Гостьові лекції від ІТ-індустрії – дієва профорієнтація та мотивація для студентів факультету інформаційних технологій

4 травня 2022 року
     Незважаючи на складний час та воєнний стан в країні на факультеті ІТ протягом семестру проведено ряд гостьових лекцій задля підтримки студентів, їх комунікації з безпосередніми професіоналами галузі.

     Сьогодні все більшого поширення набуває використання інтерактивних «взаємодіючий» технологій навчання, які передбачають активну цілеспрямовану взаємодію лектора і студента. Саме гостьові лекції та тренінги надають можливість учасникам за короткий час у цікавій формі засвоїти теоретичний матеріал від практиків ІТ сфери та здобути практичні навички майбутнього фаху.
     Також до цих зустрічей залучалися школярі випускних класів – а отже, наші майбутні абітурієнти ще під час навчання в школі могли зануритися в партнерське спілкування та наставництво наших випускників та членів ради роботодавців, які опікуються ростом професіональних компетентностей наших студентів.Так, за підтримки та безпосередньої участі професора кафедри інформаційних систем і технологій Олени Кузьмінської був організований цикл гостьових лекцій з представниками компанії SoftServe – провідної ІТ-компанії, що займається консалтингом та надає послуги у сфері цифрових технологій.

17 лютого в рамках вивчення дисципліни «Групова динаміка і комунікації» з гостьовою лекцією для студентів першого курсу факультету інформаційних технологій виступила Ксенія Квятковська, керівниця Центру розвитку талантів компанії SoftServe. У рамках вебінару Ксенія докладно розповіла про різні професії і ІТ-галузі та про навички, необхідні для успішного працевлаштування.

Учасники вебінару, а їх було більше 60, активно долучились до обговорення. Найбільше студентів цікавила динаміка зміни потреб ІТ-ринку та оплата праці й умови роботи сучасних програмістів. Коротке опитування показало, що на факультеті формується потужна команда майбутніх ІТ-фахівців, оскільки серед студентів-першокурсників є і майбутні програмісти, і дизайнери, і девопси. Звісно, це бачення може змінюватись, як і змінюється сучасний цифровий світ. Більше того, Ксенія наголосила на тому, що ІТ-фахівці мають постійно вчитись (перевчатись, вдосконалюватись), а іноді й змінювати професії в процесі побудови власної ІТ-кар’єри.

Важливість розвитку soft skills також була обговорена зі студентством та майбутніми абітурієнтами, яких було залучено до вебінру в рамках профорієнтаційної роботи з освітніми закладами Черкащини. Всі погодились, що при виборі професії краще слідувати власним вподобанням та займатись справою, до якої маєш хист, талант та бажання.

Звісно, не оминули увагою й пропозиції компанії щодо навчання та стажування студентів в компанії SoftServe. А пропозиції доволі привабливі, скориставшись якими вже з першого курсу студенти можуть вибудовувати власну траєкторію професійного становлення.
     У рамках продовження цього співробітництва 28 квітня вже традиційно з гостьовою лекцією для студентів факультету інформаційних технологій виступив Євгеній Удовиченко, ментор IT Academy SoftServe. Тема цієї зустрічі була вже більш професійною та практикоорієнтованою: Системи контролю версій та організація спільної роботи команди над проєктом.
    У рамках вебінару Євгеній докладно і на конкретних, зрозумілих студентам прикладах розповів про поняття та види контролю версій, а також пояснив причини переходу від централізованих до розподілених систем.

 

Наступним питанням, яке висвітлив Євгеній, був огляд функціоналу, конфігурації та основних команд Git(а) — розподіленої системи керування версіями файлів та спільної роботи. На завершення Євгеній продемонстрував приклад організації роботи команди з Git. Це дошки команди стажерів компанії, які займаються розробкою реального соціального проєкту на замовлення Unisef.

Завідувач кафедри комп’ютерних наук Белла Голуб виступила модератором гостьової онлайн-лекції для студентів факультету інформаційних технологій та запрошених школярів. Лекцію на тему "Проектування UI систем віртуальної реальності" запропонував Tech lead компанії «Kampov Technology» Євгеній Пахальчук, який віднедавна працює на кафедрі.

Віртуальна реальність (Virtual Reality – VR) стає дуже затребуваною концепцією. Оскільки VR все ще відносно нова технологія, на факультеті інформаційних технологій студенти і викладачі знайомилися з системами віртуальної реальності.

Слухачі ознайомилися з загальними поняттями «віртуальної реальності», з технічними пристроями та програмним забезпеченням таких систем. Увага була приділена ергономіці, бо створюючи такі системи, необхідно враховувати фізичні можливості людини, яка є учасником світу віртуальної реальності.

На завершення лекції лунало чимало питань від слухачів, на які Євгеній Вікторович надав ґрунтовні відповіді. Цікаві питання, партнерське обговорення, пропозиції від викладачів та студентів зробили цю лекцію корисною та такою потрібною в наш надскладний час. Під час обговорення цієї лекції була пропозиція від студентів щодо введення в навчальний план дисципліни, пов’язаної з проектуванням та створенням систем віртуальної реальності.
     За результатами гостьових лекцій та рекомендацій лекторів-практиків на факультеті напрацьовані пропозиції щодо оновлення освітніх програм та введення нових вибіркових компонентів за спеціальностями «Комп’ютерні науки», «Інженерія програмного забезпечення» та «Інформаційні системи та технології».
     Дякуємо шановним гостям за такі потрібні заходи, креативні думки, приклади відповідальної рефлексії, відкритість у спілкуванні з студентами та школярами. Факультет ІТ впевнено продовжує рух по траєкторії удосконалення. Все буде Україна!

 

Олена Глазунова,
декан факультету ІТ
Наталія Клименко,
заступник декана факультету ІТ

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook