Кафедра адміністративного менеджменту та ЗЕД в міжнародному проєкті з розбудови стартап-екосистеми України

28 червня 2022 року
     Незважаючи на війну, українські науковці продовжують підвищувати кваліфікацію шляхом активної міжнародної співпраці, спрямованої на розвиток стартап-екоситеми України.
     У лютому-червні декан факультету агарного менеджменту, доцент Анатолій Остапчук та доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД Альона Тюріна взяли участь в програмі StarterAcademia від YEP! та University of Tartu за підтримки Estonian Centre for International Development.
     Три місяці навчання та роботи над власним додатком eVal, який допоможе майбутнім підприємцям впевненіше та з меншими ризиками розпочати власний бізнес, спільно з колегами з Національного університету водного господарства та природокористування, Київського національного лінгвістичного університету, Національного авіаційного університету та Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, були насичені і продуктивні.
     Перший буткемп програми пройшов в мирний час: 21-22 лютого. Наші колеги з Тартуського університету Юко-Март Кілар, Марі Карм та Марет Ахонен ділилися досвідом роботи з командами, методиками оцінки підприємницьких ідей, стимулювали до нетворкінгу, побудови команди та валідації бізнес ідеї.
     Після місячної перерви було прийнято рішення продовжити програму. Тож, 18-19 квітня відбувся другий буткемп, де команди презентували свої напрацювання щодо власних стартап-проєктів. Тренер Тааві Taмм з Естонії протягом двох днів ділився методиками розвитку стартап-проєкту – Принципи дизайн-мислення, бізнес-модель Canvas і портрет клієнта.
     В травні спікери сконцентрувалися на маркетингу, моделі доходу та пошуку фінансування. Через практичні завдання тренери продовжили пояснювати, як уникнути поширених помилок, помітити їх у студентських роботах у майбутньому та зробити навчання більш змістовним.
     Завершив програму тиждень індивідуальних сесій з ментором. Разом з Денисом Коваленко, технічним керівником Bolt.eu, команда розібрала конкретні проблеми проєкту. Цікавий новий досвід, адже викладачі, що звикли бути наставниками, змогли самі відчути себе студентами і зробити цінні висновки щодо покращення свого підходу до викладання.
     За рішенням YEP! та наших колег з Тарту команда eVal ввійшла до складу 7 найкращих викладацьких команд, що представила свій проєкт на Демо дні 8 червня. Тож, підсумком роботи стали три хвилини пітчу проєкту eVal для глядачів та українсько-естонського журі.
     Дякуємо за професійність та підтримку колегам з University of Tartu та організації YEP!. По закінченню навчання учасники отримали сертифікати про міжнародне стажування від University of Tartu.
     Щоб навчити студентів справді корисним речам ми, викладачі, самі маємо постійно розвиватися. Завдяки досвіду здобутому в StarterAcademia вже наступного навчального року ми поділимося цікавими напрацюваннями та новими методиками розвитку стартап-проєктів зі слухачами загальноуніверситетської дисципліни «Започаткування власної справи». Впевнені, що наші студенти будуть ще успішними спеціалістами та підприємцями, розбудовуючи Україну.
 
Анатолій Остапчук,
декан факультету агарного менеджменту
Альона Тюріна,

 доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook