21 червня у групі А-11М відбувся пізнавальний онлайн захід, який був присвячений українським стародрукам

22 червня 2022 року

 

1«Якщо шукаєш в книгах мудрості уважно,
то знайдеш велику користь для душі своєї»
Нестор Літописець

Упродовж усього життя ми звертаємось до книжки, тому що кожна людина прагне пізнавати свій шлях, а книга – одна із найбільших чудес, яка створена людиною. З тих пір, як люди навчились писати, всю свою мудрість довірили книгам. Адже вони допомагають уявити та поринути в минуле.

234

Під час зустрічі здобувачі освіти дізнались, що найдавнішими з українських стародруків були Апостол та Буквар випущені в 1574 році у Львівській друкарні Іваном Федоровим та надруковані кириличним шрифтом.

Львівська братська друкарня була створена у 1591 році на базі обладнання Івана Федорова, викупленого після його смерті. З кінця 16 століття до 1619 року друкарня братства видавала різноманітні книжки: посібники для школи, що діяли при братстві, грамоти-прокламації і церковно-слов’янські граматики.

Привернула увагу здобувачів освіти розповідь про історію стародруку «Мінея» 1777 року, яка була надрукована у Почаївській друкарні.

Цікавим моментом для студентів було знайомство із головною зберігачкою фондів ДІАЗ у м. Бережани пані Іриною. Найбільше враження на студентів під час зустрічі справили українські стародруки, які відзначаються різноманітністю та індивідуальними приктемати оздоблення. В українських виданнях 16-18 ст. простежуються своєрідні риси в оформленні титульного аркуша, у заставках, кінцівках та ілюстраціях. На зворотному боці вхідного аркуша здебільшого вміщувались гравюри, які були пов’язані із тією особою, на чиї кошти вона була видана, а також тексти на честь видавців та друкарів. Книги прикрашали заставками, які були перед початком тексту.

Докладне вияснення історії українських стародруків має для нас, українців, велике значення, бо якраз воно особливо яскраво підкреслює стан нашої давньої культури, показує який рівень культури ми мали в старовину.

Галина Кренцель,
викладачка циклової комісії
гуманітарних дисциплін
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook