Андрей Шептицький: просвітник, що інвестував в Україну

24 травня 2022 року

 

1Успішний банкір та підприємець, депутат, акціонер, реформатор, граф, який став монахом, меценат української освіти й культури. Найбільший реформатор УГКЦ митрополит Андрей Шептицький.

А. Шептицький був яскравим представником християнсько-демократичної течії в економічній думці на зламі ХІХ і ХХ століть у Західній Україні. І. Франко зазначав, що основна заслуга митрополита полягає в новаторстві – здатності говорити з народом на зрозумілій йому мові. Пастирські послання А. Шептицького завжди порушували соціально-економічні питання. У такий спосіб церква допомагала пастві знайти християнське вирішення актуальних проблем. Він вважав, що відродження потрібне у всіх сферах: не може бути високою духовна культура людини, а низьким її економічний стан.

Отже, А. Шептицький як досвідчений економіст практик не відкидав жодну форму економічної діяльності й економічну систему. В першу чергу він пропагував християнські принципи в організації господарського життя. Будучи прихильником базових прав людини – на життя, свободу, власність, митрополит критикував лібералізм за нездатність захистити права слабших учасників вільної конкуренції.

Якби митрополит Галицький та архієпископ Львівський Андрей Шептицький жив сьогодні, то, безперечно, очолював би списки авторитетного видання Forbes. І не лише в рейтингу «найвпливовіших».

234

19 та 20 травня 2022 року в групах ОФП-11М та ЕкЕо-11М було проведено тематичний захід на тему: «Андрей Шептицький: просвітник, що інвестував в Україну». Студенти заслухати доповіді своїх одногрупників, що дало можливість більше дізнатися про постать Андрея Шептицького.

Уляна Бурдаш,
викладачка циклової комісії спеціальних економічних дисциплін
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook