Ректорат: вступна кампанія, участь в міжнародних дослідницьких проектах та планування роботи на червень

25 травня 2022, 9:20
     24 травня 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату, присвячене нагальним питанням життєдіяльності університету в умовах воєнного стану.

     Відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський представив проект правил прийому до Національного університету біоресурсів і природокористування України у 2022 році. Для випускників шкіл, технікумів та коледжів передбачене складання національного мультипредметного тесту або наявність сертифікатів ЗНО попередніх двох років, що дасть їм право брати участь в конкурсі як на місця державного замовлення, так і на контракт. Вступники до магістратури на кон’юнктурні спеціальності мають скласти магістерський тест навчальної компетентності та іспит у закладі вищої освіти, на решту спеціальностей – іспит у закладі вищої освіти, виключення – спеціальність «Право» - магістерський комплексний тест або мати сертифікати ЄВІ та ЄВФФ попередніх двох років. Особливістю також є терміни проведення вступної кампанії, що зміщає початок навчального року: для першокурсників з 1 жовтня, магістрів – середини жовтня. Документ опублікований на офіційному сайті університету. Ректорат прийняв рішення рекомендувати вченій раді правила прийому затвердити.

     Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук презентував ректорату зміни до Положення про планування та облік роботи науково-педагогічних працівників НУБіП України на 2022 рік. Серед іншого вони передбачають: конкретизацію чисельності академічних груп при врахуванні годин за проведення практичних, семінарських, лабораторних занять, зменшення до 0,1 години за перевірку однієї письмової роботи заліку, 0,3 години для перевірки однієї роботи іспиту, збільшено кількість годин за отримання патенту на корисну модель, змінено на 200 годин норму за підвищення h-індексу, доданий пункт щодо врахування 150 годин на всіх авторів статей, опублікованих в університетському науковому журналі, що входить до Скопус тощо. Ректорат рекомендував вченій раді затвердити зміни та оприлюднити на офіційному сайті університету.

 

     Проекти графіку освітнього процесу на наступний навчальний семестр представив Василь Шинкарук. Перший з них враховує умови відсутності воєнного стану та пандемії: очний формат для всіх курсів, перші курси бакалаврату починають з 3 жовтня, старші курси 25 серпня, магістра першого року навчання 17 жовтня. Другий – відсутність воєнного стану та наявність карантинних обмежень: в змішаному форматі, де терміни початку такі самі як і для першого варіанту, але відбуватиметься ротація першокурсників і магістрів та студентів старших курсів. Третій передбачає продовження воєнного стану та карантинних обмежень – у дистанційному форматі для всіх курсів з тими самими датами початку. Ректорат взяв до уваги запропоновані проекти та рекомендував вченій раді визначитися з графіком освітнього процесу в наступному семестрі відповідно до наявних умов.

     Про зміни академічного рейтингу студентів повідомив проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша. Ректорат підтримав пропозиції Студентської організації щодо врахування в рейтинг перебування в лавах Збройних Силах України, територіальній обороні, участь у волонтерстві на допомогу війську, внутрішньо-переміщеним особам. Після затвердження вченою радою відповідне положення зі змінами буде опубліковане на офіційному сайті.

     Про активізацію грантової роботи в університеті доповів проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Тетяна Стефановська, Людмила Головко, Роман Кулібаба, Марія Галабурда – ось експерти групи підтримки грантової роботи, які надають консультацію і практичну допомогу науковцям щодо подання грантових заявок для участі в міжнародних програмах провадження досліджень. [email protected] – електронна пошта групи, на яку можна звертатися. Як зазначив Вадим Ткачук, Європа і весь світ відкривають двері для наших науковців, тож потрібно цей шанс використати, а фахівці з досвідом нададуть необхідну інформаційну допомогу.

    Проректори Василь Шинкарук, Вадим Кондратюк, Сергій Кваша, Вадим Ткачук, Валерій Іщенко доповіли про плани роботи підрозділів на червень місяць відповідно до їх функціональних обов’язків. Учений секретар Оксана Барановська представила загальний план. У ньому, зокрема, передбачається: 21 червня засідання ректорату, 22 червня – вченої ради.

     Завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов наголосив на необхідності набору курсантів кафедри, особливо в умовах воєнного стану.

 

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд спільних завдань. Перше – ситуація вимагає нашої реальної участі в обороні держави, сприяння продовольчій безпеці, якісної підготовки фахівців, зокрема для Збройних Сил України. Друге – ефективна вступна кампанія і набір студентів не менше минулого року, співпраця з відокремленими структурними підрозділами, планування безпечного початку нового навчального року. Третє – збереження освітнього і наукового потенціалу, допомога студентам, аспірантам, викладачам, недопущення руйнації матеріально-технічної бази, її відновлення в постраждалих від російської агресії підрозділах. Четверте – формування оптимального графіку навчального процесу, підготовка до нового навчального року. П’яте – посилення ефективності міжнародної наукової співпраці, участь в грантах на дослідження, співпраця з науковцями академій наук. Шосте – забезпечення фінансової стабільності, заробляння коштів, надання консультацій, науковий супровід бізнесу, посилення ефективності господарської діяльності навчально-дослідних господарств, Боярської лісової дослідної станції. Сьоме – у співпраці з профспілками потрібно підтримувати всіх учасників освітньо-виховного процесу.

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету.

Пресслужба
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook