Кафедра соціальної роботи та реабілітації провела день відкритих дверей для майбутніх магістрів

3 травня 2022 року

   02 травня кафедра соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України запросила на онлайн зустріч абітурієнтів, зацікавлених у навчанні на магістерських програмах спеціальності «Соціальна робота».
Чималу частину аудиторії склали сьогоднішні випускники, які зараз опановують бакалаврську програму «Соціальна робота». Проте послухати про переваги навчання саме на цій кафедрі, а також з метою отримання останніх новин цьогорічної вступної кампанії зібрались також випускники інших закладів освіти.

   Слід наголосити, що кафедра запрошує майбутніх магістрів обрати навчання на одній із двох акредитованих програм:

  • унікальній на теренах України програмі «Соціально-психологічна реабілітація», яка спроможна удосконалити у здобувачів одразу три види компетентностей – психологічні, реабілітаційні та управлінські;
  • перевіреній часом класичній програмі, збагаченій численними психолого-педагогічними знахідками та сучасними навчальними дисциплінами програмі «Соціальна робота», головне завдання якої «прокачати» менеджерські характеристики майбутнього соціального працівника.

 

   Завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації, доктор педагогічних наук Ірина Сопівник, наголосивши на безперечних плюсах кожної із магістерських програм, зазначила, що зараз, у часи війни, навіть саме суспільство швидко відкриває для себе та опановує численні аспекти соціальної роботи – ми швидко вчимось вправно волонтерити, інформувати населення, здійснювати взаємодопомогу, проявляти людяність, турботу і любов до тих, хто найбільше цього потребує. А потреба повоєнного суспільства в соціальних працівниках – справжніх професіоналах, здатних зростати професійно, будувати нову цивілізовану європейську країну – тільки зростатиме. Ця професія вже зараз входить у топ-25 найбільш затребуваних професій світу.

Напевне саме нагальною потребою держави в соціальних працівниках пояснюється ще одна вагома перевага магістерських програм спеціальності «Соціальна робота» – значна кількість очікуваних державних місць.
   Крім того, гуманітарно-педагогічний факультет НУБіП України надає магістрам денної форми навчання можливість навчатись за програмою подвійних дипломів в Поморській академії (м. Слупськ, Польща). У ці дні узгоджуються угоди з польськими колегами, згідно яких наші магістри матимуть змогу одночасно зі знаннями і дипломом державного зразка, здобутим в НУБіП, отримати диплом закордонного зразка за однією з чотирьох галузей знань:

  • соціальна робота;
  • психопедагогіка;
  • соціологія;
  • превентивна кримінологія.

   Ще однією приємною перевагою цьогорічного вступу на магістерські програми спеціальності «Соціальна робота» є відносно «полегшені» правила прийому. Запрошена на профорієнтаційний захід заступниця секретаря приймальної комісії, кандидат педагогічних наук Оксана Гончарук розповіла, що для тих, хто хоче вступати на державну форму навчання, потрібно буде скласти в стінах НУБіП фахове вступне випробовування та подати заяву з мотиваційним листом, а для тих, хто захоче навчатись за кошти фізичних та юридичних осіб, достатньо буде подати заяву з мотиваційним листом. Отже, ЄВІ, який в минулому році зробив для деяких абітурієнтів недосяжним вступ на омріяну спеціальність, в цьому році відмінено. Тому варто скористатися цією нагодою тим, кому не дуже даються знання з іноземної мови. Адже наступного року ЄВІ повернеться! І не тільки він.

   Абітурієнтів зацікавила новинка цьогорічної вступної кампанії – мотиваційний лист. І тут кафедра обіцяла не залишити своїх майбутніх студентів без підтримки і проводить майстер класи зі складання цього документа.

   Немаловажливим плюсом цьогорічного вступу, яким цікавились абітурієнти, є незмінність оплати за навчання. І завідувачка кафедри переконала присутніх, що особиста позиція ректора університету, академіка Станіслава Ніколаєнка якраз полягає в тому, щоб піти назустріч людям у сьогоднішніх важких умовах і не підвищувати оплату за навчання. Крім того, магістри забезпечуються гуртожитком.
   Слід зазначити, що війна привчила нас цінувати не тільки спілкування, але й наш час. Зустріч з абітурієнтами була водночас емоційно насиченою й раціонально-прагматичною. Молоді була представлена не пласка картинка розповіді з одних уст, а 3-D формат того, що з ними має відбуватись під час вступу і які переваги має навчання саме в цьому університеті, за обраною ними програмою. Для цього завідувачка кафедри Ірина Сопівник запросила гостей. Серед них були майбутні роботодавці магістрів директор ГО «Міжнародна асоціація сучасної освіти, науки та культури», доктор педагогічних наук, професор Інна Осадченко, директор інклюзивно-ресурсного центру Лариса Фурсова, а також здобувачка магістерської програми «Соціально-психологічна реабілітація» Наталія Фріауф.

 

   Успішно навчаючись, Наталія Фріауф має змогу одночасно здобувати професійний досвід в Київському міському центрі гендерної рівності, запобігання та протидії насильству. Вона запевнила майбутніх магістрів, що навчання в НУБіП надає багато можливостей для розвитку і закликала на повну використати ці можливості.

   Лариса Фурсова, зокрема, відмітила, що в країні є кадровий голод саме вчителів-реабілітологів, які вміють працювати з дітьми з інвалідністю, тому вона сама та її колеги – директори аналогічних центрів радо приймуть у свої колективи нових фахівців унікальної спеціалізації, яких готує НУБіП.
   Інна Осадченко відмітила, що з очолюваною нею ГО вже зараз активно співпрацюють багато викладачів кафедри соціальної роботи та реабілітації. Членами цієї організації є викладачі кафедри Ірина Сопівник, Ірина Демченко, Ніна Тверезовська, Альона Альтанова, Вікторія Будегай. Враховуючи таку широку співпрацю, Інна Іванівна запросила майбутніх магістрів до безкоштовної участі в цікавих творчо-наукових проєктах. Маючи значний досвід роботи з міжнародними організаціями у Польщі, зокрема з організації волонтерства, вона відмітила наступне: «Наші дипломи працюють. Потрібні українці, які працюють із українцями. Маєте рідкісну можливість не тільки навчатись за програмою подвійних дипломів за унікальною спеціалізацією магістерської освітньої програми, але й здобути сертифікований диплом. Маючи його, нічого вже не потрібно доводити. Тут все сертифіковано».
   Онлайн-зустріч у 3-D форматі пройшла в активному діалозі з абітурієнтами. Майбутніх студентів цікавили як значні речі, так і дрібнички. Питань було багато, що дає кафедрі надію, на те, що день відкритих дверей для майбутніх магістрів матиме високий коефіцієнт корисної дії і наші цікаві зустрічі продовжаться уже у вересні, в форматі освітнього процесу. І звичайно ж ми сподіваємось, що буде мир, буде справжнє спілкування не через комп’ютерні монітори, а в аудиторії, за вікнами якої буде милувати око Голосіївський парк. І знову відбудеться це диво народження нового мислячого фахівця, здатного своїми знаннями і вміннями впорядковувати і перетворювати світ та протистояти хаосу.

Альона Альтанова,
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook