Акселератор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, присвячений розвитку цифрової енергетики, відвідали студенти, викладачі та експерти галузі

19 травня 2022 року

    Оптимізація ресурсів, використання відновлюваних джерел, поступова відмова від викопного палива - все це неминуче призведе до трансформації енергетичної сфери в кожній країні. Така трансформація вже відбувається і в Україні.
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України у співпраці з компанією «482.solutions» своїм спецпроєктом в рамках освітнього фахового акселератора «Енергетика і автоматика в умовах «зеленого» переходу» презентували напрями нових цифрових трансформацій, які у найближчій перспективі змінять енергетичну галузь нашої країни.

     На прикладах простих фактів і цифр спікер вебінару, керівник компанії «482.solutions», Роман Кравченко показав нові тренди впровадження інноваційних рішень для формування моделей енергетичного ринку.

     Низка країн вже розпочала довгострокові проекти з впровадження цифрових систем у всі виробничі та адміністративні процеси енергетичного бізнесу.

    Над розробленням таких систем вже працюють команди-консорціуми, які складаються з менеджерів, інженерів-енергетиків, програмістів та дизайнерів, які розробляють технологічні рішення для формування ландшафту нових інтегрованих платформ управління виробництвом, транспортом та споживанням електроенергії з аналітикою даних, побудовою цифрової інфраструктури та кібербезпеки.

   За оцінками експертів передбачається декілька хвиль цифровізації.

    В рамках першої впроваджуються нові цифрові системи для підвищення безпеки та ефективності на виробництві первинного палива та енергоносіїв, створюються нові інструменти контролю логістики в енергетиці, підбору персоналу, а також розробляються технології моніторингу станів електромереж.

     Друга хвиля цифровізації включає моделювання ефективності використання енергетичних ресурсів та роботизацію всіх офісних процесів, у тому числі цифрової закупівлі, аналітики та управління інформацією.

    Для останньої третьої хвилі цифровізації будуть запроваджені цифрові інструменти взаємодії з клієнтами та цифрові технології управління відновлюваними джерелами енергії.

   Не оминув спікер і огляд деяких проєктів, які перед початком військової агресії росії були на порядку денному української енергетики.

 

    Цікавим напрямом є сертифікація енергії виробленої з відновлювальних джерел.
   Ринок сертифікатів походження електроенергії вже функціонує у деяких країнах Європейського союзу шляхом запровадження системи видачі сертифікатів походження електричної енергії.

    Нормативно-правова основа системи гарантій походження зобов'язує видавати гарантії походження з метою підтвердження кінцевому споживачу відсотку чи кількості енергії, отриманої з відновлювальних джерел.
   Така інформація повинна керувати поведінкою кінцевих споживачів, усуваючи «інформаційну асиметрію», коли кінцевий споживач не має цієї інформації. Водночас, сприяючи обміну гарантіями походження Європейська Комісія мала на меті створення привабливого ринкового інструменту для виробників, трейдерів та постачальників.

    Основним припущенням було те, що гарантії походження стимулюватимуть нові інвестиції у відновлювану енергетику.

    Як завжди, до участі в роботі акселератора долучились студенти і викладачі декількох коледжів та університетів. Це сприяло виникненню після доповіді Романа Кравченка майже годинної дискусії.

   Маємо намір продовжувати наш акселератор у червні поточного навчального року. Тема вже майже погоджена - «Проєктна діяльність у сфері цифрової енергетики».
До зустрічі, шановні студенти та колеги!

 

Алла Дудник,
координатор з цифровізації
ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook