Творчий проєкт «Мистецтво лікує» став успішним

24 червня 2022, 17:11

 Страшне слово «війна» увірвалося 24 лютого у життя кожного українця. І, на жаль, не лише слово. Повітряні тривоги, хвилювання за рідних і близьких, розгубленість, глибокі переживання, стрес, інколи – страх і гнів – цей негатив, як снігова куля, накопичується і заважає думати,  працювати, любити, жити... Та є у світі «лікар», який заспокоює, відволікає від негативу, допомагає впорядкувати думки, розвантажитися, подолати поганий настрій, знайти у собі нові грані, повернути сили, – це  мистецтво. До таких висновків ще у 2015 році прийшли дослідники Сюзан Хаєн, Сюзан ван Хорен та Гіль Хатшемакерс. Тож кафедра культурології запросила охочих на творчий проєкт «Мистецтво лікує».

     Протягом трьох днів аудиторії і зали перетворилися на творчу резиденцію, арт-простір, у якому набиралися наснаги близько тридцяти дітей та їх батьків , бо тут завжди панувало добро і позитивні емоції,.
     З перших хвилин захопила малечу робота у студії «Малюй, ліпи, твори!»яку вела доцент кафедри Ярина Пузиренко
 
 
     Ярина Василівна добре знає, що мануальні терапевти з Каліфорнійського інституту людини довели зв'язок між ручною роботою і лікуванням та психологічним розвантаженням, тож створення ляльок-мотанок, витинанок, орігамі, коворкінг, аплікації та інші види робіт принесли присутнім лише задоволення:
 
 
      А ще Ярина Василівна цікаво розповіла про наш університет і спеціальності, які модна у ньому здобути:
 
 
     Дівчатка, звісно, завжди хочуть бути красивими, тож майстер-клас з плетення косичок показала доцент кафедри культурології Світлана Макода:
 
 
     А поки маленькі красуні займалися дівчачими справами, хлопці зайнялися театральним мистецтвом: під керівництвом фахівця кафедри Анжеліки Федоренко поставили українську народну казку «Ріпка». Як у справжньому грецькому театрі, де усі ролі виконували лише чоловіки, вони перевтілилися у казкових персонажів:
 
 
     Захопливими були секції «Голосієво має талант» від професора кафедри народного артиста України Романа Рудого, доцента кафедри заслуженого артиста України Віктора Кавуна,  «У нас свій Х-фактор» від викладача кафедри Владислави Чайки. «Ой у лузі червона калина», «Моє ім'я Україна», «Край» - такі зараз улюблені пісні:
 
 
 
     Справді: музика може врятувати будь-яку ситуацію. Ось здається, що сил уже бракує, як раптом улюблена пісня надихає, заряджає енергією, а там уже й до другого дихання недалеко. І на цьому другому диханні заряджалися учасники на студіях «Танцювальний антистрес» від доцента кафедри культурології Світлани Макоди (до речі, саме вона була одним із ініціаторів проєкту) і «Танцюють всі» від викладача кафедри Вячеслава Борзенкова:
 
  

 
     Не лише діти, але часто й дорослі не в змозі справитися зі своїми емоціями, тому проєкт дав можливість відкрити у собі нові грані і їм: у творчі майстерні завітали і працівники НУБіП, і батьки дітей-учасників:
 
 

 

     А про те, що проєкт вдався, свідчать враження його учасників:
 
 
 
 

     Ми щиро дякуємо за підтримку проєкту ректорату НУБіП України та деканату гуманітарно-педагогічного факультету, вдячні усім, хто долучився до реалізації ідеї, сподіваємося на нові зустрічі у мирній Україні!

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook