Традиційна зустріч із магістрами 1 курсу 2 групи відбулася на передодні світлого свята Пасхи

6 травня 2022 року

       Студенти магістри 1 курсу 2 групу факультету тваринництва та водних біоресурсів у складний воєнний час продовжують традиційні зустрічі з куратором групи Оленою Дегтяренко. Он-лайн зустріч відбулася на передодні світлого свята Пасхи 22 квітня 2022 році, темою зустрічі стали «Традиції і особливості святкування Великодня різних релігійних громад в Україні». 


    

    Великдень – велике свято для всіх Християн. І традиції його святкування складалися сторіччями. Але кожен народ схильний святкувати його по-своєму. Україна завжди була відкритою країною, яка поважає всі релігійні конфесії. Тож як вони святкують Великдень?
     Песах – центральне свято єврейського народу. Слово Песах (Пасха) означає «проходження повз». Свято отримало таку назву на згадку про те, як ангел смерті проходив повз будинки іудеїв, вражаючи тільки єгипетських первістків. Щоб ангел міг відрізнити єврейські будинки від єгипетських, кожній єврейській сім’ї було велено заколоти ягня і його кров’ю помазати одвірки дверей. Тільки після смерті всіх єгипетських первістків фараон дозволив євреям залишити Єгипет. В основі Песаха лежать два найбільш архаїчних сільськогосподарські свята: свято нового приплоду худоби, коли приносили в жертву однорічне ягня, і свято перших жнив (збір урожаю ячменю), коли знищувався старий хліб і з прісного тіста випікався новий – маца. Згодом ці свята були об’єднані. Свято Песах триває сім днів. Кульмінаційним моментом Песаха є вечірня трапеза, седер («порядок»), яка влаштовується у першу і другу ніч свята. Під час седера в певній послідовності читають оповідання про Вихід (по книзі Агада) і їдять особливі символічні страви.

     Поляки Великдень зазвичай святкуються два дні: неділя та понеділок. Ранок Великодньої неділі починається зі святкової меси у костелі, після чого поляки сідають за святковий стіл. За цим столом за традицією повинні зібратися всі покоління однієї родини. Святкова трапеза починається з молитви. Сніданок складається з освяченою Пасхи, яєць, хрону, м’яса та ковбаси. Наступний за Великодньою неділею – «мокрий понеділок». Поляки щедро поливають один одного водою. Водяні «бомби», пакети, наповнені водою, падають із вікон на мостові і голови перехожих, вибухають у вагонах метро, обливаючи пасажирів, але ніхто не скаржиться, навпаки, всі задоволені.

    Під час зустрічі О. Дегтяренко оголосила рейтингові бали за квітень 2022 року студентів 2 групи, відбулося їх обговорення. Піднімалися й інші питання щодо місцезнаходження та умов проживання студентів, особлива увага зверталася на стан магістрів на територіях, що були під окупацією. Куратор також наголосила щодо активізації відвідування студентами онлайн - занять та навчання шляхом особистого зв'язку з викладачами, виконання завдань на платформі elearn. Наприкінці зустрічі Олена Володимирівна привітала всіх із Великоднем, побажала всім добра, злагоди і щастя, і головне – Перемоги!

Великдень 2022 року: картинки, проза, вірші, смс та відео — Укрaїнa — tsn.ua

Співаймо, друзі,
В Великоднім колі
І Господа воскреслого молім,
Щоб обновивсь
Весною щастя й долі
Наш рідний край, наш дім!

Катерина Звержинська,
староста 2 групи магістрів 1 р.н.,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»,
Олена Дегтяренко,
куратор групи 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook