Навчально-науковий інститут енергетики і автоматики: сьогодення і перспективи на майбутнє

17 вересня 2014, 14:09

 17 вересня відбулася співбесіда ректора Станіслава Ніколаєнка та адміністрації університету зкерівництвом навчально-наукового інституту енергетики і автоматики. Протягом останніх 5-ти років факультет енергетики і автоматики, який входить до складу інституту, став одним із найбільших в університеті. Підготовка майбутніх фахівців здійснюється за 3-ма напрямами, 4-ма спеціальностями та планується відкриття нових. 

Директор ННІ енергетики і автоматики Володимир Козирський висловив пропозиції щодо міжнародної діяльності інституту в контексті програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива — 2020». Зокрема, йшлося про шляхи залучення іноземних студентів на навчання. Сьогодні на кафедрах інституту вже проходять стажування аспіранти та професори із Польщі.

В інституті розробили ряд положень по відбору кращих студентів з метою їх подальшого залучення до науково-дослідних робіт та в аспірантуру. І є вже позитивні результати. Так, здобувачі в термін захищають дисертаційні дослідження, кожна кафедра інституту розвиває 1-2 наукових напрями.
ННІ енергетики і автоматики є членом асоціації «Теплиці України». В рамках співпраці планується створення навчально-виробничого центру новітніх технологій закритого грунту. Роль інституту  науковий супровід цього процесу. А ще такий центр буде хорошою базою практичного навчання для студентів.


Володимир Вікторович поділився досвідом організації навчальних практик та збільшення їх термінів. За рахунок ущільнення графіку навчального процесу, студенти магістратури 1-го року навчання проходили практику в обленерго з вересня по грудень. На цих базах вони виконували також магістерські роботи. Крім того, близько 60% студентів після закінчення навчання працевлаштовувалися на місцях проходження практик.
За словами Володимира Козирського, кадровий склад кафедр є збалансованим. А ще співробітники та студенти ННІ енергетики і автоматики виконують чималий обсяг електро-монтажних робіт в університеті. Силами підрозділу здійснюється енергоаудит навчально-дослідних господарств вишу.

Бесіду продовжили перший проректор Ігор Ібатуллін, проректор з навчальної і культурно-виховної роботи Сергій Кваша, начальники навчального відділу Оксана Зазимко, науково-дослідної частини Андрій Білоус, планово-фінансового відділу Наталія Дробот, радник ректора Дмитро Войтюк. Вони надали слушні зауваження і пропозиції щодо розвитку інституту в контексті Закону України «Про вищу освіту» та «Голосіївської ініціативи». Так, потребує вирішення питання використання модулю за 11-им навчальним корпусом. Необхідно продовжувати навчання англомовних груп на факультеті енергетики і автоматики. І не зважаючи на раціональність виконання науково-дослідних робіт інститутом, слід активізувати колектив имолодих вчених для участі у конкурсах на здобуття грантів та премій.

Підсумовуючи співбесіду, ректор університету Станіслав Ніколаєнко наголосив на нових підходах відбору абітурієнтів. Як варіант, запровадження підготовчих курсів, проведення серед школярів олімпіад, розширення співпраці із школами. Також слід відновлювати зустрічі випускників. Станіслав Миколайович відзначив активну позицію інституту в багатьох напрямах. Проте необхідно звернути увагу на виховний процес, сформувати студентські бригади електриків, які, наприклад, допомагали б відбудувати 3-ій корпус. На перспективу — співробітництво з Національною академією наук, поліпшення міжнародної співпраці. Саме міжнародна співпраця є тим дзеркалом, в якому інститут може себе побачити.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook