Якість практичного навчання та економічна діяльність навчально-дослідних господарств, енергетичний потенціал лісів України – в полі зору вченої ради університету

23 лютого 2022 року
     23 лютого 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради університету. Порядок денний як і зазвичай торкався багатьох сфер життєдіяльності університету, але про все за порядком.

     Очільник університету перед початком засідання представив новообраних та призначених керівників структурних підрозділів: директора Заліщицького фахового коледжу Бориса Павлюка, директора Бобровицького фахового коледжу Андрія Матвієнка, виконуючого обов’язки директора навчально-наукового інституту неперервної освіти та туризму Івана Гриценка. Також ректор вручив державні нагороди, якими відзначені наші колеги: Олегу Марусу, Олегу Мельнику, Анатолію Угнівенку, Василю Коваленку, Василю Моісєєву.

     Потому ректор Станіслав Ніколаєнко представив короткий звіт про діяльність колективу університету в поточному місяці. Стартував весняний навчальний семестр в дистанційному форматі, відбулося навчання керівного складу з акцентом на використання технологій дистанційного навчання. Також пройшли співбесіди з керівниками структурних підрозділів – ННІ, факультетів, навчально-дослідних господарств та Боярської лісової дослідної станції. Університет вкотре підтвердив високі показники діяльності, цього разу НУБіП увійшов до десятки кращих в України за версією рейтингу Webometrics. Навчально-дослідні господарства готуються до весняних польових робіт. З наступного тижня розпочинається практика для студентів агробіологічного профілю, з 9 березня – очне навчання для студентів молодших курсів.

     Вчена рада таємним голосуванням висунула наукові роботи для здобуття премій Президента України, Верховної Ради України молодим вченим у 2022 році, присвоїла вчене звання.

     Наукову доповідь про енергетичний потенціал лісів України та його стале використання представив директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва Роман Василишин. Він зазначив, що український потенціал використання дерево-стовбурової маси та кори дерев еквівалентний 800 мільярдам метрів кубічних природного газу. Що ж до Боярської лісової дослідної станції, то її потенціал біля трьох тисяч метрів кубічних на рік. Перспективи використання як у спалюванні дерев’яної маси так і виготовлення паливних матеріалів. Свої запитання поставили декан агробіологічного факультету Оксана Тонха, проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун, які стосувалися залежності віку дерев з їхнім енергетичним потенціалом, необхідністю проведення практичних дослідів на базі Боярської лісової дослідної станції щодо визначення енергетичного потенціалу дерев, які ростуть в станції, а також обсяги паливної деревини, які заготовлюються в Україні, тощо.

 

 

     Про підсумки наукової, виробничо-фінансової діяльності навчально-дослідних господарств НУБіП України за 2021 рік та шляхи підвищення якості практичної підготовки студентів доповів начальник відділу організаційної діяльності навчально-дослідних господарств, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Микола Грунтковський. Він зазначив, що в господарствах минулого року виконувалося дві наукові теми, які фінансувалися з державного бюджету, 15 ініціативних та 10 інноваційних тем. За 2021 рік на базі господарств практику пройшли 2545 студентів університету. Що ж до виробничої діяльності, то валовий збір зернових зріс на 7330 тон, урожайність зросла на 8 центнерів з гектара, виручка разом з Боярською ЛДС збільшилася на 98,6 мільйонів, у перерахунку на один гектар вона збільшилася на 5,5 тисяч гривень і склала 25,6 тисяч гривень. Протягом року була оптимізована штатна чисельність працівників, придбана новітня сільськогосподарська техніка. Доповнив виступ директор Агрономічної дослідної станції Юрій Росамаха, який закцентував на особливостях тваринництва. Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, відмічаючи позитиви у виробничій діяльності, зупинився на поглибленні науки, використання унікальних можливостей господарств як навчальних полігонів. Ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що навчально-дослідні господарства університету є своєрідним полем битви для наших науковців, майданчиком для досліджень і застосування інновацій, штучного інтелекту, інтернету речей, біотехнологій, технологій декарбонізації, нульових викидів тощо. Наступний рік має стати в цьому проривним.

 

 

     Вчена рада розглянула фінансовий звіт за 2021 рік та фінансовий план на 2022 рік, який презентував проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. За останні п’ять років консолідований бюджет університету зріс в два рази і сягнув більше 1,8 мільярда гривень, з них майже 800 мільйонів – спеціальний фонд. Детальний фінансовий звіт за результатами діяльності розміщений на офіційному сайті університету. Щодо плану діяльності госпрозрахункових підрозділів, то він, порівняно з минулорічним, збільшений з урахуванням резервів і потенціалу.

     Вчена рада оновила і привела у відповідність до діючих нормативно-правових актів ряд положень, що стосуються підготовки докторів філософії, забезпечення якості освіти, атестації здобувачів наукових ступенів тощо. Також були призначені керівники дисертаційних досліджень, рецензенти, уточнені теми дисертацій. Схвалені рекомендації навчально-методичної ради, зокрема щодо друку навчально-методичної літератури. Аналогічно підтримані до видання наукові роботи вчених та наукова періодика. За пропозицією декана факультету ветеринарної медицини Миколи Цвіліховського вчена рада підтримала відкриття освітньої програми «Єдине здоров’я» (One health).

 

 

Денис Рудень
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook