Практичне навчання студентів у реаліях сьогодення. Тренінг зі швидкісного стриження овець і оцінювання якості вовни

29 червня 2022 року
     Завдяки організованій роботі викладацького складу кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів отримали можливість поєднати набуті знання під час проведення дистанційного навчання з практичним досвідом у режимі реального часу в рамках опанування дисциплін з технологій виробництва продукції вівчарства.
     В умовах навчально-наукової лабораторії кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві утримують овець північнокавказької породи – три ярочки з приплодом і одного баранчика, як біологічних об’єктів для навчального та виробничого процесу. Вівці цієї породи характеризуються високими показниками як м’ясної, так і вовнової продуктивності. Варто відмітити, що у цих тварин тулуб, голова до лінії очей і ноги до зап’ясного суглобів обростають вовною, а тому не можна запізнюватись зі стриженням. Особливо важливо вчасно постригти маток, оскільки нестрижені погано пасуться, втрачають вгодованість і до осіменіння приходять непідготовленими.
     Викладачі кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві професор Василь Туринський, доцент Наталія Богданова спільно з доцентом кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництвіВіктором Ребенко в онлайн-режимі, згідно програми практичного навчання для студентів факультетів тваринництва та водних біоресурсів і механіко-технологічного, організували і провели тренінг зі швидкісного стриження овець та оцінювання якості вовни.
     Проведено технологічну підготовку овець до процесу стриження: за 24 години до стриження припинили годівлю тварин, протягом 12 годин не давали їм води, адже не можна стригти овець з мокрою вовною. Організатори тренінгу розповіли і показали студентам як правильно подавати вівцю, посадити і зафіксувати її ногами та керувати рухом тіла згідно технологічного процесу стриження. Важливим у процесі стриження є контроль за показниками якості отриманої продукції (вовни) та її кількості.
 
     Овець після стриження оглянули, змастили дезінфікуючим розчином незначні порізи та провели профілактичну купку. Всі тварини почували себе добре та комфортно! Після голодної витримки їх нарешті погодували і напоїли! Всі ці технологічні процеси з фаховими коментарями науково-педагогічних працівників студенти спостерігали в режимі реального часу і мали можливість задавати питання у вигляді коментарів в чаті.
     Наприкінці тренінгу ні в кого не залишилося сумнівів, що стриження овець – це відповідальний виробничий процес у вівчарстві. Від його правильної організації та проведення залежить якість одержаної вовни, а тривалість і якість стриження залежать від методу його проведення і кваліфікації стригаля.
 
     Загалом студенти відмітили, що в умовах воєнного стану подібні практичні тренінги, хоч і в режимі онлайн, але у виробничих умовах кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві потрібні та необхідні! Майбутні технологи з виробництва і переробки продукції тваринництва отримали неоціненний досвід та велику кількість позитивних емоцій.
 
Василь Туринський,
професор
Наталія Богданова,
доцент кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook