Відбулась четверта робоча зустріч групи з питань відновлюваної енергетики та енергоефективності

20 жовтня 2014 року
НДІ економіки і менеджменту агропромислового виробництва

 16 жовтня 2014 року відбулась четверта робоча зустріч групи з питань відновлюваної енергетики та енергоефективності в рамках проекту  «Стратегія секторної конкурентоспроможності для України» Фаза ІІІ, де брали активну участь у трьох попередніх засіданнях директор НДІ економіки і менеджменту АПВ із аспірантами Національного університету біоресурсів і природокористування України.

НДІ економіки і менеджменту АПВ, професор Талавиря М.П. разом із аспірантами інституту взяли участь в четвертій робочій групі з «відновлювальної енергетики і енергоефективності», та прийняв активну участь в обговоренні даної проблематики.

Проект «Стратегія секторної конкурентоспроможності для України» Євразійської програми конкурентоспроможності реалізується за фінансової підтримки ЄС і Швеції з 2009 року. Мета програми - прискорення економічних реформ, покращення бізнес-клімату та досягнення сталого економічного розвитку і працевлаштування. Аналогічні проекти діють в регіонах Центральної Азії, Південного Кавказу.

Даний проект був ініційований Організацією економічного співробітництва та розвитку (OECD), а також Державним агентством з енергетичної ефективності та енергозбереження за підтримки U.S. – Ukraine Business Council (USUBC).

З огляду на поточні проблеми України у сфері енергетики, також згідно попередніх рекомендації ОЕСР, енергоефективність є ще одним напрямом, на якому Україна може підвищити конкурентоспроможність промисловості, вдосконалити енергоспоживання і зробити дійовий внесок у нівелювання наслідків зміни клімату шляхом скорочення викидів парникового газу. Аналіз ОЕСР показав першопріоритетні напрями розроблення політики у сфері енергоефективності: вдосконалення регулювання заходів енергоефективності в Україні, формування рамкової політики енергозбереження щодо сервісних компаній в Україні. Такі напрями розроблення політики відповідають міжнародній кращій практиці, зокрема в країнах членах ОЕСР.

Під час засіданні робочої групи обговорювались наступні питання:

ð Як вдосконалювати адміністративні процедури для залучення

інвесторів у сектор біомаси в Україні.

ð Як вдосконалювати політичні документи на підтримку

енергоефективності в Україні.

ð Пропозиції плану роботи, обговорення наступних пілотних

областей і наступні кроки.

ð Пропозиції фокусу проекту у сфері відновлювальної енергетики.

ð Пропозиції фокусу проекту у сфері енергоефективності.

ð Презентація досвіду Данії у сфері енергоефективності.

Учасники:

 - Керівник проекту. Програма OECР «Конкурентоспроможність Євразії» - Габріела Міранда.

 - голова Програми конкурентоспроможності Євразії ОЕСР - Антоніо Сомма.

 - Аналітик політики. Програма OECР «Конкурентоспроможність Євразії» -Дан Бідуа.

 - Радник. Енергетична асоціація Данії – Йеспер Дітлефсен.

 - заступник голови, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Керівник РГ з відновлювальної енергетики і енергоефективності - Сергій Дубовик.

Під час засідання були визначені конкретні заходи щодо практичного застосування рекомендацій ОЕСР в ході реалізації ІІІ фази проекту, які дозволять суттєво підвищити конкурентоспроможність обраних секторів економіки, покращити їх інвестиційну привабливість для іноземних інвесторів, а також, створити стале підґрунтя для удосконалення державної політики у визначених секторах.

Даний проект дає можливість для подальшого співробітництва в науці з виробництвом та ефективного впровадження сучасних зарубіжних технологій, в даному випадку Швеції і Данії в Україні, а також для можливого використання даного досвіду в науково-дослідних господарствах Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

 

Директор НДІ економіки і менеджменту АПВ

 

Талавиря М.П.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook