Чи призведе повномасштабне російське вторгнення в Україну у 2022 році до кардинальних змін на агропродовольчих ринках?

15 квітня 2022 року
НУБіП України

    Серйозні проблеми для українського агробізнесу спричинила російська агресія проти України, яка почалася 24 лютого цього року. У 2014 році, коли півострів Крим був незаконно анексований Російською Федерацією і розпочався підтримуваний Росією конфлікт на Донбасі, сільськогосподарська діяльність в цих регіонах зазнала великих втрат. Однак нинішній наступ ставить під загрозу сільське господарство по всій країні. Серйозну загрозу для посівних та збиральних кампаній 2022 року становлять авіаудари, окупація та активні бойові дії, які поки що ведуться переважно в південних, східних та північних областях. Збиральна компанія також ускладняється проблемами у матеріально-технічному забезпеченні та логістиці. За останні роки Україна стала важливим гравцем на світових аграрних ринках. Сьогодні на Україну припадає майже 10% світового експорту пшениці, 15% експорту кукурудзи та понад 15% експорту ячменю на світові ринки. Що стосується соняшникової олії, то Україна забезпечує майже 50% світового експорту. Окрім торгівлі зерновими та олійними культурами, українське сільське господарство відіграє важливу роль у локальній та глобальній продовольчій безпеці. Росія, у свою чергу, є ще одним великим постачальником зерна та олії на світовому ринку. На її долю припадає 18% світового експорту пшениці і 25% світового експорту соняшникової олії. Через поточні та потенційні економічні санкції, запроваджені торговими партнерами Росії через вторгнення в Україну та воєнні злочини, Росія також може постраждати від перебоїв у ланцюгах постачання агропродовольчої продукції. У гіршому випадку, якщо Росія окупує Україну та поглине її економіку, вона може стати головною наддержавою на світових ринках сільськогосподарської продукції.
    На цьому тлі Лейбніц-Інститут аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою (IAMO, Німеччина), Київська школа економіки (KSE, Україна), Вагенінгенський університет та науково-дослідний центр (WUR, Нідерланди) та Німецько-український агрополітичний діалог (APD, Україна) спільно провели дискусію на тему «Зміни в аграрній політиці в Україні – шанси та можливості у стані війни», в якому прийняли участь члени гуртка «Регіоноведення».
   Метою цього заходу є об’єднання ґрунтовних знань та висновків про поточні загрози та прогнози впливу війни на місцеві та глобальні агропродовольчі ринки та надання громадськості професійної експертизи з зазначеної тематики. Відомі експерти, що представляють різні сфери компетенцій та географічні регіони, дослідили та обговорити коротко- та довгострокові наслідки російської агресії на доступність та ціни на сільськогосподарську продукцію, структури торгівлі, галузі виробництва аграрної продукції, національні продовольчі політики та багато інших аспектів війни в Україні.
    Модератором заходу була Марія Ярошко, в.о. керівника проєкту АПД. В дискусії приймали участь: Олексій Пінчук, начальник управління міжнародної політики, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Офелія Нік, Парламентський статс-секретар, Федеральне міністерство продовольства і сільського господарства ФРН, Микола Пугачов, заст. директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», Павло Коваль, ген. директор ВГО «Українська аграрна конфедерація», член ВАФ, Олена Дадус, заступник директора Департаменту аграрного розвитку, Міністерство аграрної політики та продовольства України Альфонс Бальманн, директор IAMO, керівник відділу структурних змін, Олег Нів’євський, віцепрезидент з економічної освіти, Київська школа економіки (KSE), Ігор Абрам’юк, директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад, Франк Мюллер, аташе з аграрних питань Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.
      Захід синхронно перекладався українською / німецькою / англійською мовами


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook