Ректорат: актуальні завдання наукової роботи, наповнення спецфонду, економія коштів і енергоресурсів

17 травня 2022, 10:00
     17 травня 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання ректорату, присвячене актуальним питанням діяльності університету. Але про все за порядком.

 

     Про актуальні завдання провадження наукової діяльності доповів проректор з наукової та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк. Він зупинився на змінах обсягів фінансування досліджень і необхідності в зв’язку з цим привести у відповідність бюджети їх виконання. Науково-дослідна частина розробила графік зустрічей з підрозділами університету щодо виконання перспективних життєво-необхідних тематик та їхнього фінансування. Що ж до надходження до спеціального фонду від наукової госпрозрахункової діяльності, консультування, то тільки п’ять факультетів, УЛЯБ АПК та НДІ сільськогосподарської радіології включилися в цей процес. Решті потрібно негайно і радикально переглянути підходи та залучати кошти на дослідження. Публікаційна активність, незважаючи на військову агресію росії, триває. Чотири наукових періодичних журнали з шести, виконали всі вимоги, які відкривають шлях до входу до міжнародної наукометричної бази Скопус. Ще два завершують рецензування статей та готуються до друку. Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша звернув увагу на актуальність наукових тем, які виконують вчені ННІ лісового і садово-паркового господарства.

 

     Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук представив прогноз штатного університету на 2022-2023 навчальний рік. Війна росії з Україною, наслідки від неї змушують вже сьогодні готуватися до оптимізації штатного розпису. Ректором виданий наказ про формування навчального навантаження на наступний навчальний рік. Створена робоча група, яка протягом місяця відпрацювала пропозиції і винесла деякі з них, які були враховані, зокрема щодо об’єднання малочисельних груп та потоків тощо. З урахуванням ситуації, прогнозу на набір 100% до минулого року матимемо скорочення на 36 ставок. Проте війна в Україні триває, існує певна невизначеність у проведені вступної кампанії, тому при наборі на перший курс 80% до минулого року матимемо скорочення на 64 ставки. Василь Шинкарук представив цей прогноз у розрізі ННІ та факультетів. Також турбує ситуація із кількістю відрахованих студентів: за п’ять місяців відраховано 178 студентів і тільки 30 поновлені. Ситуація вимагає надзвичайної профорієнтаційної роботи і віддачі кожного члена колективу. Декан факультету конструювання і дизайну Зиновій Ружило звернув увагу на необхідність максимального збереження колективів випускових кафедр. Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха серед іншого виказала тривогу за набір на навчання випускників коледжів, адже вони вступатимуть за результатами складання НМТ. Декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Руслан Кононенко вказав на резерви – це залучення аспірантів та розширення переліку дисциплін за вибором.

 

     Про економію коштів та наповнення спеціального фонду проінформував проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Видатки за загальним фондом за чотири місяці становили 52% на комунальні послуги та енергоносії, 31% - заробітна плата. Це означає, що споживання води, електрики потрібно суттєво скоротити. За цей же період надходження до спеціального фонду становили: 10% за навчання від запланованих, 14% оплата за проживання в гуртожитках і лише 8% від діяльності госпрозрахункових підрозділів. Видатки ж мають наступну характеристику: 26% оплата праці, 4% комунальні послуги. Ще досі наявні борги за навчання в поточному семестрі та стартувала оплата за наступний семестр. Договором передбачена сплата до 31 травня, наразі надійшло лише 6% і це має бути у фокусі деканів факультетів та директорів ННІ.

     На необхідності раціонального використання енергоресурсів наголосив проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Якщо колективу вдається зекономити в натуральних величинах, то підвищення тарифів цю економію швидко нівелюють. А значить – відповідальність і свідомість кожного: економити і ще раз економити. На випадок погіршення ситуації розробляються варіанти переміщення мешканців до 1-2 гуртожитків та відповідно розташування підрозділів в 1-2 корпусах.

     Валерій Іщенко презентував дві експозиції на території університету, які готуються до відкриття на 124-річницю. Перша – розташована на Алеї слави – «Книга знань». Ініціатором її створення стали Рада аспірантів університету, а реалізували студенти і викладачі факультету конструювання і дизайну. Друга – знайшла своє місце біля навчального корпусу №2 – «Символи життя». Ця композиція буде стилізована у національні кольори.

     Проректор Сергій Кваша представив проект сценарію відзначення Дня університету 27 травня 2022 року. О 8-30 ранку в шести факультетах відбудеться відкриття оновлених лабораторій, о 10-00 на Алеї слави відкриття «Книги знань», об 11 годині в актовій залі розпочнеться урочисте засідання вченої ради університету.

 

     Декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька анонсувала проведення щотижневих вебінарів з підготовки до складання НМТ – щопонеділка з української мови, щовівторка з історії України. Також 19 травня запланований майстер-клас з написання мотиваційного листа. В літні місяці факультет безкоштовно проводитиме підготовку до складання іспиту до магістратури.
     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова запросила присутніх і бажаючих долучитися до семінару з використання Coursera та EdX. Оголошення та посилання на всі ці заходи опубліковані на офіційному сайті університету та в соціальних мережах.

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд спільних доручень. Розширювати міжнародну співпрацю в дослідництві – для цього створена відповідна група супроводу міжнародних грантів. На особистому контролі деканів і директорів екзаменаційна сесія. Продовжуємо ремонтувати і виправляти аварійні ситуації.

     Ректорат розглянув й інші питання життєдіяльності університету.

 

Пресслужба

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook