Кафедра біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого: навіть в умовах воєнного стану наше головне завдання – навчати студентів

15 березня 2022, 20:59
ФВМ НУБіП України

Згідно з розкладом другого семестру 14 березня 2022 року кафедра біохімії і фізіології тварин ім. академіка М. Ф. Гулого продовжила виконувати своє основне завдання – готувати висококваліфікованих спеціалістів різних спеціальностей. У цій роботі беруть участь усі науково-педагогічні працівники.

Студенти 13 групи 2 курсу факультету ветеринарної медицини (спеціальність «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», ОС «Магістр») слухали лекцію на тему «Гормони та їх роль у метаболічних процесах». Лекцію прочитав доктор біологічних наук, професор Ігор Калінін із використанням платформи Google Meet.

Другокурсники під орудою лектора розглянули на лекційному занятті загальну характеристику, будову, типи комунікацій між клітинами при дії гормонів та механізми гормонального впливу на метаболічні процеси у тварин. Лекцію відвідав заступник декана факультету ветеринарної медицини, доцент Юрій Жук.

Цього ж дня студентам І потоку (1–4 групи) 2 курсу факультету ветеринарної медицини (спеціальність 211 «Ветеринарна медицина») докторка біологічних наук, професорка Лілія Калачнюк представила лекцію з дисципліни «Біохімія тварин з основами фізичної і колоїдної хімії» on-line на платформі Zoom.

Основними питаннями лекції на тему «Біохімія травлення і особливості травних процесів у різних організмів» були травлення в моногастричних і жуйних тварин, біологічні особливості всмоктування речовин, характерні риси катаболізму й анаболізму, енергетичний обмін та гормональна регуляція перетравних процесів.

Кандидат ветеринарних наук, доцент Дмитро Криворучко в режимі відеоконференції на базі Google Meet провів лабораторне заняття з дисципліни «Фізіологія людини і тварин» для студентів нової для нашого університету спеціальності 163 «Біомедична інженерія».

Студенти опановували тему «Види скорочення м’язів. Скорочення втомленого м’яза». Заняття проведено з використанням електронного навчального курсу на платформі Elearn, де студенти можуть знайти всю необхідну інформацію до занять та навчальні відео для унаочнення отриманої інформації.

Надзвичайно важливими для студентів 1 курсу спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» (гуманітарно-педагогічний факультет) є питання фізіологічних властивостей м’язів і нервів в межах вивчення дисципліни «Фізіологія людини та рухової активності і спорту». Студенти з великим зацікавленням слухали лекцію кандидата біологічних наук, доктора сільськогосподарських наук, професора Віктора Трокоза на тему «Фізіологія м’язів. Робота і сила м’язів. Фізіологія нервового волокна» на платформі ZOOM.

На лекції обговорені особливості будови та властивостей скелетних м’язів, класифікації скорочень м’язів, механізм м’язового скорочення, питання сили, роботи та втоми м’язів, фізіології нервового волокна. Отримані знання дадуть можливість майбутнім спеціалістам спортивної галузі працювати відповідно до можливостей організму та їх підвищувати не лише у себе, а й у своїх підопічних. Практичні та самостійні роботи з дисципліни студенти виконують з використанням електронного навчального курсу на платформі Elearn.

Студенти всіх факультетів, які відвідали лекційні та лабораторні заняття кафедри, працювали активно, з великим інтересом, задавали питання, брали участь у дискусіях. Відмітимо, що, незважаючи на складний для нашої країни час, умови воєнного стану, студенти мають палке бажання продовжувати навчання, а наша кафедра буде всіляко цьому сприяти. Сподіваємось на швидке припинення війни в Україні, що дасть змогу долучатися до занять усім студентам.

Віктор Томчук,
завідувач кафедри біохімії і фізіології
тварин імені академіка М. Ф. Гулого,
доктор ветеринарних наук, професор

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook