Юннати Київського зоопарку – майбутні абітурієнти факультету ветеринарної медицини НУБіП України

7 квітня 2022 року
     Мрія колишньої юннатки Київського зоологічного парку здійснилась. Вона вступила і опановує фах ветеринарного лікаря, паралельно проводячи цікаві і пізнавальні зустрічі зі школярами, що люблять тварин.
  • Розкажіть про себе.

     Мене звати Філіпець Єлизавета, наразі я навчаюсь на 3 курсі факультету ветеринарної медицини НУБіП України, паралельно вже майже 3 роки працюю у відділі інформаційно-просвітницької роботи Київського зоологічного парку загальнодержавного значення. Бажання пов’язати своє життя саме з цією сферою не було ефемерним. Навпаки – ця думка пройшла крізь вогонь та воду, петляючи за мною ще з самого дитинства, коли намагалася брати участь в усіх природничих програмах, не могла пройти повз жодну тварину, малу чи велику.

  • Що стало вирішальним у виборі спеціальності «ветеринарна медицина»?

     Коли мені було 13 років я потрапила до гуртка юннатів Київського зоологічного парку, який став мені майже другою домівкою. У лавах «юннатів» я залишалась аж до повноліття, продовжуючи ходити на лекції, просвітницькі акції та працюючи над науковими роботами. Потім мала змогу влаштуватись на роботу до відділу. Саме гурток юннатів перетворив дитячу мрію на цілком досяжну мету. Тоді я усвідомила, що пов’яжу своє життя з ветеринарною медициною та наукою.

  • Чому віддали перевагу навчанню в НУБіП України?

     Про НУБіП України знала з розповідей працівників зоопарку. І якось так вийшло, що інші заклади за цим фахом я навіть не розглядала. Хоча, й були вагання між ветеринарним та біологічним факультетом, любов до тварин перемогла і остаточний вибір залишився за ветеринарію. До того ж, ветеринарії без наукового підходу не буває :)

  • Ваші досягнення у навчанні та вподобання.

     Найбільшим своїм досягненням хочу вважати допитливість. Саме допитливість штовхає мене отримувати гарні відмітки, брати участь у наукових конкурсах та й, загалом, займатись науковою роботою. Я є старостою та членом декількох наукових навчальних гуртків. Часто пропоную ідеї для написання тез, статей, беру участь у конкурсах, чи проведенні наукових досліджень. Це не просто цікаво, ця діяльність – вона як рятувальне коло для мого мозку і без розвантаження буває складно. І цікавість далеко не обмежена однією конкретною дисципліною.

  • Креативний підхід, різноплановість інтересів, ініціативність та наполегливість – це якості майбутнього науковця. Ваші мрії, плани на майбутнє?

     Планую не стояти на місці. Розвиток, отримання нових знань та досвіду – це те, для чого потрібно працювати. Робота, що буде наче день бабака – не є моєю метою. Навпаки, у планах – стадійність, можливість постійно вчитись, удосконалювати вже наявні та отримувати нові навички. Так звана “wildlife veterinary” у цьому сенсі – досить широка та перспективна сфера, в якій можна стати як спеціалістом широкого спектру, так і в будь-який момент повернути в бік звуження у сферу, яку уподобаєш найбільше. Та й на цьому можна (і потрібно) не зупинятись.

 

На фото перший етап дослідження та захист стартапу з генетики

  • Розкажіть про гурток юннатів.

     Гурток юних натуралістів Київського зоологічного парку існує вже більш ніж 80 років. Навчання у гуртку розраховано на 3 курси та включає як теоретичну, так і практичну частину. Я у гуртку провела значно більше, ніж 3 роки і розпрощатись із ним не змогла. Викладачі, які дали мені усі необхідні знання та наснагу вчитись – відтепер мої колеги і заняття ми проводимо спільно. Гуртківці не лише залюбки слухають лекції, а й допомагають у проведенні збагачення середовища для тварин, доглядають за тваринками зоокуточку, беруть участь у просвітницьких акціях для відвідувачів, написанні наукових робіт, сезонній допомозі відділам. Ми пишаємось кожним членом гуртка та радіємо, коли вони виказують ініціативу приходити не лише раз у тиждень на заняття, а й у будні після навчання. Кілька моїх товаришів по гуртку вже вступили до НУБіП України, а деякі з моїх теперішніх вихованців лише готуються.

  

   

    Єлизавета Філіпець навіть у цей скрутний військовий час провела зустріч онлайн з членами гуртка юннатів Київського зоопарку, запросила їх на навчання до НУБіП України. Зацікавлені юннати обов’язково братимуть участь у дні відкритих дверей ФВМ, з вірою у найшвидшу перемогу та мир!

Розмову вела Марія Кучерук, 
завідувач кафедри ветеринарної гігієни ім проф. А.К. Скороходька

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook