Ректорат: завершення навчального семестру, трудове законодавство в умовах воєнного стану та план роботи на квітень

31 березня 2022 року
    31 березня під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату, присвячене актуальним питання життєдіяльності університету та плануванню роботи на квітень.

 

     Начальник юридичного відділу Андрій Бова доповів про новели трудового законодавства, зокрема регулювання трудових відносин на період воєнного стану. На такий час заборонені будь-які страйки, форма трудового договору визначається за згодою сторін, застосування випробувального терміну може поширюватися на будь-яку категорію працівників, не застосовується норма про повідомлення працівників про істотні зміни умов праці, співробітник може розірвати трудові відносини без двотижневого строку попередження, якщо підприємство чи установа розміщені в зоні бойових дій. Нормальна тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень, для працівників, яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу, тривалість робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень.

    Про оплату праці в квітні проінформував проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Науково-педагогічні працівники продовжують працювати в дистанційному режимі, а отже відповідно до законодавства отримають заробітну плату в повному обсязі. Частина співробітників згідно з службовими записками керівників підрозділів буде на простої та отримає 2/3 посадового окладу. Співробітникам, які виконують посадові обов’язки, буде нарахована та виплачена повна заробітна плата.

     Про перебіг навчального процесу, ситуацію в підрозділах доповіли декани факультетів конструювання та дизайну Зиновій Ружило, аграрного менеджменту Анатолій Остапчук, ветеринарної медицини Микола Цвіліховський, директори ННІ неперервної освіти Іван Гриценко, енергетики, автоматики та енергозбереження Віктор Каплун, лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида, керівники відокремлених підрозділів – Бобровицького фахового коледжу Андрій Матвієнко, Мукачівського фахового коледжу Юрі Садварі, Бережанського агротехнічного інституту Мирон Жибак, заступник директора Немішаєвського фахового коледжу Ігор Харьковский. У своїх виступах вони відзначили, що студенти в своїй домінуючій більшості беруть участь в онлайн-конференціях, а ті, які з різних причин не можуть доєднуватися наживо, залучені в навчальний процес шляхом надсилання навчальних матеріалів та виконання завдань. Разом з тим кожного дня кількість студентів, присутніх на онлайн-лекціях та семінарах, зростає. Усі підрозділи активно проводять профорієнтаційну роботу, залучають слухачів підготовчих курсів, як випускників шкіл так і коледжів, технікумів, зростає кількість учасників, які зареєструвалися на участь в олімпіаді для вступу в НУБіП. Петро Лакида озвучив пропозицію зарахувати певні бали до академічного рейтингу студентам, які залучені в територіальній обороні чи волонтерстві. Важкою є ситуація у відокремлених підрозділах Ніжина, Бобровиці, Немішаєва, але колективи цих підрозділів також продовжують навчальний процес.

     Про стан готовності відомостей самооцінювання освітньо-наукових програм PhD згідно графіку НАЗЯВО доповів завідувач відділу аспірантури Віталій Вакуленко.

     Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк зупинився на випуску періодичних наукових журналів, які подаються на включення до міжнародних наукометричних баз. В навчально-дослідних господарствах розпочинаються весняні польові роботи, посівна кампанія. Наразі триває пошук кредитних ресурсів для її проведення, вже встановлені контакти з банками, готовими фінансувати.

     Учений секретар Оксана Барановська презентувала проект плану роботи на квітень. Традиційно наприкінці місяця відбудеться засідання ректорату та вченої ради в режимі онлайн. Колективи факультетів та ННІ планують провести Дні відкритих дверей.

    Голова Студентської організації Марина Когут виказала слова вдячності від волонтерських організації, армії, територіальної оборони за підготовку такої свідомої, патріотичної, освіченої і фахової молоді, яка в скрутний час знайшла своє місце і боронить державу.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що Україна перебуває в надскладній ситуації, триває війна, російська агресія. Колективу потрібно бути готовим до будь-якого розвитку подій, загострення, можливої подальшої ескалації. Разом з цим кожному керівнику потрібно перебувати на своєму місці, приймати потрібні рішення та бути відповідальним. У період воєнного стану має бути жорстка дисципліна та виконавська субординація. Нагальним є питання завершення навчального року, проведення випускових іспитів, видача документів про освіту – на цьому потрібно сконцентрувати увагу. Деканати, дирекції, навчальний відділ протягом тижня підготують пропозиції з організації практичного навчання на базі навчально-дослідних господарств. Активізації потребує профорієнтаційна робота з врахуванням реалій воєнного стану та порядку прийому до закладів вищої освіти у 2022 році. Що ж до вартості навчання, то ректоратом прийнято рішення залишити її на рівні минулого року як для студентів нового набору, так і старшокурсників.

     Ректорат розглянув й інші питання життєдіяльності університету.

Пресслужба

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook