Війна не може бути "екофрендлі".

20 квітня 2022 року

Війна б’є по всьому. Б’є по людям, тисячі загиблих - це катастрофа людства. Б’є по містам і селам, знищуючи їх під рівень землі, такий жах світ не пам’ятає вже пів століття. Б’є по економіці, по світовій економіці, долар, євро, гривня, злотий - усі валюти в шоці. Б’є по екології, забруднення підземних вод, водойм, підтоплення площ і просідання грунту, забруднення атмосферного повітря, виведення з ладу значних масивів ріллі, знищення і псування об'єктів природно-заповідного фонду, лісові пожежі.

Бойові дії в Україні можуть призвести до особливо катастрофічних наслідків для навколишнього середовища. Вже більше сотні стільки злочинів проти довкілля від російської агресії зібрали працівники ГО "Екодія" з відкритих джерел за перший місяць масштабної війни. Це несе нові екологічні ризики, які також можуть збільшити кількість людських жертв війни у майбутньому.

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів,  за попередніми підрахунками, станом на 1 березня 2022 року агресор веде бойові дії на території 900 об’єктів природно-заповідного фонду площею 12406,6 кв.км, що становить близько третини площі природно-заповідного фонду України.

Ще з 2014 року Донбас був на межі екологічної катастрофи. Екологічні злочини зафіксовано у Київській , Харківській, Миколаївський, Запорізькій та інших областях України, де знаходяться атомні станції, морські порти, склади небезпечних відходів (мінеральні добрива, пінополіуретан, лакофарбові та паливно-мастильні матеріали та ін.), промисловість, включно з хімічними та металообробними заводами. Внаслідок ворожих обстрілів зафіксовані факти вибухів на ТЕС, пожежі зафіксовані на хімічних підприємствах. Відбулося захоплення та пошкодження Каховської ГЕС, руйнування газопроводів та газорозподільних станцій.

Проте, ми отримуєм інформацію, що данні випадки після ліквідації первинної небезпеки не загрожують життю населення. І навіть якщо в ЗМІ напишуть - це не несе загрози місцевого населення, це загрожує усьому населенню, і сьогоднішньому, і майбутньому, адже результат буде безповоротній, навіть після завершення війни деякі екологічні наслідки проявлятимуться роками.

Разом з тим, ми віримо в нашу перемогу ! Ми віримо в професійність наших спеціалістів - екологів, які врятують врятують нас від екологічної катастрофи!

На останок, рекомендуємо чатбот у Telegram “ЕкоШкода”, який створений Державною екологічною службою України, де кожен може повідомити про екологічні злочини окупантів. Цей чатбот дозволяє обрати вид екозлочину та вказати масштаби порушення за такими напрямками:

  • ·       земля (вибухи, забруднення земель небезпечними речовинами, пошкодження дамб, очисних споруд та інше)
  • ·       повітря ( наслідки горіння, вибухів, пожеж, та інших подій )
  • ·       вода ( витік небезпечних речовин, пошкодження очисних споруд)
  • ·       тваринний світ ( отруєння чи інший масовий падіж тварин)

 

Яцишина Юлія та Анатольєва Юлія

Студентки спеціальності «Екологія» 2 курсу, 2 групи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook