ПОДОРОЖ В ЧАРІВНИЙ СВІТ МИСТЕЦТВА

18 травня 2022 року

 

1Щорічно 18 травня відзначають Міжнародний день музеїв. Відповідно у межах вивчення теми «Живопис» та з метою формування соціокультурної компетентності здобувачів освіти засобами іноземної мови, першокурсниками здійснено віртуальну подорож в чарівний світ мистецтва. Творчі проєкти у формі змістовних розповідей, захоплюючих презентацій, цікавих відеоматеріалів перенесли присутніх у виставкові зали картинних галерей Німеччини та України.

234

Екскурсію Берлінською картинною галереєю, що розділена на 10 відділів, в яких виставлені картини німецького, нідерландського, фламандського, італійського, іспанського, французького та англійського живопису, провела студентки групи К-11М Софія Процик. Особливу увагу відвідувачів привернули роботи Альбрехта Дюрера, Ганса Гольбейна, Конрада Віца, Тиціана, Пітера Брейгеля. Берлінська картинна галерея – це скарбниця світового живопису, оскільки тут зібрана одна з найкращих колекцій робіт європейських художників XIII-XVIII ст. різних епох та жанрів мистецтва.

567

Відвідини Дрезденської картинної галереї здійснювалися у супроводі студентки групи ОФП-11М Марії Мохун. Велику зацікавленість у присутніх викликала будівля, в якій знаходиться картинна галерея. Це Цвінгер – палацовий комплекс, який з архітектурної точки зору є квадратним двором, розмірами 106 м на 106 м, оточений шістьма двоповерховими павільйонами і одноповерховими галереями, що їх сполучають, зведеними в стилі саксонського бароко. Двір комплексу прикрашений фонтанами і газонами, а численні павільйони і галереї – різноманітними статуями. Відвідувачі милувалися шедевром Рафаеля Санті – «Сікстинська Мадонна». Дрезденська картинна галерея – це перлина творів мистецтва, яка ще відома у світі під назвою Галерея старих майстрів.

Студент групи Е-11М Василь Островський презентував присутнім свою улюблену художницю, яка вигадала цілий власний світ фантастичних тварин. Якось розмалювала вона рідну хату, потім сусідські, а далі були картини. Це Марія Примаченко, яка за все життя створила більше 800 полотен. У підписах до її картин практично немає розділових знаків, оскільки через хворобу закінчила лише 4 класи. Її наївними картинами захоплювався Париж, Варшава і Монреаль. Кажуть, сам Пікассо називав українку геніальною. Вона добре малювала як лівою, так і правою рукою. Її улюбленим кольором був зелений, а серед образів – магічні рослини, побут селян і звісно фантастичні звірі. Ці чудернацькі леви, мавпи, птахи і ведмеді жили в її уяві. Вони були настільки фантастичними, що навіть під час навчання малювання у Києві Марії забороняли ходити до зоопарку, щоб реальні звірі не знищили власний чарівний світ Примаченко.

Віртуальна подорож в чарівний світ мистецтва була захоплюючою, сповнена найяскравіших вражень, подарувала позитивні та світлі емоції. Дивлячись на шедеври образотворчого мистецтва, ми отримуємо не тільки естетичне задоволення, але й на мить можемо додати сірості буднів різнобарвності, розмалювати своє життя яскравими фарбами. Адже, кожен з нас – в душі художник.

Наталія БІЛАН,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook