Кафедра ентомології ім проф. М. П. Дядечка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології поглиблює співпрацю з польськими колегами

15 квітня 2022 року
     Упродовж шести років я мала чудову нагоду спіпрацювати в галузі фітонематод енергетичних культур, контролю їх чисельності та застосування біоіндикації нематодними угрупуваннями екологічного стану посівів біоенергетичних культур з професором лабораторії нематології відділу захисту рослин Інституту садівництва в Скерневіце Андржеем Скверчем.

     Професор Андржей Сквєрч двічі відвідав кафедру ентомології ім. проф. М.П. Дядечка. Під час візиту він прочитав відкриті лекції, взяв участь у тренінгу із захисту рослин від нематод для магістрів та аспірантів, провів навчання з діагностики та ідентифікації фіто та ентомопатогенних нематод українських молодих науковців на базі лабораторії в м. Гдині.
     Угода про співпрацю між Інститутом садівництва у Скерневіце та факультетом захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП продовжила багаторічну успішну співпрацю, має сприяти розширення наукових напрямків досліджень, залучення до співпраці інших науковців.

     Деканка факультету, професорка Юлія Коломієць підтримала ідею підписання угоди та прийняла активну участь у її підготовці. Наприкінці грудня 2021 року Угода буда підписана обома сторонами.
     Угода передбачає проходження студентами факультету стажування та навчальної практики в Інституті садівництва у Скерневіце − державної установи, яка підпорядкована Міністерству сільського господарства та розвитку сільської місцевості. Діяльність інституції спрямована на проведення науково-дослідних та інноваційних робіт у плодоовочівництві та декоративному садівництві. Інститут також є важливим навчальним та тренінговим центром. Наукова установа уповноважена проводити післядипломне навчання в магістратурі, аспірантурі та докторантурі, літніх школах та на спеціальних курсах. Щороку інститут у середньому видає п'ять дипломів Ph.D., два дипломи D.Sc. (наукових ступень доктор наук). Крім того, більш ніж 700 студентів та спеціалістів щорічно приймають участь в різних програмах післядипломної освіти та підвищення кваліфікації.

     Для проведення літньої навчальної практики у лабораторії нематології, відділі захисту рослин Інституту садівництва, який очолює професорка Джоана Пулавська рекомендували відправити магістрантку першого року Анастасію Луцюк, яка виконує під моїм керівництвом магістерську роботу «Використання ентомопатогенних нематод для захисту овочевих культур в закритому ґрунті». У березні 2022 року було заплановано оформлення відповідних документів для здійснення виїзду магістрантки в Скерневіце.
     24 лютого 2022 почалась війна Росії проти України, процес підготовки документації з метою виїзду на практику призупинився на невизначений термін. За тиждень від початку війни, коли ситуація в Києві та на Київщині була дуже напруженою, польські колеги повідомили, що готові прийняти Анастасію на стажування в лабораторію нематології відділу захисту рослин Інституту для проведення досліджень із магістерської роботи, а також надати їй роботу лаборантом для покриття життєвих потреб. Анастасія прийняла пропозицію, незабаром вирушила в евакуаційному потязі в довгу, на той час доволі небезпечну подорож з Києва до Варшави.
     Тридцять шість годин поспіль, професорка Іоана Пулавська та інші польські колеги зустріли Анастасію зі зворушливою теплотою. Професори Івана Пулавська та Андржей Сквєрч зробили все можливе для створити прекрасних умови для проживання та роботи Анастасії. Крім того, Андржей Скверч, поділившись власним науковим досвідом, остаточно «закохав» магістрантку в об'єкт її досліджень.
     Після двотижневої адаптації та оформлення відповідних документів, магістрантка вже почала працювати, готується проводити дослідження, згідно з тематикою магістерської роботи. Анастасії також поєднала роботу із дистанційним навчанням.

     Отже, попри всі складнощі військового положення, кафедра ентомології їм проф. М.П. Дядечка факультету захисту росин, біотехнологій та екології суттєво поглибила співпрацю з польськими колегами.

     Колектив кафедри щиро вдячний польським колегам за підтримку, людяність, турботу в складних військових реаліях за надану можливість продовжувати сумісні наукові дослідження із залученням магістрів, яка сприятиме підвищенню рівня їх підготовки та інтернаціоналізації освіти.

Тетяна Стефановська,
доцентка кафедри ентомології ім. проф М. П. Дядечка

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook