Чому католицька Пасха не одночасно з православною?

19 квітня 2022 року
Справа у різних календарях. Православні використовують юліанський календар, а католики григоріанський.

        Юліанський календар був створений ще до нашої ери, якщо бути точніше у 45-му році до нашої ери. Склали його в Римській імперії за наказом Юлія Цезаря, на честь якого календар так і назвали. 

 

 

Йшов час. Пала Римська імперія, пройшов ранньохристиянський період, християнство стало головною релігією, настав період середньовіччя, а людство все ще продовжувало використовувати юліанський календар. З часом люди зрозуміли, що це дуже не досконалий календар і його потрібно вдосконалити. Так ось, вдосконалений календар – це григоріанський календар.

 

Григоріанський календар з’явився у 1528 році. Скласти новий, більш точний календар наказав Папа Римський Григорій ХІІІ – звідки і з’явилась його назва. Тому, вийшло так, що католики перейшли на більш точний григоріанський календар, а православні (деяка) продовжили користуватися юліанським календарем. Більш того, Російська імперія користувалась юліанським календарем у повсякденні до 1918 року. Тому, в деяких джерелах (наприклад Вікіпедія) зазначені дві дати, якщо подія відбувалась до 1918 року. Одна дата за юліанським календарем, друга за новим григоріанським.
 

 

 

Але, якщо у повсякденні ми перейшли на григоріанський календар, то православна церква все ще використовує юліанський календар.
 
 
Доречі, іноді календарі співпадають і святкують Пасху і інші релігійні свята разом, це залежить від року. Існує ще новоюліанський календар, але це вже інша історія…
Уманець Р., доцент кафедри

технологій у птахівництві,

 свинарстві та вівчарстві

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook