Коли гримлять гармати, музи не мовчать – стверджують працівники і студенти кафедри культурології

6 квітня 2022, 15:39

    Ніколи не погоджуся з тим, що коли гримлять гармати, музи повинні мовчати. Коли у першу добу страшного рашистського нападу почула і побачила з вікна свого будинку, що відбувається, згадала, як бабуся колись вчила: «Подай, дівчино, ручку на прощання, може, останній вже раз… Бо прийшла година, час іти до бою…» Подумала: невже? Невже знову? І заспівала… Тихенько, про себе… Допомогло… Тому вірю: музика здатна об’єднувати людей, підтримувати моральний дух народу, об’єднувати наші серця та вселяти надію на перемогу, і не можуть митці мовчати, коли загриміли гармати!
   Я не митець. Або не зовсім митець. Але мої колеги – працівники кафедри культурології – не просто митці, вони – співці України і нашого вишу, в першу чергу. Як може не хвилювати митців ота вселюдська біда, яка розгорнулася за кремлівським сценарієм? Тому усі розуміють: музи мають не мовчати, а повинні бути ще сильнішими, інакше – смерть...
   Ніна Мелікова – викладач кафедри культурології – чудом врятувалася з-під обстрілів в Ірпені. Каже, бо молилася. Саме тому щоранку, після хвилини мовчання в Україні, кафедра культурології слухає «Молитву за Україну», записану Ніною Володимирівною з ініціативи доцента кафедри культурології Ірини Войтюк:



   А її вихованка – учасниця жіночого вокального ансамблю «Октава» Маргарита Демиденко – записала такий відеокліп:

 

   Це страшно. Коли сусід нагострив зброю. І використав. Про це – завідувач лабораторіями кафедри культурології Ірина Литвиненко:

 

     

 

   А ось учасниця студії «Сім сходинок» Марія Терьохіна може запис зробити лише у підвалі будинку батьків:

 



   Так журиться Україна… Проте вона житиме! Балетна група ансамблю пісні і танцю «Колос» готова танцювати із сурдоперекладом:

 

 

   А ми хочемо, щоб сльози українців, їхніх дітей були сприйнятими світом… А учасники театру «Березіль» їм допоможуть.

 

 

   А тепер – Перемога за нами! Новий твір "Перемога" виконують доцент кафедри заслужений артист України Віктор Кавун, завідувач кафедри Ірина Майданюк, завідувач лабораторіями Ірина Литвиненко, фахівець Тетяна Симоненко, звукорежисер – Олександр Третяк. Поезію "І буде мир" читає майбутня студентка Ліна Капиця.

 

 

 Ірина Майданюк,
 завідувач кафедри культурології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook