Якість освітньої програми: від обговорення освітньої програми «Право» до затвердження робочих програм та силабусів

14 червня 2022 року

     Якість освітньої програми – це результат дотримання вимог законодавства, рекомендацій НАЗЯВО, щоденна робота адміністрації навчального закладу, керівників структурних підрозділів, гарантів програм, НПП та здобувачів вищої освіти.      

Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 11.07.2019  № 977 містить відповідні  критерії оцінювання якості освітньої програми.

Критерій внутрішнього забезпечення якості освітньої програми передбачає, що,  здобувачі вищої освіти безпосередньо та через органи студентського самоврядування мають бути залучені до процесу періодичного перегляду освітньої програми та інших процедур забезпечення її якості як партнери. Позиція здобувачів вищої освіти береться до уваги під час перегляду освітньої програми.

Керуючись даним положенням до складу проектної  групи з розробки освітньої програми (ОП) для підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю «Право» були залучені студенти 3 курсу юридичного факультету Лук`яненко Владислав Олександрович та  Заболотня Марія Юріївна.  При обговоренні програми, зокрема  на засіданні кафедри цивільного та господарського права у квітні цього року, здобувачами вищої освіти було висловлено пропозиції щодо покращення відповідної програми. Особливий акцент зроблено на доцільності вивчення іноземної мови не лише на першому, а й на четвертому курсі бакалаврату.

Положення «Про освітні програми у Національному університеті біоресурсів і природокористування України» затверджене Вченою радою НУБіП України  від 28 лютого 2018 р., протокол № 7 (далі – Положення), п. 2.7.2. вказує, що на підставі освітньо-професійної програми за кожною спеціальністю і спеціалізацією в Університеті розробляється навчальний план.

Для конкретизації планування навчального процесу на кожний навчальний рік складається робочий навчальний план, який схвалюється вченою радою Університету та затверджується ректором Університету.

Положення вказує, що навчально-методичне забезпечення навчальних дисциплін складається з навчально-методичних комплексів дисциплін, у т.ч. робочих програм навчальних дисциплін, програм навчальних практик, електронних навчальних курсів, підручників та навчальних посібників, у т.ч.: 

- методичні рекомендації щодо виконання курсових робіт (проектів), проходження виробничих та навчальних практик;

 - методичні рекомендації до підготовки випускної (бакалаврської, магістерської) роботи;

 - характеристика умов бібліотечно-інформаційного обслуговування здобувачів вищої освіти в Університеті;

- правила оформлення й критерії оцінювання різних видів навчальних і контрольних робіт.

Відповідно до наказу ректора НУБІП України від 10.05.2022 № 284 Про оновлення навчально-методичних комплексів дисциплін на 2022-2023 н. р. НПП юридичного факультету вчасно підготовлені навчально-методичні комплекси. Робочі програми розглянуто гарантом програми Лілією Паньковою, схвалені завідувачами відповідних кафедр та  затверджені деканом юридичного факультету професором Оленою Ярою електронні версії оновлених робочих програм та силабусів навчальних дисциплін розміщені на офіційних веб-сторінках кафедр.

          Окремо варто зауважити на питанні співвідношення робочої програми дисципліни та силабусу. Виходячи з роз'яснень представників НАЗЯВО робоча програма – робочий документ кафедри і викладача, що визначає зміст і організацію вивчення конкретної дисципліни, а силабус – це документ, який готується для студента, основна мета якого пояснити студентові суть і форму дисципліни та «правила гри», політику викладача, дедлайни, оцінювання.

Вкрай важливо, довести до відома здобувачів зміст силабусу, розмістити його не лише на сторінці кафедри, а також на курсі розміщеному на Навчально-інформаційному порталі НУБіП України 

Доцент кафедри цивільного та господарського права,

 Гарант ОП «Право» першого (бакалаврського) рівня

Лілія Панькова

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook