МІЦНІЄМО І ЗРОСТАЄМО! (про виховну роботу на гуманітарно-педагогічному факультеті)

15 липня 2022 року

Війни виграють не генерали, війни виграють шкільні вчителі
та парафіяльні священики
Отто фон Бісмарк


Виховна робота у закладах освіти сьогодні-це боротьба. За уми підростаючого покоління, за їх життєві переконання, соціальні установки. Саме у класних кімнатах та аудиторіях формується національність, патріотизм, усвідомлення себе частиною людства, суспільства, соціуму; формуються правила, за якими особистість будуватиме власне життя на функціонуватиме у людській спільноті.
Навіть світовий ринок праці, що живе за правилами сьогодення, диктує нові вимоги до особистості: soft skills: уміння комунікувати, безконфліктно діяти в умовах колективу, жити за правилами толерантності, взаєморозуміння. За всім цим стоїть він – ВЧИТЕЛЬ (викладач, шкільний учитель, вихователь, батьки, родина).
Виховна робота на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП проводиться відповідно до основних положень Конституції України, законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», нормативних документів у галузі освіти. Стрижнем її є національна ідея, що відіграє роль консолідуючого фактору в суспільному розвитку, спрямованого на вироблення активної життєвої позиції людини.
Пріоритетними напрямами у виховній роботі є національно-патріотичне та фізичне виховання, утвердження здорового способу життя студентської молоді. Головним завданням виховної діяльності кожного викладача і кафедри є формування у студентства громадянської позиції, патріотизму, почуття гордості за свою країну, навчальний заклад, родину, готовності до трудової діяльності, відповідальності за свою долю, майбутнє суспільства, держави та людства.
2022/2023 н.р. – особливий для кожного громадянина України, для кожного учасника освітнього процесу. Позначений чорним крилом війни, трагічними подіями – повномасштабним вторгненням військ Російської федерації на територію нашої держави. Але з перших днів війни, незважаючи на ситуацію невизначеності, розгубленість і страх, колективом гуманітарно-педагогічного факультету виховна робота проводилась за планом. Бо цей жахливий період у долі кожного – дуже відповідальний у роботі викладачів зі студентським колективом: не дати зламатись і зневіритись, тримати зв'язок, надавати підтримку, комунікувати, закликати підтримувати інших – це все і є кроки у формуванні особистості.
Початок нового навчального року, який обіцяв були плідним і творчим після карантинного затишшя, був правильно і чітко організований: студентів перших і старших курсів заселено до гуртожитків, проведено організаційні та роз’яснювальні заходи, різноманітні екскурсії та цікаві зустрічі; відвідування вистав, виставок. Традиційні для початку кожного навчального року заходи – Посвята у студенти, свято Першого дзвоника – пройшли цікаво та креативно.
Зважаючи на те, що пріоритетним у виховній роботі є національно-патріотичне виховання, організована діяльність кураторів із групами не оминула таких ключових і значимих дат у календарі, як 28 вересня - вшановували пам'ять жертв Бабиного Яру в переддень 80-ї річниці (кафедри міжнародних відносин і суспільних наук);

 
 

14 жовтня – Дня захисників та захисниць України, коли було організовано флешмоб і майже кожен студент факультету долучився з власним відеопривітанням до захисників і захисниць України; 09 листопада – День української писемності та мови, до якого було приурочено цілу низку заходів, організований кафедрою журналістики та мовної комунікації, який пройшов під гаслом «Українцем тебе робить мова!»;

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників, коли студенти всіх спеціальностей факультету були залучені до проведення заходів на вшанування пам’яті тих, хто віддав життя за Україну; 6 листопада у гуртожитку №6 був проведений захід для студентів гуманітарно-педагогічного факультету, присвячений пам’ятній даті «Вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні», організатором якого виступила кафедра міжнародних відносин і суспільних наук;

 

21 листопада на честь Дня Гідності та Свободи кафедрою міжнародних відносин та суспільних наук була проведена інформаційна онлайн-зустріч, присвячена двом визначальних подіям в новітній історії нашої держави, що відбулися на відстані лише дев’яти років одна від одної: Перша – Помаранчева революція 2004 року, завдяки якій Україна вперше отримала шанс на розвиток демократичної та правової держави європейського типу, друга – Революція Гідності 2013-2014 рр., що призвела до зміцнення цього напрямку розвитку нашої країни;

 
 
 

16 лютого - День Єдності України, коли студенти та викладачі усіх кафедр Національного університету біоресурсів та природокористування України були присутніми на піднятті прапора України та з гордістю виконували Гімн України;

18 лютого - День вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення Пам’яті Героїв Небесної Сотні. Напередодні цієї пам’ятної дати відбувся онлайн-реквієм, у якому взяли участь студенти спеціальності «Міжнародної відносини суспільні комунікації та регіональні студії»;

 

19 травня українці відзначали День вишиванки: у цей день студенти кафедри педагогіки влаштували флешмоб єдності, надіславши своє фото у вишиванці, а студенти кафедри журналістики та мовної комунікації максимально зафіксували подію і висвітлили її у різножанрових журналістських матеріалах «Вишиванка як оберіг і генетичний код нації»;

 
 
Заходи до Дня слов’янської писемності і культуриДня Європи були організовані та проведені кафедрою іноземної філології і перекладу.
 

 

Сильні духом майбутні фахівці мають бути і інтелектуально розвиненими. З цією метою було проведено низку заходів: 29 вересня кафедра педагогіки організувала ІІ Всеукраїнський форум рад молодих учених сьогодні відбувся разом із урочистою церемонією нагородження лауреатів конкурсу «Молодий вчений року» за ініціативи Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України.

 
 

8 жовтня 2021 року викладачі і студенти кафедри журналістики та мовної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету долучилися до акції з поліпшення навколишнього середовища та озеленення території університету у рамках реалізації проекту Президента України «Зелена країна».

21 жовтня на гуманітарно-педагогічному факультеті на чолі з кафедрою філософії та міжнародної комунікації відбулася Міжнародна очно-дистанційна науково-практична конференція «Україна між Сходом і Заходом: проблеми і перспективи міжкультурної комунікації», присвячена 150- річчю від дня народження особливої постаті в науці, літературі та культурі ХХ століття – Агатангела Юхимовича Кримського.

 

Серед інтелектуально-духовних заходів – завершення І етапу Конкурсу «Найкращий художній переклад творів українських письменників» (кафедра романо-германських мов і перекладу), на якому представили свої перші перекладацькі спроби учні 10-11 класів шкіл м. Києва та Київської області; Тиждень української мови, приурочений Дню української писемності та мови, організований кафедрою журналістики та мовної комунікації, який ознаменувався низкою потужних заходів (дискусійний майданчик «Десять мовних заповідей Івана Огієнка», студентська конференція «Нестор-літописець – основоположник нашої писемності», міжвузівський студентський круглий стіл «Нова мова», радіодиктант національної єдності, мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та ін.). Проведені заходи об’єднали серця небайдужих до рідного слова, до питання мовної політики, усіх, хто вболіває за долю української нації та майбутнє українського Слова.

    

Змістовним і цікавим було проведене кафедрою педагогіки засідання Клубу аграрного та освітньо-наукового консалтингу: обговорення пропозицій по удосконаленню освітньо-наукових програм, вимог до спеціалістів нової формації.

 
 

Викладачами кафедри філософії та міжнародної комунікації до Міжнародного дня філософії було проведено Науково-методичний онлайн-семінар для молодих науковців (аспірантів, студентів) «Інститут філософії – осередок мудрості та духовності». Цікавим і змістовним був фонетичний конкурс з англійської мови, проведений 26 листопада на кафедрі романо-германських мов і перекладу. Метою заходу було вмотивування студентів до глибокого вивчення англійської мови, мотивація учнів шкіл, коледжів і гімназій з метою вступу до НУБіП України.

 

Студенти факультету були залучені до заходів по вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні (кафедра міжнародних відносин і суспільних наук); відзначення Міжнародного дня прав людини, коли студенти спеціальності «Професійна освіта» взяли участь у політичних дебатах Верховної Ради України; міжфакультетського наукового семінару-тренінгу «Пазл здоров`я: етика та екологія, валеологія та нутриціологія», у роботі якого взяли участь викладачі та аспіранти кафедр філософії та міжнародної комунікації, психології, соціальної роботи та реабілітації, студенти спеціальності «Фізична культура і спорт».

 
  
До Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається щорічно 14 грудня, студенти 3 курсу спеціальності "Професійна освіта" гуманітарно-педагогічного факультету взяли участь у тематичному інформаційному заході.
 
 
Пізнавальною та інформативною була організована кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук студентська науково-практична конференція «Зовнішня політика і дипломатія України останньої доби визвольних змагань (До 103-річниці утворення Директорії УНР 1918-1921 рр.)».
 
  
15 березня активісти навчально-наукових гуртків кафедри міжнародних відносин і суспільних наук «Інформація і політика» та «Дипломатія і геополітика» організували спільні збори гуртків задля того, щоб дати науково-політичну оцінку скоєного ворогами людства злочину, проаналізувати перебіг подій та його можливі, передбачувані та непередбачувані наслідки, а 19 березня в університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена пам’яті Бориса Олійника, організаторами якої стали гуманітарно-педагогічний факультет університету і Зачепилівська гімназія імені Бориса Олійника Новосанжарського ліцею, що на Полтавщині.
 
 

Не забували на гуманітарно-педагогічному факультеті і про вшанування пам’яті яскравих особистостей: так, 22 квітня до 298 річниці І. Канта на базі кафедри філософії та міжнародної комунікації відбувся науково-практичний семінар «ІІ Кантівські читання» (онлайн);

12 травня відбулися ювілейні Х-ті Сковородинські навчання; кафедрою філософії та міжнародної комунікації було організовано науково-практичний онлайн семінар «Роль і значення людини в трансформації соціальних практик: минуле і сучасність»;

30 травня 2022 року на кафедрі журналістики та мовної комунікації в межах заходів, приурочених святкуванню Дня Університету, відбулась I Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Сучасні тенденції в медіагалузі», у роботі якої взяли участь журналісти-початківці не тільки НУБіПу, а й інших закладів вищої освіти України; 26 травня відбулася V Міжнародна науково-практична студентська конференція «Світ мов і мови світу» – престижний науковий форум молодих дослідників (кафедра романо-германських мов і перекладу).

У рамках реалізації цілей морального виховання теж було проведено низку цікавих і змістовних заходів, які отримали низку схвальних відгуків зі сторони і студентства, і викладачів: похід до музею Анатомії, який знаходиться у навчальному корпусі № 12 Ветеринарного факультету; участь студентів спеціальності «Журналістика» у роботі наукового гуртка «Медіакрок»; інформаційна зустріч «Важливість вакцинації в умовах адаптивного карантину»; студенти спеціальності «Професійна освіта» мали змогу відвідати Верховну Раду України та долучитися до обговорення законодавства із позиції дотримання прав людини, взявши участь у дебатах за аналогом системи «Британський парламентарій»; до Дня прав людини – тренінг-гра «Я знаю свої права»;

 

 

майстер-клас з розпису крашанок до Великодня провела доцентка кафедри культурології Ярина Василівна Пузиренко; відкрита лекція (он-лайн на платформі Webex) директора Українського центру вивчення історії Голокосту, кандидата історичних наук Анатолія Юхимовича Подольського «Україна у війні. Історичні паралелі з минулим. Шлях до перемоги над ворогом»;

сімейний online-вікенд «На зв’язку», який був присвячений Дню сім'ї (організовано Київським міським центром соціальних служб, Київським міським центром «Родинний дім» за сприяння Служби у справах дітей та сім’ї КМДА); захід з вшанування пам'яті пророка Тараса Шевченка; захід до Дня Вишиванки – «Вишиванка – духовна броня українців, генетичний код нації».

 


7 червня було організовано екзаменаційний захід, коли і викладачем, і екзаменатором є Ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України Станіслав Ніколаєнко. На екзамені майбутній фахівець має продемонструвати усі набуті ним знання та уміння.

Постійно діючим і таким, що викликає зацікавленість студентів, є студентський науковий гурток «Педагогіка і сьогодення», організований на кафедрі педагогіки, утворений з метою реалізації наукового і творчого потенціалу талановитих студентів у освітній сфері. Його діяльність, що ґрунтується на спільності інтересів здобувачів освіти, забезпечує інтелектуальний розвиток, розкриває творчий потенціал студентів.
Масовими, цікавими на гуманітарно-педагогічному факультеті завжди є заходи екологічного спрямування: так, у жовтні викладачі і студенти долучилися до акції з поліпшення навколишнього середовища та озеленення території університету.

Тільки у здоровому тілі – здоровий дух! Ця неписана істина відома здавна, тому її притримуються на гуманітарно-педагогічному факультеті, приділяючи увагу фізичному вихованню майбутніх фахівців. Особливо плідною на заходи спортивного характеру була осінь: 14 вересня на стадіоні НУБіП України відбулася гра за третє місце чемпіонату міста Києва з футболу серед студентів ЗВО;

 

18 вересня в місті Черкаси відбулося спортивне свято, присвячене 150-річчю видатного українського силача Івана Піддубного, організатором якого виступив Микола Томенко – віце-президент Олімпійського комітету України, член наглядової ради НУБіП України

 

26 вересня було проведено тренінг «Я обираю здоров’я» в ЕКОкласі Ботанічного саду НУБіП з метою надання учасникам інформації про здоров’я, здоров’я спосіб життя та фактори, що впливають на здоров’я;

14 жовтня на території Голосіївського парку ім. Максима Рильського відбулись змагання з кросового бігу, скандинавської ходи і спортивного орієнтування, у яких взяли участь і університетські спортсмени-легкоатлети та орієнтувальники; 20 жовтня стартували змагання серед гуртожитків університету з футбольного біатлону; 21 жовтня було проведено тренінг на тему «Здоровий стиль життя»; 19 листопада відбувся онлайн-семінар «Вплив паління на здоров’я».
Звичайно, окремою траєкторією виховної роботи наставника зі студентськими групами є робота за професійним спрямуванням, індивідуальна робота зі студентами та їх батьками. Так, багато схвальних відгуків від учасників отримав осінній марафон «АD ASTRA!»: онлайн-зустрічі для випускників шкіл, ліцеїв, гімназій. Під час осінніх канікул стало традиційним організовувати та проводити тематичні зустрічі з випускниками шкіл задля активізації профорієнтаційної роботи, популяризації університету, факультетів та спеціальностей: так було і цього навчального року. 28 грудня в університеті реалізувалися нові профорієнтаційні проекти з метою ознайомлення випускників шкіл з Національним університетом біоресурсів і природокористування України. Для встановлення більш тісних зв’язків з територіальними громадами з різних регіонів України було започатковано новий профорієнтаційний проект.

   
Упродовж навчального року викладачами гуманітарно-педагогічного факультету, студентами всіх спеціальностей було проведено низку профорієнтаційних зустрічей із випускниками шкіл та закладів фахової передвищої освіти, мета яких одна – аби до національного університету біоресурсів і природокористування України прийшов найкращий, професійно орієнтований і свідомий свого вибору вступник.
Навчальний рік завершено. Але спілкування викладачів та студентів гуманітарно-педагогічного факультету між собою навіть у період літніх канікул та відпусток продовжується. У нелегкий для країни час важливо тримати зв'язок, важливо підтримувати одне одного, залишатись соціально активними. Студенти та викладачі факультету стали волонтерами багатьох волонтерських та благодійних фондів, організацій. Багато студентів стали на захист країни до лав Збройних сил України та територіальної оборони.
Сьогодні маємо бути єдині, як ніколи. Сьогодні для всіх нас мета і діяльнсть – спільні, як ніколи. Заради миру, заради процвітання нашої неньки-України і нашого рідного університету!

Богдан Назаров,
заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету
Лідія Чередник,
старший викладач кафедри педагогіки
Дмитро Чорноморденко,
старший викладач кафедри філософії та міжнародної комунікації

 
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook