День журналіста – свято людей творчої та неспокійної професії

6 червня 2022 року
НУБіП України

 Шановні колеги, студенти!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята – Дня журналіста. Ваша повсякденна, наполеглива праця, високопрофесійне почуття обов’язку, відданість справі здобули широке визнання і шану великої армії читачів і шанувальників вашого таланту. Нехай і надалі ваше відкрите і щире слово служить правді та істині, утвердженню добра і справедливості. Бажаємо вам творчих успіхів, зростання у професії, невичерпної енергії та цікавих ідей!

Слава Україні!

Свято працівників засобів масової інформації в Україні – День журналіста, яке засноване на зорі незалежності нашої держави, в пору великих сподівань і світлої надії на зміни в суспільстві, відзначається згідно з Указом Президента від 25 травня 1994 року щорічно 6 червня. Саме цього дня 1992 року Спілка журналістів України була прийнята до Міжнародної федерації журналістів, яка є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ.

Спеціальність «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету є однією з найцікавіших і найбільш затребуваних спеціальностей НУБіП України, актуальність і значущість якої зросли в період незламної боротьби українського народу за свободу, незалежність і територіальну цілісність. Університет на чолі з ректором академіком Станіславом НІКОЛАЄНКОМ робить усе для того, щоб здобувачі освіти за спеціальністю «Журналістика» мали можливість розвивати свої професійні навички.

Так, справжнім подарунком для студентів-журналістів, викладачів та й навчальному закладу загалом стало відкриття у переддень професійного свята працівників ЗМІ навчальної медіалабораторії кафедри журналістики та мовної комунікації, що є структурним підрозділом гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України.

Основними цілями та завдання лабораторії є: забезпечення практичного навчання студентів, можливість набуття досвіду та компетенцій у створенні телевізійного та радіопродукту; проведення на високому навчально-методичному рівні лабораторно-практичних занять, згідно з чинним навчальним планом; стимулювання студентів до позаудиторної роботи, до вдосконалення отриманих під час навчання вмінь і навичок; створення умов для проходження практик студентами; консультаційне забезпечення виконання творчих, бакалаврських робіт, наукових досліджень з питань журналістики; поширення інформації про діяльність Університету та його підрозділів, зокрема, про заходи й події, досягнення студентів та викладачів; формування позитивного іміджу Університету.

Медіалабораторія – це затишний творчий куточок, де студенти-журналісти освоюють нові медіаформати для створення власних медіапродуктів; відпрацьовують навички роботи у телевізійній та радіостудії, опрацьовують на практиці теоретичні знання щодо використання відео й аудіотехніки, освітлювальних приладів та іншої допоміжної техніки; пробують себе у ролі фоторепортерів, блогерів соціальних мереж, ведучих тощо. Відтак, у наших студентів з’явилось ще більше унікальних можливостей розкривати свої творчі здібності, а сучасне обладнання уможливлює досягнення вершин журналістської майстерності. Спробуємо заглянути за лаштунки медіалабораторії, щоб відчути магію творчого процесу.

Майбутні журналісти постійно перебувають у вирі університетських подій, адже життя в НУБіП України пропонує різноманітну палітру тем, а відтак, і інформаційних сюжетів для оперативного та ефективного висвітлення подій. Вибір актуальної теми є стартом для створення новинного матеріалу: редактор опрацьовує інформацію та створює телевізійний сценарій, для розкриття теми запрошуються спікери, які надають розгорнуті коментарі до події, далі з матеріалом працюють репортери або ведучі в студії.

Гордістю медіалабораторії є знімальний павільйон, який оснащений сучасним обладнанням. У цьому приміщенні навіть інша акустика, що досягається завдяки звукоізоляції – необхідної умови для чистоти запису звуку і захисту від різноманітних інтершумів. Процес зйомки відбувається чотирма камерами, які для комфортного монтажу налаштовані на різну масштабність кадру, що забезпечує її різноплановість. Для того, щоб «картинка» виглядала професійно, павільйон оснащений студійним заповнюючим світлом, софтбоксом – для усунення ефекту тіні на обличчях ведучих; хромакей (зелений фон) забезпечує перебування у віртуальній студії; ведучі використовують петличний мікрофон для коректного запису звуку і гостьові мікрофони – для запису радіомовлення. Медіалабораторія також оснащена трьома виїзними камерами для зйомок репортажів.

Відзняті відеоматеріали надходять в монтажний кабінет студентам-монтажерам, де і починається творчий процес, який вимагає багато зусиль: відбираються найкращі матеріали (з 2-3 год. хрометражу вихідного матеріалу в ефір потрапляє лише 2-3 хв.), робиться «зборка» сюжету (відео і аудіодоріжок), готові сюжети сполучаються із записами ведучого в студії, прорізається хромакей і заводиться ведучий у віртуальну студію.

Результатом колосальної колективної роботи є повний випуск новин. На сьогодні вже підготовлено 17 таких випусків, які опубліковані у відкритому для перегляду YouTube-каналі «Свій НУБіП», на який варто підписатись, щоб завжди бути у курсі університетських новин.
Однією з суттєвих переваг НУБіП України є те, що вже з першого року навчання студенти-журналісти мають унікальну можливість відпрацьовувати теоретичні знання на практиці, швидко отримати необхідні навички, аби в майбутньому стати справжніми професіоналами, досліджуючи актуальні теми та вдосконалюючи свої уміння «універсального» журналіста.
У непростий період змішаного навчання в умовах воєнного стану було прийняте рішення запровадити для студентів-журналістів формат наскрізної практики. Зокрема, першокурсники працюватимуть над створенням відеосюжету за однією з актуальних тем, другокурсники розширять жанрову палітру своїх робіт у межах вивчених навчальних дисциплін «Аудіовізуальне виробництво», «Радіожурналістика та подкастинг», третьокурсники створюватимуть інтерв’ю на тему: «Як війна змінила життя та світогляд людини», тим самим долучаючись до когорти тих, хто збирає такі історії, фіксує і зберігає їх для майбутніх поколінь. Студенти четвертого курсу вже виконали індивідуальні завдання, суголосні з темами бакалаврських робіт, тим самим поглибили власні дослідження: самостійно обирали жанри, у межах яких виконувались завдання, новий ракурс, напрямок, тональність тощо.
Досвідчені четвертокурсники стали прикладом для студентів молодших курсів. Перебуваючи у важких умовах, іноді, в окупації та під обстрілами, вони все ж продемонстрували неабияку фахову майстерність, дисциплінованість та бажання працювати за фахом.

   

Так, Віталій МІКУЛА презентував власну статтю про війну, опубліковану в періодичному виданні; Софія ГРАБОВСЬКА створила особистий блог, де, як професійна блогерка, висвітлює тему збереження культурних пам’яток та нашої ідентичності в умовах війни; Орина ЗЕЛЕНІНА у лонгріді проаналізувала зміну іміджу Володимира Зеленського від коміка до Президента України сьогодні; Анна ЛЕВЧЕНКО зробила соціальну рекламу-постер про загибель мотоциклістів на дорогах; а Вікторія ХЛОПЧАНЮК – відеоролик про війну в Україні, перегляд якого зворушує до сліз.

Це – лише частина творчих робіт, які студенти виконали в екстремальних умовах, але з максимальною професійністю, що відзначили викладачі кафедри журналістики та мовної комунікації на захисті практичних робіт студентів. Викладач кафедри, ведуча суспільного радіо Анна ДАНЬКО-СЛІПЦОВА відмітила надзвичайну фахову майстерність студентів, а доцент кафедри Наталія АДАМЧУК – нагальність та актуальність виконаних завдань, які сприяли зануренню студентів у справжнє журналістське життя.

  

  

Глибоко переконані, що Україна сьогодні може розраховувати на справжніх журналістів, яких виховує НУБіП України, підготовлених працювати за журналістськими стандартами, дотримуватися дедлайнів, поважати свою аудиторію, бути неупередженими патріотами України.

Студенти-старшокурсники привітали молодших колег і побажали:

Бути в гущі життєвих подій,
Не пропустити великих відкриттів,
І майстерно володіти пером,
Йти нелегким своїм шляхом,
Бути тільки чесним і правдивим,
У своїх оцінках – справедливим,
Універсал-спеціалістом –
Тоді зовися журналістом!
З тобою твоє свято відзначаємо,
З Днем журналіста вітаємо!

Попереду – цікава робота і високо оцінені результати!
Разом ми сильні та непереможні!

Все буде Україна!

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook