Студенти кафедри педагогіки про організацію та участь в міжнародній науково-практичній конференції з бджільництва

8 червня 2022 року

Бджола бджолі потрібна, а людина – людині.
(народна мудрість)

 

В такі скрутні часи для нашої країни, найважливіше що ми маємо - це підтримку один одного. У Бджоли соціальне життя являє собою стійкий зв’язок між кастами бджіл (на рівні феромонів), що виконують різні функції й у поєднанні діють як один цілий організм. Для Людини – це її реалізація і самовираження у суспільстві. Складовими є: друзі, оточення, культура, благодійність та велике бажання вберегти і покращити наш світ. Щоб перемогти кожен з нас повинен робити максимум що ми можемо, там де ми знаходимося. 20 травня - у світі відзначають Всесвітній День Бджоли (World Bee Day). Саме в цей день в нашій Аlma mater було проведено міжнародну конференцію з бджільництва. Даний захід - чудовий спосіб не тільки дізнатись якомога більше про життя бджіл, а й відчути себе в безпеці серед однодумців.

На студентській частині ми мали змогу підготувати презентацію та виступити з доповіддю на будь-яку тему, пов'язану з бджолою. Ця подія викликала серед студентів шалений ажіотаж. Понад 200 слухачів виявили бажання бути присутніми, 40 студентів підготували доповіді... Серед охочих виступити були студенти майже всіх факультетів НУБіП й інших закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Організаційний комітет конференції в цьому році складався з представників кафедри педагогіки гуманітарно-педагогічного факультету: Олександра Подгаєцького, Олександри Подворної та завідувача кафедри конярства і бджільництва, професора Повознікова Миколи Гавриловича.

Подворна Олександра Іванівна (Професійна освіта, 1 курс):

Будучи не лише доповідачем, а й організатором-модератором, я набула цікавого досвіду спілкування зі студентами: метод “спроб і помилок”, незабутній час над створенням і втіленням нових, оригінальних ідей, під час заходу я отримувала позитивні емоції, як модератор сприяла здійсненню чудових дискусій, а також слідкувала за регламентом. Як студентці - доповіді допомогли мені отримати корисні, практикоорієнтовані знання і поради у галузі, якою я не цікавилась раніше.

Темою своєї доповіді я обрала: ”Роль жінок-пасічниць у галузі бджільництва”. Причиною цьому стало те, що професія пасічника у сучасному світі вже не є суто чоловічою. З року в рік все більше жінок, вперто руйнуючи стереотипи, залучаються до бджільництва. Сьогодні питання щодо участі жінок у всіх галузях нарівні з чоловіками, як ніколи, актуальне. Дедалі частіше жінки досягають успіхів практично у всіх сферах, зокрема, у сільському господарстві. У бджільництві України представлено багато жінок. Це й дружини, доньки, сестри бджолярів, адже бджільництво — найчастіше сімейна справа. Зробивши екскурс в історію можемо побачити, що бортник – одна з найархаїчніших чоловічих ролей, яка зберегла свою важливість і значення до наших днів. Літописи засвідчують існування цієї професії вже у часи Київської Русі. Існує чимало підтверджень позитивного впливу на бджіл тих, хто доглядав за ними. З часом виникла потреба у кваліфікованих фахівцях, тож по всій Україні відкривались пасічницькі курси, бджільництвом почали займатись не лише чоловіки, а й жінки. Бджільництво - один із найдавніших промислів людини. У наш час воно набуло великого значення як комплексна галузь сільськогосподарського виробництва. Бджоли зайняли провідне місце у запиленні рослин, приваблюють людей цілющими властивостями своїх продуктів і високою досконалістю організації життя. З минулого вітчизняному бджільництву дісталась багата спадщина, створена монолітом наполегливої творчої праці, невтомних пошуків досконалості, багатими звичаями і розумом нашого народу.

Пасічницька освіта і наука - невід’ємна складова загального прогресу галузі та раціонального використання її потенціальних можливостей. Помітну сторінку в історії бджільництва України займає науково-дослідна й навчальна робота НУБіП України, в якому у 1945 році була створена перша за профілем кафедра бджільництва і донині функціонує Голосіївська дослідна пасіка.

Мелікова Катерина Ярославівна (Педагогіка вищої школи, магістр):

Для своєї доповіді я вибрала тему: "Апітерапія (фармакологічні препарати на основі продуктів бджільництва)". На сьогодні продукти бджільництва займають важливе місце в медичній промисловості України та багатьох інших країнах. Кожна людина знає про користь меду та продуктів бджільництва, але на рівні народної медицини та гомеопатії. Особисто для мене, як практикуючого лікаря було важливим питання чи використовують продукти бджільництва в традиційній терапії. Моєму здивуванню не було меж коли я, досліджуючи різні наукові джерела, знайшла близько 40 ліцензійованих фармакологічних препаратів, 200 знаходяться в процесі розробки. Детально розглянула склад апітоксину та його дію на організм людини. Наукові дослідження щодо впливу апітоксину вражають: це і вплив на атипічні клітини при онкозахворюванні й позитивний вплив на пам'ять людини, що прогнозує лікування хвороб Альцгеймера та всіх інших пов'язаних з порушенням пам'яті. Наприклад, спостерігається позитивний результат на мишах, яких піддавали радіаційному впливу.

Сама конференція була сповнена енергійних доповідей неначе в сімейному колі. Бджола залишила теплий слід в серці кожного учасника, що є безцінним даром у нинішній час.

Студентки кафедри педагогіки
гуманітарно-педагогічного факультету
Подворна Олександра
Мелікова Катерина

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook