Завершився цикл співбесід керівництва університету з очільниками підрозділів: відшуковувати внутрішні резерви

19 лютого 2022 року
     19 лютого завершився цьогорічний цикл співбесід ректора університету Станіслава Ніколаєнка з керівництвом навчально-наукових інститутів та факультетів.

     Цього дня першим представив свій звіт декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Він зробив акцент на виконанні цільових показників діяльності колективу: зростання контингенту студентів, забезпечення навчальних дисциплін електронними навчальними курсами на 95%, досягнення щорічного проходження практичного стажування НПП факультету (не менше як 20% штатних НПП), підвищення публікаційної активності у журналах, що індексуються базами Scopus/WoS, оновлення лабораторій тощо.

     За підсумками рейтингу університетів України, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю «Геодезія та землеустрій», НУБіП увійшов у трійку кращих по Україні. Минулого року суттєво зріс мінімальний прохідний бал.
     У міжнародній діяльності реалізовується спільний проєкт завдяки земельному субпроєкту Німецько-українського агрополітичного діалогу, у межах якого факультет вже понад 10 років активно співпрацює з Товариством з управління та реалізації земель, що здійснює управління державними сільськогосподарськими землями та лісами на території східної Німеччини, Baltic Surveying та ін. Відбулася серія онлайн-зустрічей між представниками факультету землевпорядкування НУБіП України, факультету землевпорядкування і водного господарства Університету Вітовта Великого (Литва) та університету Вармії і Мазовії (Польща) щодо спільних навчальних програм.
     Минулого серпня на базі Дзвінківського геодезичного навчального полігону пройшла традиційна «Літня школа із геодезії та землеустрою». Також була організована Школа професійної майстерності землевпорядника та геодезиста, на яку завітали представниками компанії «ЕЛАЙН» і дали студентам майстер-клас з практичного використання комплексу сучасних ГНСС приймачів ElNav і70, ElNav M3 і контролер-планшета з широкомасштабними SMART функціями та електронних тахеометрів GeoMax, що надійшли на факультет завдяки плановій щорічній програмі із закупівлі приладів та обладнання для освітнього процесу.
     Виконання плану надходжень до спецфонду забезпечив структурний підрозділ факультету – ННВЦ «Охорони природних ресурсів та реформування земельних відносин»: до університетської скарбнички принесено 2,4 млн. грн.

 

     Пріоритетними завданнями факультету у 2022 році є підготовка до відзначення 125-річчя НУБіП, відеолекцій і практичних занять; адаптація робочих програм дисциплін з урахуванням потреб провідних постачальників рішень у галузі точного позиціювання; розширення міжнародного співробітництва і практики проведення круглих столів разом з роботодавцями; організація сучасної аудиторії для проведення відеоконференцій; проведення інвентаризації архіву землевпорядної документації та звітів з оцінки земельних ділянок і розробити зразкові (типові) види землевпорядної документації; відкриття аспірантури зі спеціальності «Геодезія та землеустрій». А також проведення профорієнтаційної роботи, зокрема Днів відкритих дверей для випускників шкіл, ліцеїв і коледжів, виїзних майстер-класів, запровадження Школи юного географа.

     Результати діяльності та здобутки у 2021 році колективу гуманітарно-педагогічного факультету представила його декан Інна Савицька. Головними індикаторами розвитку за останні роки стало збільшення контингенту студентів, місць державного замовлення на підготовку фахівців, кадрового потенціалу, активізація освітньої, наукової, творчої та культурно-масової діяльності, покращення матеріально-технічної бази, відкриття нових сучасних лабораторій та центрів тощо.
     У 2021 році покращився кадровий склад науково-педагогічних працівників, до викладацької і наукової роботи залучено знаних фахівців та викладачів-практиків. Кількість докторів наук збільшилося на 7 осіб. Значно зріс і контингент студентів – на 446 осіб, більшість з яких контрактники.

 

     Серед основних здобутків факультету у 2021 році можна відзначити: відкриття магістерської підготовки фахівців за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»; успішне проведення акредитації 5 освітньо-професійних програм (ОКР «Бакалавр»: «Журналістика», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Професійна освіта», «Психологія»» та ОКР «Магістр» «Психологія»); розширення підготовки студентів університету до складання ЄВІ; відкриття лабораторії синхронного перекладу та Центру соціально-психологічної реабілітації. А ще, безумовно, – збільшення публікацій наукових статей у журналах, що входять до наукометричних баз Scopus (Скопус) та Web of Science, отримання фахового визнання (категорія «Б») наукового видання факультету «Гуманітарні студії: педагогіка, філософія, психологія», розширення контактів з закордонними партнерами за програмою Erasmus +, підписання угод на навчання за подвійними дипломами, отримання студентами стипендії на міжнародне стажування, призові місця у міжнародних конкурсах, активізацію творчої та спортивної діяльності.
     На 2022 рік факультет визначив такі завдання. В організації освітнього процесу: акредитувати ОПП підготовки магістрів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» та ОНП підготовки докторів філософії спеціальностей «Освітні, педагогічні науки», «Професійна освіта», «Філософія»; завершити атестацію ЕНК; ефективно готувати вступників в магістратуру до складання ЄФВВ та ЄВІ; впровадити в освітню діяльність Центр Конфуція, навчально-наукову лабораторію комп’ютерних технологій в освіті та Центр соціально-психологічної служби; розширити бази виробничої практики студентів; в організації наукової діяльності: спрямовувати тематики дисертаційних праць на дослідження інноваційних методик викладання та професійної підготовки в університетах наук про життя та вивчення особливостей реалізації сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі, поліпшення якості дистанційної освіти в умовах пандемії, вивчення проблем мотивації студентів до навчання та саморозвитку у професійній сфері; започаткування циклічних науково-методичних семінарів «Розвиток педагогічної компетентності аспірантів НУБіП України» та «Психологічний супровід мотивованого навчання студентів»; інтенсифікувати співпрацю із закордонними університетами-партнерами, міжнародними, міжурядовими та неурядовими організаціями, фондами і програмами; покращення матеріально-технічної бази: впровадити в освітній процес спеціалізований комп’ютерний клас «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», інтенсифікувати роботу модернізованої медіалабораторії.

     ННІ неперервної освіти і туризму хоч і невеликий, але тем не менш для університету важливий. Про виконане за минулий рік, сьогодення і плани на 2022 рік говорила його директор Олена Ковальова. Мова йшла про ключові показники діяльності, підвищення кваліфікації (за останній рік свою кваліфікацію тут підвищила 3481 особа, переважна кількість з яких – за рахунок держбюджету), набуття другої вищої освіти, контингент студентів і слухачів (у зв’язку із зростанням їх кількості необхідне збільшення площ лекційної бази). А також про практичну освітню складову навчання – відповідно до спеціальностей, за якими навчають у інституті (в органах виконавчої і державної влади, готельних комплексах і туристичних агенціях).
     Щодо наукової діяльності: у 2021 році вперше почали слухатись наукові тематики; зросла публікаційна активність НПП – 128 публікацій, з них 22 – у виданнях, що входять до SCOPUS та інших наукометричних баз: науковці інституту взяли участь у 55 наукових конференціях і семінарах. Реалізовано одну та відкриті до виконання три ініціативні наукові тематики.
     ННІ розширює співпрацю з роботодавцями, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів, Державною екологічною інспекцією та численними громадськими організаціями і спілками.
     В плані міжнародної діяльності реалізовано договір з ФАО ОНН з підвищення кваліфікації та навчання представників ветеринарних служб в межах проєкту ФАО – ЕБРР «Регіональний проєкт: здоров’я тварин, безпека продуктів харчування та програми якості «Україна», навчання в межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України».

 

     На 2022 рік плануємо формування державного замовлення підвищення вищої кваліфікації – 2800. Замовники – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, Державне агентство меліорації та рибного господарства України та територіальні органи, НААН України і т.д. У планах також успішно пройти акредитацію ряду спеціальностей, заключення нових угод на проходження практичної підготовки студентів і слухачів. У фінансовому плані та зміцненні матеріально-технічної бази: забезпечити надходження позабюджетних коштів за рахунок надання освітніх послуг та до спецфонду.

     А завершальним акордом цьогорічного циклу співбесід став емоційний та динамічний звіт про роботу факультету ветеринарної медицини і плани на найближчу перспективу його декана Миколи Цвіліховського. Зокрема, він відмітив: на факультеті оптимізовано структуру управління і оновлено кадри, що дозволило поліпшити якість підготовки здобувачів вищої освіти, покращити наукову, методичну та виховну роботу. Наразі нагальне завдання колективу – надалі поліпшувати якість освітньо-виховного і дослідницького процесів, забезпечувати конкурентоспроможність випускників, сприяти самовдосконаленню, росту професіоналізму кожного науково-педагогічного працівника, вченого, співробітника.

     У складних умовах вступної кампанії 2021 року на факультет прийнято 274 вступників ОС «Магістр». Вперше було проведено єдиний державний кваліфікаційний іспит (пілотний проєкт) для випускників магістратури та акредитовано дві ОНП підготовки доктора філософії: «Незаразна патологія тварин» (ЗРАЗКОВА) і «Заразна патологія тварин» (ЗРАЗКОВА). Виконувались 57 наукових тем на загальну суму 2960 тис.грн. Видано 21 монографію, 5 науково-практичних рекомендацій, 491 наукову статтю, в т.ч. 64 – у міжнародних виданнях, що входять до міжнародної бази SCOPUS та інших наукометричних баз. Отримано 21 патент і свідоцтва на винаходи, проведено 3 міжнародних науково-практичних конференцій і 10 Всеукраїнських науково-практичних семінарів. Факультет випустив 155 фахівців.
     За результатами участі здобувачів вищої освіти у наукових заходах у минулому році отримано 1-ше і 3-тє індивідуальні місця у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт галузі знань «Ветеринарна медицина».
     Науково-педагогічні працівники, аспіранти та студенти впродовж року стажувалися в Естонському університеті наук про життя, Вроцлавському природничому та Вроцлавському медичному університетах і Варшавському університеті наук про життя (Польща), Університеті Лейда (Іспанія), брали участь у 25-й Антарктичній експедиції (Аргентинський архіпелаг). Підписано угоди про співпрацю із Самаркандським ветеринарним інститутом (Узбекистан), Університетом Миколая Коперника в Торуні (Польща), перепідписано угоду з Вроцлавським природничим університетом.
     Основними завдання факультету у 2022 році є реконструкція стаціонарів і створення кафедр з відповідними клініками за видами тварин та наповнення клінічних кафедр сучасним обладнанням; збільшення числа наукових публікацій у SCOPUS, Web of Science, Pubb Med; залучення додаткових джерел фінансування (укладання госпдоговірних наукових тем, міжнародних грантів та проєктів за всіма напрямами діяльності). А також активна підготовка до акредитації освітніх програм з «Ветеринарної медицини» і «Ветеринарної гігієни, санітарії і експертизи» ОС «Магістр»; вдосконалення навчального процесу – введення новітніх технологій та використання експериментальних методик у клінічній практиці; створення нових спеціалізованих кабінетів на базі ННВ Клінічного центру «Ветмедсервіс»; 100-відсоткове виконання держзамовлення та максимальне заповнення ліцензійних обсягів підготовки фахівців у 2022 році; внесення фахового наукового журналу факультету – журналу «Український часопис ветеринарних наук» (Ukrainian journal of Veterinary Sciences) до міжнародних наукометричних баз SCOPUS та Web of Science; реалізація україно-китайського проєкту НУБіП України та сільськогосподарського університету Кінгдао з підготовки студентів з Китаю за спеціальністю «Ветеринарна медицина» та інше.

 

     Ректор Станіслав Ніколаєнко, як і в ході попередніх співбесід, аналізуючи озвучену деканами інформацію, ґрунтовно цікавився нюансами підсумків року, поточного життя факультетів та перспективами – у всіх членів факультетських команд (а це, як правило, заступники деканів, які мають володіти всім обсягом інформації в межах своїх повноважень). Зокрема, запровадженням нових форм і методів навчання, контактами зі школами (звідки очікуємо потенційне поповнення абітурієнтів), бізнесовими ідеями (які з ідеї мають ставати реаліями), пріоритетами наукових досліджень, міжфакультетською співпрацею, профорієнтацією, організацією навчальних і виробничих практик, розумінням свого місця з-поміж аналогічних факультетів інших університетів. І, звісно, наболілим питанням – набором магістрів.

     Присутні на співбесіді члени ректорату також цікавилися питаннями життєдіяльності факультетів: баченням розвитку, навчальним процесом, міжнародними контактами, науковою та інноваційною діяльністю, кадровим забезпеченням (особливо його молодим поповненням), фінансовими надходженнями, виховною роботою зі студентством.

Валентин Обрамбальський,
Ірина Кушніренко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook