Вебінар про публікації у міжнародних наукометричних базах даних

21 лютого 2022 року
   Національним університетом біоресурсів і природокористування України 21 та 22 лютого організувано вебінар «Міжнародний досвід у публікаційній сфері. Наукометрична база даних Scopus» на порталі eTutorium. У семінарі взяли участь науково-практичні працівники та здобувачі вищої освіти кафедри економічної теорії. Вебінар проводила спікер консалтингової компанії «Наукові Публікації» Єлизавета Батаєва.


   На вебінарі було проаналізовано причини виникнення наукометрії, розглянуто питання стосовно того, які бази даних здійснюють індексацію наукової діяльності автора, які платформи збирають статистику про наукові публікації, ранжування журналів за різними показниками.


   Особливу зацікавленість викликала інформація про те, що до бази Scopus входить 26 тисяч наукових журналів, у яких науковці з усього світу мають можливість публікувати результати своїх досліджень.


   Спікером було детально розглянуто необхідність публікацій в міжнародних базах даних, оскільки такі публікації є важливими як для самого автора (підвищують цитованість наукових робіт, забезпечують можливість участі у міжнародних грантових програмах), так і для закладу вищої освіти (сприяють додатковому фінансуванню з державного бюджету, формують більш високий статус закладу).


   На вебінарі розглянуто правильний підбір журналу для наукових публікацій з урахуванням змін в нормативних документів стосовно порядку присудження наукового ступеня доктора філософії та присвоєння вчених звань науково-педагогічним працівникам.



   Спікер також розповіла про основні наукометричні показники та методи їх розрахунку. Також було заначено, що індекс Гірша одного й того ж самого науковця в різних наукометричних базах може бути різним, оскільки він розраховується на основі даних, що містяться в конкретній базі.


   Ні для кого не секрет, що існують недобросовісні журнали, журнали-дублікати, тому у рамках вебінару було розглянуто кроки, котрі повинен зробити автор наукової статті для уникнення публікації у такому виданні.


   Загалом, на вебінарі були розглянуті дуже актуальні, надзвичайно важливі питання стосовно публікацій у міжнародних наукометричних базах даних. Чекаємо на наступний вебінар.

Віра Бутенко,
заступник декана факультету аграрного менеджменту
з наукової роботи

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook