Основні тези міжнародної науково-практичної онлайн конференції «Точна годівля. Сучасні тренди годівлі великої рогатої худоби» проведеної факультетом тваринництва та водних біоресурсів

7 травня 2022, 3:09

    4 травня 2022 р. на кафедрі годівлі тварин та технології кормів ім.П.Д.Пшеничного відбулась міжнародна науково-практична онлайн конференція «Точна годівля. Сучасні тренди годівлі великої рогатої худоби». Це продовження серії науково-практичних семінарів організованих кафедрою та групою компаній «AVA GROUP» із залученням нутріціоністів провідних іноземних компаній.

    Захід зібрав близько 100 учасників. Це і науковці науково-дослідних інститутів, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти, студенти, аспіранти та фахівці українських та зарубіжних компаній-виробників продукції тваринництва та кормової індустрії.

    Відкрив конференцію завідувач кафедри годівлі тварин та технології кормів ім.П.Д.Пшеничного, доктор сільськогосподарських наук, професор Сичов Михайло Юрійович, який пояснив важливість «точної» годівлі худоби за нинішніх умов виробництва. Для сучасних, високопродуктивних порід корів, що мають річну продуктивність 10 – 15 тис. кг молока на 1 тварину за лактацію, не можна застосовувати підходи годівлі минулого століття.

    Необхідність постійного контролю хімічного складу кормів не тільки за основними показниками поживності, але й за різними фракціями протеїну, вуглеводів, макро-, мікроелементів та вітамінів.

    Пітер ван Доорен, власник консультаційної компанії Nutrivice Consultancy з Нідерландів поділився із учасниками конференції його розумінням значення терміну «точна» годівля великої рогатої худоби. «Годівля корів за найвищими професійними стандартами, інтегруючи усі знання та особливості технологій у щоденний розпорядок ферми» – на його думку запорука успіху. Проте, він навів і простіше визначення такого підходу – «1000 грам – це 1000 грам».

    «Передбачення – точність – ефективність та стабільність – вимірювання та контроль – протоколи, що постійно і точно повторюються – здатність об’єктивно оцінювати та вдосконалювати» - це ті підходи, що забезпечать ефективне виробництво молока.

    «Розрахунковий раціон – змішаний раціон – розданий раціон – спожитий раціон – перетравлений раціон» повинні бути ідентичними. Лише за таких умов можна отримати максимальну кількість продукції, належної якості, зберегти здоров’я тварин, забезпечити необхідне відтворення та економічну ефективність виробництва.

   Пан Пітер навів приклад двох працівників-операторів змішування кормів. У одного відхилення від розрахованого, ефективного співвідношення кормів у раціоні становило 40 %, що зумовило щомісячні втрати понад 10 тис. євро.

    Крім того, було зазначено про важливість контролю не лише кількості, поживності та якості кормів, а й фізіологічного стану організму. Сучасні прилади, що дозволяють постійно контролювати тривалість, частоту та час споживання корму, жуйку та ін. дозволяють аналізувати дані по стаду та корегувати режим і техніку годівлі.

    Дискусія, що розгорілась після доповіді зайняла майже скільки ж часу, як і сама доповідь. Переважна частина питань учасників стосувалася систем нормування годівлі, що застосовуються у Нідерландах, Україні, інших Європейських країнах та США. Учасники дискусії звернулись до пана Пітера з проханням провести ще одну зустріч із більш практичними питаннями, щодо шляхів практичного вирішення тих чи інших проблем, що виникають на фермі.

    Пітер ван Доорен охоче прийняв запрошення та пообіцяв восени поділитись практичними підходами, тим паче, що зараз він бере участь у багатьох дослідженнях спільно із науковцями Вагенінгенського університету.

    Співробітники кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного: проф. Сичов М.Ю.; доценти Ільчук І.І., Уманець Д.П., Баланчук І.М., Голубєва Т.А., Уманець Р.В.; асистенти Андрієнко Л.М., Вознюк Р.Р., Ісько О.Ю., Пітера В.О., Пітера Л.В. у своїх доповідях розказали про «точну» годівлю великої рогатої худоби, нетрадиційні, нові корми, кормові добавки, біологічно активні добавки, фізіологічні аспекти продуктивності, режим та техніку годівлі.

    Якщо початок конференції розпочався із вислову завідувача: «Ми охоче ділимось знаннями, бо завтра з’являться нові, а ці стануть нікому не потрібні», то завершення можна відзначити побажанням пана Пітера – «Тримайтесь Українці, Вам потрібно бути сильними».

    Особлива вдячність фахівцям компанії «AVA GROUP» та особисто Юрію Позняківському за організацію, технічний супровід та переклад.

Асистент кафедри годівлі тварин
та технології кормів ім. П.Д.Пшеничного
Роман Вознюк

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook