ПІД ЧАС ВІЙНИ ХЕРСОНЩИНА ВТРАЧАЄ ГЕКТАРИ ЛІСУ: НА ЇХ ВІДНОВЛЕННЯ ПОТРІБНІ МІЛЬЙОНИ І РОКИ

7 липня 2022 року
Український Південь

Вже вкотре після визволення ЗСУ йде обстріл села Заградівка Кочубеївської громади. Поряд за 7 кілометрів, по той бік Інгульця, знаходяться російські військові, які не дають місцевому населенню повернутися до мирного життя. А один з останніх обстрілів, наприкінці червня, касетними снарядами, призвів до масштабної пожежі, яка пройшлася степом, охопила ліс та підібралася до осель людей.

Фото Лідія Григор’єва. Після пожежі (Кочубеївська громада, Заградівка) 23 червня 2022 року

Тліючі садиби помітили і ми, приїхавши наступного дня з волонтерами до Заградівки.

Незважаючи на небезпеку, місцеве населення, що залишилося, об’єдналося, взяло лопати в руки і побігло гасити. Часу на роздуми у людей не було.

«Наші жителі справжні герої, завдяки їх сміливості вогонь було локалізовано, що не дозволило йому піти далі на село. До пізньоїночі гасили пожежу. Зранку ще є місця, де тліє», – написали на сторінці у Фб Кочубеївської громади.

Частина лісу навколо села вигоріла.

Місцевий житель Максим, садибу якого було зруйновано під час обстрілу села, показує на відео, як в’ються клубні диму над лісом, худобу, яку вбило цього дня, вирви на городі від снаряду.

«Спочатку степ загорівся, ми потушили. Ліс загорівся за другим боєприпасам, коли посипались касетні снаряди. Я відразу поїхав туди, вже клуби диму йшли, але самому в лісі нічого не зробиш. Сусідка Діна Василівна подзвонила, сказала, що пожежа вже підбирається до ГРП (газорегуляторний пункт, – ред.), вирішив їхати туди , бо без газу залишимось взагалі. Люди прибігли з граблями, палками, лопатами. А баба Маруся, вона з міста, взяла деревину і досить результативно гасила полум’я. Рятувальники приїхали швидко, десь за 20 хвилин», – розповідає Максим.

Після обстрілу Заградівки залишились і снаряди, що не розірвалися.

Фото:Снаряд, що не розірвався, біля села Заградівка (Кочубеївська громада)

Розмінування лісів та виявлення снарядів, які не розірвалися, – проблема, яка ще багато років буде вирішуватися, призводячи в майбутньому до трагічних випадків та нових пожеж. Це залишиться у спадок і наступним поколінням, зважаючи, що після Другої світової війни досі знаходять різні боєприпаси.

Від масштабної пожежі ліс біля Заградівки врятували місцеві жителі і приїзд пожежно-рятувального підрозділу Кочубеївської громади. Це суттєво вирізняє ситуацію від окупованих територій, де ні місцеве населення, ні лісівники, ні рятувальники не можуть швидко загасити пожежі.

У травні 2022 року лісові пожежі на Херсонщині охопили близько 800 гектарів, зазначає Юрій Болоховець, голова Державного агентства лісових ресурсів.

І вони продовжуються надалі.

Саме навесні в області почалися масштабні пожежі. Зважаючи, що Південь України, зокрема Херсонщина, була окупована російськими військовими з самого початку російсько-української війни.

Це стало водночас і трагедією для місцевого населення. Адже, російські військові нікого не допускали гасити пожежі, а вогонь поступово підходив до сіл.

«Горять ліси безпосередньо біля сіл Геройське та Іванівка!!!! Дуже боляче розуміти, що російські військові силою забороняють місцевим жителям тушити пожежу!!! Мені дзвонять сотні людей, які запитують, а що робити – згоріти чи втопитись?» – написав у травні на своїй сторінці у соціальній мережі голова Чулаківської громади Олександр Мусієнко.

Навесні горіли ліси в Олешківському та Скадовському районах. Здається, такого масштабу трагедії ще не бачили лісівники. Від неможливості вплинути на ситуацію – це викликало у них розпач. У соцмережах з’явилися пости з прохання зробити розголос, з благанням вплинути на ситуацію, а також з’явився збір коштів на пальне!

Лише з підходом полум’я до укріплень та блокпостів російських військових, рятувальникам, лісівникам, у яких забрали паливо, а також місцевим жителям дозволили гасити пожежі.

Саме завдяки єднанню та ініціативі місцевих жителів вдалося приборкати пожежі на великих площах.

Фото з соцмереж. Місцеві жителі на машині ДСНС їдуть з пожежі

«Роботи у рятувальників багато. Лісисті території на Херсонщині великі, а крім вогню, у них є не менша перешкода – російські війська. Незважаючи на це, небайдужим місцевим мешканцям разом із пожежниками вдалося погасити близько 10 га площі», – повідомляло видання «Український південь» 10 травня про гасіння пожежі в Олешківському лісі.

Ліси на Херсонщині рукотворні, тож для їх відновлення потрібні будуть роки. Олешківські ліси – штучно створювалися протягом століття у 19 та 20 ст. Первинною ідеєю заліснення пісків було зупинення їх переміщення вітром. Штучні ліси утворені соснами кількох видів, а також тут ростуть – акація біла, клен, маслинка, гледичія, горобина, глід й інші дерева. Є на Олешківських пісках і природні ліси – залишки Гілеї. Природні ліси формують дуб звичайний, береза дніпровська, осика, вільха звичайна, ясен найвищий. Природні ліси мають дуже високу природоохоронну цінність.

У травні 2022 року масштабна пожежа виникла і на Кінбурнській косі, що поставило під загрозу знищення довкілля та унікальні екосистеми.

«З середини квітня в Херсонській області горять ліси. Гасити пожежі складно через тимчасову окупацію області російськими військовими. Пожежі саме на Кінбурнській косі тривають більше тижня. Вогонь охопив близько 4 тисяч гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей. Під загрозою знищення опинився весь рослинний світ», – написала ексомбудсменка Людмила Денисова /«Український південь» від 14 травня 2022.

Піщані землі півострова, вкриті степовою рослинністю та засаджені хвойними деревами – сосною кримською і звичайною. У заболочених низинах зустрічаються залишки реліктових природних лісів, де ростуть дуби, берези, верби, вільхи. На Кінбурнській косі представлено і найбільше поле диких червонокнижних орхідей в Європі площею близько 60 га.

Особливе місце також – Геродотів ліс: заболочені чагарники, смарагдова напівтемрява, прохолода і покручені, покриті мохом стовбури дерев.

Під час пожеж знищується і унікальна рослинність, яка формувалася століттями.

«Через активні бойові дії дослідити площі знищених лісів, флори, фауни, як і оцінити нинішній стан лісів після пожежі – неможливо, як і підрахувати збитки. Працівникам лісгоспу російські військові не дають виконувати свої функціональні обов’язки від початку окупації, вони їх навіть заарештовують», – зазначив Юрій Савлук керівник ДП «Великокопанівське лісомисливське господарство»

Загальний лісовий фонд Херсонської області становить 172 тисячі га, вкрито лісом 76 тисяч га.

Про знищення лісів на Херсонщині забили на сполох ще навесні у Державному агентстві лісових ресурсів.

Фото «Український Південь» від 10.05.2022

«Загальна площа пожеж зросла у 49 разів. Середня площа однієї пожежі зросла у 18 разів. Найсерйозніша ситуація зараз в окупованій Херсонській області. За весь цей час вогонь охопив вже понад 1587 га. Проте орки (російські військові– ред.) нарешті зрозуміли критичність стану та почали пускати державну лісову охорону до місць загорянь. Щоправда, перед тим окупанти забрали у лісівників майже всю техніку. З пальним також великі проблеми», – зазначив на своїй сторінці у ФБ Юрій Болоховець, голова Державного агентства лісових ресурсів України.

З окупацією області тільки навесні вигоріло 4,5 тисячі гектарів лісових насаджень. Точну цифру наразі назвати неможливо, бо бойові дії в області продовжуються. Російські військові вважають ліси для себе небезпечними – через потенційне укриття для партизанів та українських спеціальних підрозділів, що працюють в тилу противника, а на звільнених територіях – через можливе розміщення техніки ЗСУ. Тому на лінії фронту, яка проходить нині Бериславщиною, продовжують горіти ліси.

Кочубеївська громада, до якої входить село Заградівка, була звільнена від російських загарбників першою – 31 березня 2022 року. Наприкінці 2021-го було створено пожежно-рятувальний підрозділ, який активно нині долучається до гасіння пожеж, бо в громаді розуміють – важливо зберегти ліси, довкілля, унікальну рослинність.

«Ліси біля Інгульця штучно створені. Вони сторічні, виконують і важливу протиерозійну функцію. Хоча ліси і штучні, за цей час там сформувалися квазіприродна лісова рослинність. Наприклад, тюльпан дібровний росте в лісі біля села Новодмитрівки. Це рідкісна багаторічна рослина родини лілійних, яка занесена до Червоної Книги України. Її вдалося вперше виявити в Херсонській області зовсім недавно у 2019 році. На сьогодні це єдине відоме місцезнаходження цього виду в нашій області. Відновити ліси та рослинність швидко не вдасться, бо є хвороби, які розвивається після пожеж. Треба час для відтворення цілої екосистеми і кошти, але спочатку треба розмінувати», – зазначив професор Херсонського державного універстету Іван Мойсієнко.

4 липня 2022 року з’явилося нове повідомлення від оперативного командування «Каховка», що Херсонська область знову опинилася під ворожим артилерійським обстрілом:

«Сьогодні з реактивної системи залпового вогню БМ-21 “Град”, противник обстріляв населений пункт Заградівка, Херсонської області. За попередніми даними відомо, що в результаті обстрілу загинула цивільна особа та одна особа травмована. Деталі та кількість постраждалих від обстрілу встановлюються».

Тож чим довше триватимуть бойові дії на Херсонщині, тим більше буде втрачено площ лісів через пожежі і постане проблема їх розмінування, а це теж – час і кошти.

 

Джерело: Український Південь. https://pivdenukraine.com.ua/2022/07/05/pid-chas-vijni-xersonshhina-vtrachaye-gektari-lisu-na-%D1%97x-vidnovlennya-potribni-miljoni-i-roki/

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook