Викладачі та студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК активні учасники освітнього процесу у воєнний час

6 квітня 2022 року

      Війна в Україні триває вже понад місяць, і однією із сфер життя, яка найбільше постраждала від дій російських окупантів, стала освіта. Повномасштабне вторгнення в Україну кардинально змінило життя мільйонів, включно зі студентами, які опинилися в окупації, під обстрілами чи виїхали зі своїх домівок.

     На жаль, багато закладів вищої освіти стали мішенями і не мають можливості продовжити освітній процес. Університет вжив кардинальних заходів для забезпечення безпеки всіх студентів. Попри жахливі події в країні Національний університет біоресурсів і природокористування України працює задля Перемоги, а викладачі кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів наполегливо продовжують опановувати технології дистанційного навчання.

     Сьогодні наша педагогічна спільнота, фахівці своєї справи, докладають ще більше педагогічної майстерності, щоб заохотити до навчання, якісно провести заняття, надати актуальні знання та підтримати студентів. Освітній фронт бореться задля освіченого майбутнього покоління, задля відбудови України після перемоги та розвитку нашої вільної держави.

    Як виявилося і війна – це зовсім не завада для проведення лабораторних занять серед студентів спеціальності “Харчові технології”. У зв’язку з подіями відвідувати лабораторію стало неможливим, а виконання навчального плану – необхідним.

    Заняття відбуваються згідно розкладу, спостерігається активне використання студентами електронних навчальних курсів, проведення онлайн лекцій та лабораторних робіт. 

     Ось як опановують лабораторні роботи наші студенти з навчальної  дисципліни Технології м’яса та м’ясопродуктів на тему «Визначення якості шкур» зі старшим викладачем Валентиною Ісраелян 

 

     Під час лабораторного заняття з дисципліни «Сенсорний аналіз» під керівництвом доцента Наталії Голембовської на тему: «Дослідження адаптації рецепторів», студенти ознайомитися з явищем адаптації різних рецепторів; із фізіологічними особливостями зорової сенсорної системи, визначенням поля зору, доказом  існування «сліпої» плями на сітківці, здатністю зорової сенсорної системи до аналізу кольорів; опанували методику визначення порога чутливості смакових рецепторів до хімічних речовин; вивчили основні властивості нюхової сенсорної системи та переконалися в тому, що якісний аналіз смакових відчуттів здійснюється в результаті сумісної дії нюхових та смакових сенсорних систем.

 

     Також студенти разом із доцентом Анастасією Іванютою проводять лабораторні роботи з дисципліни «Технологія полісахаридів». Всі вже адаптовані до проведення занять у такому онлайн форматі, тому труднощів з організацією не було. Після прослуховування відповідних лекцій студенти готували протоколи лабораторних робіт, вивчали теоретичний матеріал, викладач показувала цікаві, інформативні відео, розповідала і демонструвала нормативні документи, відповідно з якими порівнювали якість продукції. Останні заняття були присвяченні дослідженню органолептичної та фізико-хімічної оцінки якості крохмалю та целюлози. Лабораторну роботу виконали максимально результативно, після оформили висновки та надіслали до платформи Ельорн. Таким чином проходять більшість наших занять.

    На практичному занятті з дисципліни «Технологія оздоровчих продуктів» на тему «Функціональна роль макронутрієнтів у оздовчому харчуванні» обговорили використання сучасних підсолоддувачів і цукрозамінників при створенні рецептур нових продуктів оздоровчого призначення, зміни біологічної цінності жирів залежно від способу виробництва, ступеню очистки, обговорили проблеми білкового дефіциту в глобальному масштабі і Україні зокрема. Доцент Галина Толок, акцентувала увагу на особливостях харчування українців за умов воєнного стану.

     “Саме зараз наше завдання – допомогти студентам повернути, створити хоч невеликий простір безпеки. Багато хто з них досі перебувають у стані шоку. Ми не можемо припустити, що стане тригером для травматичних реакцій, тому наші уважність, емпатійність, почуття такту та відчуття опори дуже важливі”, – зауважив старший викладач кафедри Микола Ніколаєнко.

  Ось так викладачі кафедри  працюють під час війни, проводять онлайн-заняття, передаючи свої знання і досвід студентам.

 Кожен студент і викладач мріє про найшвидшу перемогу, мирне небо та повернення до звичного життя, домівок, роботи і навчання в рідних стінах НУБіП!!!!

Слава Україні!!!!

Наталія Слободянюк,
завідувачка кафедри

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook