Підсумки Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні підходи до силосування кормів»

31 травня 2022 року

    19 травня 2022 р. на факультеті тваринництва та водних біоресурсів відбулася Міжнародна науково-практична онлайн конференція «Сучасні підходи до силосування кормів». Понад 60 учасників, серед яких найкращі студенти освітніх рівнів «Бакалавр», «Магістр» та «Доктор філософії», науково-педагогічні працівники профільних закладів вищої освіти, науковці науково-дослідних установ, спеціалісти профільних підприємств, представники кормових компаній, власники домашніх господарств.

   Завідувач кафедри годівлі тварин та технології кормів, професор Михайло Сичов звернув увагу учасників на важливості формування міцної кормової бази, як основного чинника економічно-ефективного виробництва продукції тваринництва. Силосовані корми займають 40 – 70 % за поживністю у раціонах жуйних тварин та часто є основними джерелами енергії та поживних речовин. Заготівля високоякісного силосу є запорукою ефективного виробництва молока. Саме тому, у серії науково практичних конференцій, проведених факультетом та компанією «AVA GROUP» тема заготівлі силосу була виділена окремою секцією доповідей провідних науковців.

     Іван Айснер, міжнародний консультант з питань годівлі великої рогатої худоби, компанії Chr. Hansen (Данія), розповів про багаторічний досвід компанії із заготівлі високоякісного силосу. Його доповідь стосувалась заготівлі трав’яних силосів із злакових (окрім кукурудзи) та бобових (сінажу за вітчизняною класифікацією) трав.

     Доповідач одразу зацікавив аудиторію розділивши вимоги до якості силосу, що висуває фермер та тварина і зупинився на проблемі ідеального, на нашу думку корму, який не охоче споживає тварина.

    Критичними контрольними точками для заготівлі високоякісного силосу (сінажу) є: людський фактор → фаза вегетації рослин → висота скошування → пров’ялювання маси → ступінь подрібнення → ступінь трамбування → спосіб герметизації маси.

    Проте, основна частина доповіді стосувалася управління процесом силосування. Продукція компанії Chr. Hansen – інокулянти – культури живих бактерій, що вносяться у масу під час силосування, дозволяють спрямовувати мікробіологічні процеси у бажаному напрямі та отримувати силос: або ідеальний – з максимальним накопиченням молочної кислоти, або стійкий у навколишньому середовищі протягом тривалого часу за рахунок збільшення частки оцтової кислоти, або поєднувати ці фактори.

     Науковці нашого університету поділились вітчизняним досвідом заготівлі силосу. Сучасні технологічні аспекти силосування були розкриті у доповідях Михайла Сичова, Івана Баланчука, Руслани Уманець, Романа Вознюка. Про особливості використання інокулянтів під час заготівлі силосу розповіли Любов Андрієнко, Владислав Пітера та Лілія Пітера. Екологічній та ветеринарній безпеці силосування були присвячені доповіді Ігоря Ільчука та Тетяни Голубєвої. Про перебіг мікробіологічних процесів силосування доповів Дмитро Уманець, а Ольга Ісько – про використання силосу у раціонах тварин.

   Представники кормових компаній та фермери поділилися власним досвідом та авторськими модифікаціями наукових рекомендацій із внесення інокулянтів під час заготівлі силосу.

   Вже традиційно, учасники сформували перелік практичних питань, які вони хотіли обговорити у можливій, наступній серії науково-практичних конференцій. Особливо, зацікавив досвід фахівців компанії Chr. Hansen щодо сучасних показників хімічного аналізу силосованих кормів.

     Особлива вдячність фахівцям компанії «AVA GROUP» та особисто Юрію Позняковському за організацію, технічний супровід та переклад.

Доцент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного
Ігор Ільчук

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook