Викладачі кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України учасники вебінару «Система збору аграрної статистики в Україні – потенційна роль громад та німецький досвід»

16 червня 2022, 14:00

16 червня 2022 р. викладачі кафедри статистики та економічного аналізу (проф. Лазаришина І.Д., проф. Савчук В.К., доценти Богданюк О.В., Воляк Л.Р., Куць Т.В., Макарчук О.Г., Собченко Т.С.) взяли участь у вебінарі «Система збору аграрної статистики в Україні – потенційна роль громад та німецький досвід», який був організований проєктом «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД).

Тема заходу є особливо актуальною, оскільки з часу підписанням Угоди про асоціацію між Україною і ЕС вже розпочато реформу децентралізації в Україні, що передбачає адміністративно-територіальну та фінансову реформи. В частині імплементації Угоди також закладені питання реформування і гармонізації української системи аграрної статистики. Таким чином, процеси децентралізації і імплементації Угоди про асоціацію можуть стати новим поштовхом для розвитку аграрної статистики та активного залучення до цієї системи територіальних громад.

З привітаннями до учасників заходу звернулася в.о. керівника проєкту АПД Марія Ярошко та директор ТОВ IAK Agrar Consulting Дітер Кюнстлінг.

 

Було заслухано доповіді експертів: Олени Зірнзак (НДІ «Украгропромпродуктивність») на тему: «Оцінка спроможності громад щодо збору статистичної інформації (аграрна статистика) та пропозиції щодо вдосконалення збору аграрної статистики на локальному рівні» та Олександра Перехожука (Лейбніц-Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (ІАМО)) на тему: «Розвиток аграрної статистики: пропозиції та можливості для врахування територіальних громад в системі статистичної звітності України з урахуванням німецького та європейського досвіду».

 

  

До дискусії долучилися представники територіальних громад з різних областей України, директор департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища Державної служби статистики України Олег Прокопенко та  в.о. генерального директора НДІ «Украгропром-продуктивність» Володимир Івченко, науковці та учасники.

 

На заході було активно обговорено перспективи та підходи для подальшого розвитку аграрної статистики України та визначення потенційної ролі громад в цьому процесі, з урахуванням європейського досвіду.

Представниками кафедри було зазначено, що науково-педагогічні працівники здійснюють значний обсяг наукових досліджень, пов’язаних з аграрною статистикою та мають практичні напрацювання в тому числі для статистичного збору та опрацювання інформації для територіальних громад. Кафедра статистики та економічного аналізу готова до подальшої співпраці з удосконалення аграрної статистики в умовах сучасних економічних викликів.

 

Лазаришина І.Д.,

завідувач кафедри статистики та економічного аналізу, професор,

Куць Т.В.,

доцент кафедри статистики та економічного аналізу 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook