18 травня – Міжнародний день музеїв!

19 травня 2022 року

     Музеї – це ті заклади, в яких зупиняється час та пахне історією різних подій.
     Музеї мають силу змінювати світ навколо нас. Вони є незрівнянними місцями відкриттів, навчають нас про наше минуле та відкривають наш розум для нових ідей, діляться досвідом поколінь. Завдяки своїм колекціям і програмам музеї створюють соціальну мережу, важливу для формування та розвитку свідомого та активного громадянського суспільства.
     18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято. 
 
     Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 р., коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про установу цього свята. І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
     За словами Жака Перо, президента ICOM: «Музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь у нашій роботі. Таким чином необхідно, щоб музеї і суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій»
 
Гості Музею історії НУБіП Україні в різні роки 
     Щороку Консультативний комітет визначає тему. Цей захід дає можливість музейним фахівцям зустрітися з громадськістю та обговорити виклики, з якими зіштовхуються музеї та запобігти їм. «Сила музеїв» стане темою Генеральної конференції ICOM, що цьогоріч відбуватиметься у Празі – ICOM Prague 2022. Генеральна конференція є однією з найбільш значущих глобальних подій, присвячених музеям та їх співробітникам. З року в рік зростає кількість учасників з усіх континентів, котрі збираються, щоб обговорити та поділитися ідеями щодо актуальних проблем, які стоять перед музеями. 
 
Наші студенти на екскурсії в Музеї історії НУБіП України в різні роки 
     «У час російсько-української війни працівники музеїв із особливою відповідальністю дбають про захист та збереження унікальних духовних надбань українського народу та реліквій історико-культурної спадщини. Попри складний воєнний час київські музеї частково продовжують свою діяльність та проводять відео лекторії, майстер-класи, онлайн вікторини. Культурно-мистецькі заклади, на жаль, не можуть повністю відновити свою роботу у зв’язку з щоденною небезпекою ворожих обстрілів. Так музеї поки що не поновлюватимуть свої експозиції, але проводитимуть локальні заходи, просвітницьку та наукову діяльність. Усі охочі зможуть відвідати мистецькі заходи, поспілкуватись з музеєзнавцями та літераторами. Культурне життя у столиці поступово відновлюється. Ворог не зможе знищити націю допоки жива її культура та автентичні традиції», – розповів заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.
     За доброю традицією вхід до всіх музеїв в Україні цього дня безкоштовний.
     На превеликий жаль через військову агресію з боку росії Музей історії НУБіП України тимчасово припинив свою роботу, проте після нашої Перемоги радо відкриє свої двері для всіх охочих долучитися до давньої історії нашого славетного університету.
 
 
Марія Поливач,
директор Музею історії НУБіП України 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook