У хаті – як у музеї (жива традиція вишивання с. Буйвалове Конотопського району Сумської області)

18 травня 2022, 15:00
     18 травня щорічно з 1977 року відзначається Міжнародний день музеїв, який проходить під девізом «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». Цього року він майже співпав із Всесвітнім днем вишиванки, тому студентка 1-го курсу МТФ Анастасія Штацька об'єднала дві події і запропонувала розповідь про жінку-вишивальницю, хата якої схожа на музей. Пропонуємо її вашій увазі:
 
     На фото разом зі мною стоїть Любов Олексіївна Яценко, яка мешкає у моєму рідному селі с. Буйвалове Конотопського району Сумської області, що поблизу м.Кролевець.
     Любов Олексіївна зберігає як скарб давні кролевецькі рушники, які перейшли їй в спадщину від пра - прабабусі, бабусі та мами. Ці рушники були виткані на кролевецькій фабриці художнього ткацтва у місті Кролевець, що на Сумщині. Деякі з них  виготовлені на ручному верстаті ще у 19 ст., інші були створені пізніше, але всі вони – справжні витвори мистецтва.
 
     Любов Олексіївна - творча людина. За професією - агроном. Але працювала і агрономом, і бригадиром, і була сільською головою. Полюбляє працювати на земельній ділянці - вирощує різні господарські культури, багато квітів, а узимку займається вишиванням і плетінням. 
 
     В оселі Любові Олексіївни багато вишитих рушників, наволочок, простирадл, скатертин, серветок та ін., які вишивала вона сама, її мама та свекруха, які і прищепили їй любов до вишивання. В її затишному будинку відчуваєш себе як в музеї.
 
    Я пишаюся тим, що місто Кролевець, поблизу якого я живу, прославляється Кролевецькими рушниками, пишаюся такими людьми, як Любов Олексіївна Яценко, які зберігають і примножують культурну спадщину.

 

Ірина Майданюк,
 завідувач кафедри культурології
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook