Міжнародна науково-практична онлайн-конференція до Всесвітнього дня бджіл на факультеті тваринництва та водних біоресурсів

24 травня 2022 року
     20 травня у світі відзначають Всесвітній День Бджоли (World Bee Day). Це свято відзначається з 2018 року, завдячуючи пропозиції Словенії до ООН, яка в грудні 2017 р схвалила таку резолюцію.

     Вже вдруге кафедра конярства і бджільництва факультету тваринництва та водних біоресурсів організовує та проводить в цей день Міжнародну науково-практичну конференцію, яка відбувається в рамках заходів присвячених святкуванню Дня Університету. Цьогорічна конференція об’єднала провідних вчених, спеціалістів, експертів – друзів кафедри з України, Грузії, Молдови, Ізраїлю, Болгарії, Узбекистану. В роботі конференції прийняли участь понад 100 учасників.
     Традиційно модератором конференції став доцент кафедри Микола Войналович.

     Відкрив конференцію проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Вадим Кондратюк. Він від імені ректора Університету, академіка Станіслава Ніколаєнка, привітав усіх учасників Міжнародної конференції з Всесвітнім днем бджіл, закцентував увагу присутніх на важливості проведення даного заходу та актуальності питань, які на ній підійматимуться. Звернув увагу на те, що кафедра ніколи не стояла осторонь проблематики бджільництва в Україні та світі, завжди долучалася до їх вирішення. Вадим Миколайович подякував зарубіжним гостям за те, що вони знайшли час для участі у конференції та підтримали науковців НУБіП в такий нелегкий час для України.

     З вітальною промовою до учасників конференції звернувся декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко, наголосив на важливості проведення таких заходів, адже роль бджіл є надзвичайно важливою у збереженні біорізноманіття на землі та забезпеченні продовольчої безпеки людства.

     Перейняв естафету вітальних слів завідувач кафедри конярства і бджільництва, професор Микола Повозніков, він наголосив на тому, що всіх присутніх об’єднала бджола, потрібно належним чином оцінювати її внесок для людства та привертати увагу до проблем її існування в сучасному світі.

     Серед запрошених іноземних друзів кафедри була Ніно Кіпіані, грузинський експерт з хвороб бджіл, її доповідь стосувалася сучасних методів у профілактиці та діагностиці хвороб бджіл, зокрема вона наголосила на ефективності згодовування бджолам для профілактики про- та пребіотиків, а також проведення дезінфекції озоном.

     Ще одним запрошеним іноземним спікером на конференції був державний референт з механізації і технології Міністерства сільського господарства і аграрного розвитку (Ізраїль), у своїй доповіді він висвітлив питання методів внесення засобів захисту рослин з мінімальним впливом на зовнішнє середовище та бджіл зокрема.

     В якості закордонного запрошеного гостя виступив виконавчий директор Національної асоціації бджолярів республіки Молдова Іон Максім, який ознайомив присутніх із молдавським бджільництвом, наголосив на тому, що основна проблема загибелі бджіл це отруєння пестицидами під час обробітку рослин. З метою зменшення ризику загибелі бджіл Національна асоціація бджолярів розробила спеціальне програмне забезпечення для попередження бджолярів про планові обробки рослин засобами захисту.

     Одним з постійних учасників заходів які проводить кафедра, є голова спілки пасічників Ферганської долини ‒ Анатолій Картунов з Узбекистану. Анатолій займається експортом бджіл у Казахстан та Росію. Він наголосив, що останніми роками у зв'язку із зміною клімату та збідненням кормової бази для бджіл, доводиться перевозити їх на великі відстані та навіть кочувати до сусіднього Таджикистану та до кордону з Афганістаном. Анатолій розповів, що основні втрати бджолиних сімей відбуваються під час обробітку бавовнику пестицидами, щоб запобігти отруєнню бджіл, бджолярі повинні налагоджувати комунікацію з фермерами, однак не з усіма вдається домовитися, оскільки в радіусі 1,5-2 км поля можуть обробляти декілька фермерів одночасно.

     Про сучасні інновації для підвищення рентабельності пасік доповів завідувач кафедри мікробіології, фармакології та епізоотології Поліського національного університету, доктор ветеринарних наук, професор Олександр Галатюк. У своїй доповіді він висвітлив результати досліджень з впливу штучної підгодівлі бджіл на тривалість їх життя, а також окреслив шляхи підвищення рентабельності пасік.

     Долучився до конференції та виступив на ній і директор ТОВ “Київоблбджолопром”, член Ради роботодавців факультету тваринництва та водних біоресурсів Валерій Домбровський. У своєму виступі він наголосив на важливості бджіл для збереження біорізноманіття. Зверну увагу, що непродумані дії бджоляра також можуть зашкодити здоров’ю бджіл. Окремо зауважив, з якими труднощами стикаються бджолярі під час війни в Україні.
     З цікавою науковою доповіддю на конференції виступив професор кафедри конярства і бджільництва Валерій Броварський, який висвітлив питання впливу глобального потепління на ентомофільну рослинність і бджіл. Наголосив на тому, що саме в результаті зменшення різноманіття природної кормової для бджіл вони страждають від хвороб, як результат зниження їх продуктивності.

     В рамках конференції діяли студентські секції, з доповідями на яких виступи студенти не тільки НУБіП, а й інших університетів та коледжів України. Активну участь в конференції взяли учасники наукового гуртка «Бджільництво».

     Під час доповідей студентів, відбувалося онлайн голосування для відзначення кращих презентацій.
     За результатами голосування, дипломом І ступеня була нагороджена студентка агробіологічного факультету Волощук Ангеліна, дипломи ІІ ступеня отримали Сьорак Дем’ян, студент факультету тваринництва та водних біоресурсів, староста наукового гуртка «Бджільництво» та Оніщенко Ольга ‒ агробіологічний факультет. Дипломи ІІІ ступеня отримали Борисова Ксенія, Курман Софія та Нагорний Максим, студенти агробіологічного факультету.
     В рамках конференції була також організована студентська секція «Нас поєднала бджола», відповідальним секретарем якої був студент 4 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів Білько Назар, а модераторами – студенти гуманітарно-педагогічного факультету Подгаєцький Олександр та Подворна Олександра. До роботи цієї секції долучилися понад 250 студентів зі всіх факультетів нашого Університету та інших навчальних закладів. Варто зазначити, що саме для студентів агробіологічного факультету участь у конференції стала завершальним акордом вивчення дисципліни тваринництво і бджільництво.

     Підсумовуючи конференцію, всі присутні одностайно наголосили на важливості проведення подібних заходів на яких привертається увага до значення бджіл в підтримці біорізноманіття на Землі. Поряд з тим, учасники висловили стурбованість, що в останні роки все більше бджіл гине внаслідок отруєння засобами захисту рослин. Фахівці з різних країн були одностайні в тому, що основна відповідальність щодо збереження бджіл покладена на бджолярів, які повинні налагоджувати контакт із аграріями та проводити просвітницьку роботу щодо значення бджіл для екосистеми.


Микола Повозніков,
завідувач кафедри конярства і бджільництва
Микола Войналович,
доцент кафедри конярства і бджільництва 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook