Екологи НУБіП України поглиблюють міжнародну співпрацю

15 червня 2022 року
Факультет захисту рослин, біотехнологі та екології

 

Екологічні проблеми сьогодення потребують співпраці та обміну досвідом між фахівцями усіх країн і континентів. Так, у рамках міжнародної співпраці, на початку червня 2022 року, науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин біотехнологій та екології доцент Марина Ладика та професор Володимир Стародубцев прийняли участь у он-лайн воркшопі SCERIN-8 на тему «Супутникове дистанційне зондування для управління лісами та здоров’я екосистем, повені, посухи та лісові пожежі в контексті зміни клімату».

SCERIN – регіональна інформаційна мережа Південної, Центральної та Східної Європи, яка робить внесок у міжнародну програму GOFC-GOLD (глобальні спостереження за динамікою лісового покриву та землекористування). і має тісні зв’язки з Ініціативою партнерства в галузі науки про Землю Північної Євразії (NEESPI), які є програмами міжнародної підтримки наукових досліджень Землі. GOFC-GOLD забезпечує постійні космічні спостереження за поверхнею суші для підтримки сталого управління наземними ресурсами.

 

 

 

Починаючи із 2012 року SCERIN організовує щорічні семінари, які висвітлюють «гарячі точки» в дослідженні екосистем методами ДЗЗ. Цьогоріч організаторами семінару виступили координатори SCERIN Petya Campbell (NASA GSFC / UMBC, США), Jana Albrechtova (Charles University, Чехія) і Lucie Kupkova (Charles University, Чехія) та співорганізатори з України Сергій Гаврилюк і Олег Часковський (Національний лісотехнічний університет, Львів, Україна). Наразі діяльність SCERIN здійснюється за такими фокус-групами: 1) Управління водними ресурсами та вплив на ґрунтовий покрив (річкові водозбори, водосховища, дамби) (керівники: V. Starodubtsev, I. Pilas, V. Lagutov), 2) Зміни землекористування – занепад сільського господарства, розширення міст (керівники: G. Taff, L. Kupková, P. Stych); 3) Лісовий моніторинг – управління лісами, здоров'я та функціонування лісу, порушення лісу та біомаса (керівники: M. Nita, J. Albrechtová, I. Sachkov); 4) Мережа підтвердження/перевірки методик (керівники: L. Filchev, I. Manakos, A. Halabuk, P. Campbell).

 

 

 

На семінарі було представлено результати першого етапу білатерального українсько-чеського проєкту на тему «Просторово-часова динаміка гідроморфних ландшафтів при змінах клімату та вплив на локальні екосистеми регіону Канівського водосховища» (науковий керівник, професор Стародубцев В.М.), що виконується протягом 2021-2022 років спільно із чеським партнерами з CzechGlobe (Дослідницького інституту глобальних змін), діяльність якого зосереджена на екологічних проблемах довкілля, зокрема на проблемі глобальної зміни клімату. Представники NASA високо оцінили отримані дані і їх внесок у цей напрямок.

 

 

 

Окрім тематичних доповідей учасників воркшопу, також була прикута увага й до військових дій на території України. Наукова спільнота підтримала усіх українських колег та засудила військове втручання Російської Федерації про що було офіційно озвучено у «Заяві солідарності учасників SCERIN-8 з Україною».

 

 Також у травні 2022 року Володимир Стародубцев і Марина Ладика прийняли участь у другому регіональному семінарі CARIN (Центральноазіатська регіональна інформаційна мережа), яка також є учасником GOFC-GOLD. Також здійснюється пошук наукових партнерів з Туреччини для дослідження дельт річок басейну Чорного моря.

Участь у таких зустрічах є цінним досвідом, сприяє налагодженню нових контактів та міжнародної кооперації для виконання спільних науково-дослідних робіт.

 

 Марина Ладика,

доцент

Володимир Стародубцев,
професор

кафедра екології агросфери
та екологічного контролю

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook