготовка при підвищенні кваліфікації включає також майстер-класи, а це вирішення реальних виробничих ситуацій, що є важливим. Заняття проводяться в сучасно обладнаних кабінетах та лабораторії «Моделювання і аналізу виробничих ситуацій в електроенергетиці».
     В умовах воєнного стану працівники навчального центру проводять навчання онлайн на спеціалізованій платформі, розробленій працівниками служби інформаційних технологій. В кожному підрозділі Товариства створено робочі місця для проведення дистанційного навчання, розроблено кабінети за відповідними професіями, наповнено освітнім контентом для можливості індивідуального та самостійного опрацювання інформації.
     Успішний приклад співпраці із ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України. На початку цього року програму підвищення кваліфікації в інституті пройшли 20 працівників ПАТ «Черкасиобленерго». Відповідно до укладеної Угоди про співпрацю студентам ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження надаються місця практичної підготовки у структурах підприємства. Насамперед, шляхом впровадження дуальної форми навчання.
     Нажаль, початок повномасштабної війни не дозволяє реалізувати погоджену програму практичного навчання групи студентів спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка і електромеханіка» в повному обсязі.

  • А які напрями фахової підготовки, інноваційного забезпечення виробничих процесів цікавлять підприємство найбільше?

     — Насамперед це оновлені і актуалізовані навчально-тематичні програми перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців. Вони включають теми сучасного розвитку електроенергетичних систем, такі як: наукові засади управління енергоефективністю, новітні технології Smart Grid та цифрові підстанції, підвищення надійності та ефективності електричних мереж, VR-технології в системі експлуатації електрообладнання і ін.

  • Як підприємство адаптувалось до роботи в умовах війни?

     — Нашу велику енергетичну родину ПАТ «Черкасиобленерго» об’єднує багато факторів: робота, професійне навчання, любов до нашої справи, а головне – до нашої Батьківщини.
     Нині, в умовах війни, колектив працює в посиленому режимі, виконуючи своє основне завдання – забезпечення якісним та безперебійним розподілом електричної енергії всіх споживачів Черкащини, також Товариство активно допомагає захисникам України. Майже щодня ми відправляємо бійцям гуманітарну допомогу – продукти харчування, медичні засоби, одяг, засоби гігієни, спеціальне тактичне обладнання, обмундирування, різного виду транспортні засоби, перелік великий.
     Крім цього, одним з наших підрозділів було налагоджено виробництво великих протитанкових їжаків та малих загороджувальних конструкцій для колісної техніки, скоб для будівництва бліндажів та багатомісних польових умивальників тощо.
Це наш невеликий внесок у Перемогу, прояв поваги та вдячності нашим Захисникам!

  • Які Ваші очікування від форуму «SEB-2022»?

     — Я дякую ректору НУБіП України Станіславу Ніколаєнку за дуже вчасну ініціативу щодо проведення такого форуму.
     Переконаний, що форум спрямований на створення діалогового майданчика між владою, бізнесом та навчальними закладами для того, щоб зрозуміти сьогоднішні потреби у фахівцях на ринку праці у нових умовах життя.
     Хотілося, щоб учасники на дискусійному майданчику форуму торкнулися проблем інноваційного розвитку економіки країни, трудової міграції, необхідності формування особистих освітніх траєкторій майбутніх фахівців, розвитку підприємництва та патріотичного виховання.

Розмовляв Віктор Каплун,
директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження
НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook