Ігор Іванович Сікорський. Містер Гелікоптер з Києва

5 травня 2022 року

 

1Хлопчик любив слухати розповіді мами про нескінченність Всесвіту, загадковість зірок, про таємниці морів і океанів, про дивовижний і цікавий світ, що далеко простягався за стінами київського помешкання. Але найбільше вражали уяву хлопчика розповіді про генія ХV століття Леонардо да Вінчі та про його ідею створити «залізного птаха» – літаючу машину, що мала підніматися в повітря під дією потужного гвинта без будь-якого розгону. Звали хлопчика Ігор Сікорський. Йому поталанить утілити в життя більшість дитячих мрій і стати однією з найяскравіших постатей XX століття – відчайдушним пілотом перших літаків, мислителем і філософом, людиною, яка через п’ять століть втілить мрію великого Леонардо да Вінчі.

2

Про талановитого авіаконструктора, вихідця з України дізналися студенти групи К-21М на виховній годині «Ігор Іванович Сікорський. Містер Гелікоптер з Києва», який 5 травня 2022р провела куратор Роксолана Ломницька. Ще будучи студентом Київського політехнічного інституту, молодий інженер створив та підняв в повітря кілька багатомоторних літаків, що могли перевозити вантажі та пасажирів. Більшу частину свого життя Ігор Сікорський прожив в США, де засновує в 1923 р. успішну компанію "Sicorski Air Engineering», яка спочатку займається конструюванням літаків, а згодом і – гелікоптерів. Сенсацією в ті роки стає літак-амфібія S-40 та S-42, що міг перевозити 38 пасажирів на відстань до 1500 км - найбільший комерційний лайнер, що здійснював рейси до Карибського узбережжя та Південної Америки. Знаменитий гвинтокрил S-55 вперше у світі перетнув Атлантичний океан. Хоча гелікоптери Сікорського взяті на озброєння армією США, Японії, Великої Британії та Франції, основним призначенням своїх літальних апаратів Ігор Іванович вважав порятунок людей. Компанія Сікорського підрахувала, що їхні гелікоптери допомогли врятувати понад 2 мільйони осіб.

34

Багато років ім’я містера Гелікоптера, як називали Ігоря Сікорського у світі, на Батьківщині замовчувалося. Лише у незалежній Україні вийшли друком публікації про нашого земляка. Його славетне ім′я носить міжнародний аеропорт «Київ», українські освітні заклади, вулиці українських міст. У 2011 році на честь Ігоря Сікорського був названий астероїд головного поясу «10090 Сікорський». В 2016 році Національному технічному університету України «Київський політехнічний інститут» присвоєно ім'я Ігоря Сікорського. На підніжжі пам′ятника славетному конструкторові, спорудженому у цьому освітньому закладі, викарбувані слова, сказані ним уже на схилі життя: «Знімаю капелюха перед альма-матер, яка підготувала мене до підкорення неба». Великий земляк повертається до рідного Києва, щоб надихати вже нові покоління талановитої молоді на втілення фантастичних мрій.

Ольга Якимович,
голова циклової комісії фізико – математичних дисциплін
та інформаційних технологій
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook