Підйом фізичного та психологічного духу в умовах воєнного стану

28 березня 2022 року
   Під час воєнного стану всі люди нашої країни, в тому числі і студенти, знаходяться в умовах постійної психологічної напруги, яка негативно впливає на якість життя. Але не зважаючи на скрутні обставини, в яких опинилися українські громадяни, однаково потрібно знаходити можливість приділяти увагу покращенню фізичного та психологічного стану для підняття духу і впевненості у боротьбі з ворогом, прямуючи до перемоги.
      В умовах війни студенти закладів вищої освіти України продовжують навчатися в тих регіонах, де це можливо, покращуючи свій потенціал знань. Багато студентів займаються волонтерською діяльністю або вступили до лав територіальної оборони. Але не дивлячись на те, яким чином молодь допомагає країні долати ворога, потрібно знаходити час для зміцнення фізичних якостей і здоров’я, що є складовими впевненості і незламного духу, які формуються завдяки фізичним навантаженням.
     Для зміцнення організму і підтримання гарної фізичної форми необхідно правильно будувати план тренувань і дотримуватись системи занять, щоб не нашкодити здоров’ю. Потрібно чітко розуміти, що у студентському віці формується організм, розвивається сила, витривалість і вдосконалюється психоемоційна рівновага, а також формуються внутрішні органи і запас міцності всього організму. Щоб досягти максимального ефекту від фізичних навантажень важливо тренуватися рази на тиждень через день протягом 60-ти хвилин.
     План тренувань має складатися з трьох частин.
     1.     Розминка
     Завдання розминки полягає у підготовці всіх систем організму до навантажень і поступового переходу від стану спокою до робочого режиму. Спочатку приділяється увага розігріванню малих, потім середніх, і на останок, великих груп м’язів. Така послідовність необхідна для запобігання різкому стресу. В цих умовах надниркові залози дуже малими дозами виділяють гормон адреналін і резервна кров розподіляється по всьому організму людини поступово, активуючи роботу серцевих м’язів. Всі м’язи, зв’язки, суглоби розігріваються і стають готовими переходити до активної фази тренування, виділяється гормон радості. Все це є гарантією успішного тренування.
     2.     Основна частина
     Основна частина тренування по тривалості займає найбільше часу і вирішує задачі, які були заплановані. Для розвитку всіх фізичних якостей і зміцнення здоров’я дуже важливо вміти регулювати навантаження, щоб не нашкодити організму і досягти максимального ефекту.
     Основними фізичними якостями є сила та витривалість. Сила надає міцності нашим м’язам, а витривалість дозволяє бути стійкими до будь-якої тривалої діяльності. Тільки завдяки розвитку витривалості зміцнюється серцево-судинна система. Для тренувального ефекту на витривалість (біг, плавання, кругове тренування, заняття на велосипеді, кардіотренажері і т.ін.) мінімальний час має бути 15 хв, оптимальний – 20 хв, максимальний – 25 хв і більше, за бажанням.
     Під час тренування підвищується інтенсивність дихання, що змушує серце перекачувати більший об’єм крові, відбувається напруження серцевого міокарду та гіпертрофація, внаслідок чого збільшується сама серцева камера. Тому рівень навантаження для непідготовлених людей має бути таким, щоб ЧСС була не більше 120 ударів/хв, для підготовлених – до 140 ударів/хв. Що стосується професійних спортсменів, то для них висуваються зовсім інші вимоги, але тільки під наглядом досвідченого тренера.
     Враховуючи те, що за даних обставин, заняття відбуваються самостійно і подекуди у незручних умовах, то найкращим методом організації занять є кругове тренування. Воно не потребує спортивного інвентарю і спеціального обладнання, і за короткий час завдяки цьому способові можна розвинути силу, витривалість та зміцнити здоров’я.
     Кругове тренування складається з комплексу вправ, які здатні задіяти всі групи м’язів. В одне тренування достатньо включити від до 6 вправ і виконувати кожну по 10 –12 повторювань з невеликими перервами між ними. В залежності від рівня фізичної підготовки можна виконати від 4-х до 6-ти кіл, що буде складати від 20 до 40 хвилин. Найкращий самоконтроль – це відчуття комфортного навантаження та вимірювання ЧСС.
     В процесі тренування при появі відчуття дискомфорту необхідно виміряти пульс. Для фізично непідготовлених людей при показниках ЧСС понад 120 ударів/хв необхідно зменшити кількість повторень, збільшити проміжок відпочинку між вправами та відновити дихання. Але завдяки систематичним тренуванням, можливості організму долати навантаження будуть поступово покращуватись.
     3.     Заключна частина (Заминка)
     Під час інтенсивного тренування відбувається підвищення тонусу всього організму. Найкращим засобом для зняття цього напруження є виконання вправ на розтягування м`язів. Заминка необхідна для запобігання травмам і уповільненню старіння організму.
     Хочеться додати, що здоровий спосіб життя, розвиток фізичних якостей, зміцнення психологічно-вольового характеру є важливими складовими життя кожного громадянина нашої країни!
 
 
Віталій Андріяш,

викладач кафедри фізичного виховання

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook