Тривають співбесіди керівництва університету з очільниками факультетів та ННІ: під лежачий камінь вода не тече

18 лютого 2022 року
     Продовжуються співбесіди керівництва університету з очільниками факультетів та ННІ.

     У 2021 році на агробіологічному факультеті виконувалися 24 наукові теми, у т.ч. 4 бюджетних і 20 – ініціативних, на загальну суму 4944 тис. грн, розпочала звіт про роботу колективу декан Оксана Тонха. Науковці видали 19 монографій, 3 підручники, 9 посібників, 200 наукових статей (56 – у виданнях, що індексуються у Scopus, 29 – у Web of Science, 33 – опубліковані у міжнародних виданнях), отримано 4 патенти. Минулого року на базі факультету пройшли 3 науково-технічних заходи (конференції, семінари з міжнародним та Всеукраїнським статусом).

     Сьогодні контингент студентів на факультеті – 1448 осіб, в т.ч. 6 іноземних студентів. До виконання науково-дослідних робіт у 25 наукових гуртках було залучено 420 студентів. Отримано 1-ше місце у міжнародному конкурсі наукових робіт за спеціальністю «Агрономія», 2-ге і 3-тє місця – на XII міжнародній студентський агрономічній конференції у м. Чачак (Сербія).
     Є про що сказати і в плані міжнародних контактів. У міжнародних заходах, стажуваннях від факультету брали участь 11 НПП, 2 студенти навчалися і 65 – пройшли практичне навчання за кордоном. Укладені та продовжені міжнародні угоди про співробітництво з Північно-Східним інститутом агроекології та географії, Шеньянським аграрним університетом (Китай), Сумі Агро Юроп Лімітед (Англія), Dow Agrosciences (США), Ізраїльським океанографічним і лімнологічним дослідницьким центром (Хайфа) та іншими.
    Спільними зусиллями кафедр і благодійників відремонтовано ряд аудиторій і лабораторій навчальних корпусів № 2, 4, 7, оновлено навчальні лабораторії «Демонстраційне колекційне поле сільськогосподарських культур» та «Плодоовочевий сад» (де також встановлено полікарбонатну теплицю). За благодійні кошти компанії EFT GROUP створено сучасний демонстраційний інтенсивний сад яблуні і груші.

     Це те, що вже зроблено. А основні завдання колективу факультету на 2022 рік – ефективна профорієнтаційна робота для якісного набору студентів; посилення теоретичної і практичної підготовки студентів та публікаційної активності у міжнародних виданнях; організація ІІ туру Всеукраїнської олімпіади з хімії; підготовка до акредитації освітньо-наукової програми «Хімія». А також зміцнення матеріально-технічної бази, зокрема ремонт науково-дослідної лабораторії «Аналітичні дослідження в рослинництві» та придбання обладнання у співпраці з фірмою RAGT і акредитація зернової лабораторії; підтримання колекції нетрадиційних культур, підготовка документів. А на 2023 рік заплановано створення об’єкту Національного надбання, заходи до 100-річчя кафедри грунтознавства та 125-річчя факультету і університету, встановлення пам’ятника чорнозему. І це далеко не все.

     Другим на порядку денному був факультет захисту рослин, біотехнологій та екології. За останні роки тут спостерігається позитивна динаміка контингенту студентів бакалаврату зі спеціальностей «Захист і карантин рослин» (в 2021 році конкурс становив 6 осіб на місце), «Біотехнології та біоінженерія» (18), «Екологія» (12), розпочала декан Юлія Коломієць. Нові тенденції лягли в основу створення на ряді спеціальностей нових вибіркових блоків. Особлива увага приділяється атестації електронних навчальних курсів.
     За останні роки професійний рівень НПП випускових кафедр зріс: тут сьогодні працюють 18 докторів наук і 48 кандидатів, тільки в 2021 році захищено 5 докторських і 11 кандидатських дисертацій. В той же час потребує серйозної зміни кадровий склад випускових кафедр спеціальності «Біотехнології та біоінженерія».
     Щодо наукової складової: кафедри щороку пропонують наукові проєкти до участі в конкурсі МОН України. Цього року на другий етап рекомендовано проєкт «Оцінка ролі вторинного радіоактивного забруднення агроекосистем органічними добривами». Загалом викладачі факультету і студенти виконували дослідження з 29 науково-дослідних тем, 4 – держбюджетних, 1 – Національного фонду фундаментальних досліджень, 24 ініціативних на загальну суму до двох мільйонів гривень. До спецфонду було залучено більше двох мільйонів гривень.
     Найважливіші результати НДР опубліковані у 17 підручниках, 15 навчальних посібниках, 11 науково-виробничих та науково-методичних рекомендаціях, 100 навчально-методичних рекомендаціях, монографіях та інтегровані у цикл лабораторно-практичних занять фахових дисциплін. Осучаснено наукові видання факультету. Так, науково-практичний журнал «Біологічні системи: теорія та інновації» отримав категорію Б з 4 спеціальностей. Публікаційна активність: на 1 листопада 2021 року опубліковано 60 статей: 37 – в Scopus, 23 – Web of Science.
     Оновлення матеріально-технічної бази залишається одним із пріоритетних напрямків. За підтримки ректорату проведено капітальний ремонт навчально-наукової лабораторії біотехнології та клітинної інженерії і закуплено обладнання на суму понад мільйон гривень. На кафедрі екології агросфери та екологічного контролю створено навчально-науково виробничу лабораторію «Екологічного контролю довкілля» та придбано обладнання до 300 тисяч гривень. З’явилася нова зала для засідання вченої ради факультету, покращуються навчальні і соціально-побутові умови проживання студентів.

 

     Міжнародні контакти. Факультет є учасником міжнародної програми ДААД «Діджиталізація аграрної освіти України», спільного Україно-Норвезького проєкту з радіоактивності довкілля, співпрацює з Університетом Вагенінген (Нідерланди). Від факультету в міжнародній колоберації (Іспанія, Італія, Швеція, Франція, Україна) подано проєкт Горизонт за тематикою «Розробка механізмів переходу сільськогосподарського підприємства від традиційних до агроекологічних методів виробництва в умовах зміни клімату».
     Серед завдань: оновлення цілей, методів та форм профорієнтаційної роботи, створення навчального центру факультету в м. Славута Хмельницької області та віртуальної лабораторії для запису лабораторних і практичних робіт; підвищення якості теоретичного навчання, щорічний перегляд змісту освітніх програм, удосконалення методик дистанційного навчання; активізація роботи мережі центрів – навчально-наукового «Сучасні технології захисту рослин», освітньо-наукового «Здоров’я рослин», навчально-наукового «Великообухівське». Науково-інноваційна діяльність буде спрямовуватись на розширення наукових тематик кафедр шляхом підготовки якісних проєктів науково-дослідних робіт із захисту і карантину рослин, біотехнології, екології; залучення коштів до спеціального фонду – за рахунок надходжень від госпрозрахункових підрозділів; відкриття освітньо-наукової програми підготовки фахівців за ІІІ рівнем вищої освіти докторів філософії зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія»; успішну акредитацію освітньо-наукових програм «Біологія», «Захист і карантин рослин», «Екологія», активізацію роботи колективу на здобуття Державних, галузевих та іменних премій. Поліпшення матеріально-технічної бази: пошук нових шляхів надходження коштів (гранти, спецкошти від госпдоговірних угод, діяльності ННВЛ, спонсорська допомога, благодійний фонд тощо). Для активної міжнародної співпраці – систематично моніторити індекс Гірша за версією Scopus, Web of Science та Google Scholar кожного науково-педагогічного працівника, активізувати пошук наукових міжнародних грантів за європейськими програмами Горизонт Європа, Ерасмус+, НАТО «Наука заради миру та безпеки».

     Розпочинаючи свій звіт про роботу юридичного факультету, декан Олена Яра відзначила: структура факультету залишилась незміною – 5 кафедр, юридична клініка, навчальні криміналістична лабораторія та зала судових засідань. А студентський контингент станом на 1 січня 2022 року – 752 здобувачі вищої освіти. Родина юрфаку поповнилася 2 докторами та 2 кандидатами наук. Зусиллями викладачів забезпечення усіх дисциплін електронними навчальними курсами – 100-відсоткове.

     Наукова та інноваційна робота. На факультеті активно функціонують 6 наукових гуртків, що об`єднують більше 100 студентів. Вони під керівництвом НПП взяли участь у кількох Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт. Маємо 6 переможців зі спеціальності «Право» та правничих дисциплін. А кафедра аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука вперше приймала Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт зі спеціалізації «Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсне право». Виконуються 6 науково-дослідних робіт за бюджетні кошти (на загальну суму 1 млн 735 тис грн) та 12 ініціативних тем. За договорами на наукові послуги факультет отримав перші надходження – 83 тис. грн. Далі планується їх збільшення.
     Впродовж 2021 року подано 12 заявок на отримання фінансування за спільними міжнародними дослідженнями з науковцями Литви, Словаччини та Польщі. Отримано грант від посольства Болгарії для проведення досліджень в сфері енергетики та створення наукової лабораторії на суму 20 тис. євро.
     Викладачі факультету опублікували 20 статей, з яких 6 – у виданнях, що входять до міжнародної наукометричної бази WoS та 14 – Scopus. Опубліковано 16 монографій, 5 навчальних посібників, 1 підручник. У фахових юридичних виданнях України категорії Б вийшли друком 95 статей.
     Системною є робота з реалізації програми виховання «Громадянин. Патріот. Фахівець». Випробовує себе новий формат роботи – онлайн навчальні й пізнавальні лекції із залученням медіаторів – випускників факультету та тематичні заходи.
     Профорієнтація: збільшення контингенту студентів, проведення в школах нових просвітницьких проєктів, кафедра теорії та історії держави і права розпочала реалізацію просвітницького проєкту «Школа знавців права». Близько 90 осіб по його закінченню отримали електронний сертифікат. На думку деканату, це серйозний крок в проведенні нових та інноваційних профорієнтаційних заходів. Також підписані декілька договорів про співпрацю та залучення абітурієнтів до факультетських заходів.
     Матеріально-технічна база. Протягом року зроблено косметичний ремонт корпусу №6 та ряду його навчальних аудиторій, придбано відеовізуальні комплекти для проведення онлайн-конференцій, облаштовано 2 конференц-зали з необхідним обладнанням.
     Вектор розвитку і завдання колективу на 2022 рік. У плані навчальної роботи: успішно провести Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт, підвищувати якість освітнього процесу, застосовувати новітні методи дистанційного навчання, студентоцентриський підхід, етику та високу професійну культуру викладання. А ще – успішно завершити акредитацію PhD, врахувати результати самоаналізу бакалаврів та магістрів, відкрити нову спеціальність «Міжнародне право».
     Наукова та інноваційна робота: збільшити надходження до спецфонду (шляхом укладання договорів на наукові послуги) і кількість публікацій в наукометричних базах даних та цитувань статей, що виходять в журналі «Право. Людина. Довкілля», індекс наукового цитування НПП та h-індекс у наукометричній базі Scopus, підвищити якість та збільшити кількість науково-дослідних проєктів. Планується подальше створення спеціалізованих аудиторій, в т.ч. для відеозйомки практичних та семінарських занять, а також поліпшення умов навчання і проживання студентів.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко, аналізуючи озвучену деканами загалом інформацію і віддаючи їм належне за зроблене та «забиваючи гвіздки» – за незроблене, настійливо цікавився у їхніх заступників деталями роботи (в межах тих питань, за які вони відповідають в деканаті). Зокрема, залученням нових форм і методів навчання, контактами зі школами (звідки очікуємо потенційне поповнення абітурієнтів), бізнесовими ідеями (які з ідеї мають ставати реаліями), профорієнтацією, організацією навчальних і виробничих практик, розумінням свого місця з-поміж аналогічних факультетів інших університетів. І, звісно, наболілим питанням – набором магістрів. Власне, все це можна підсумувати так: під лежачий камінь вода не тече.
     Члени ректорату, присутні на співбесіді, також цікавилися питаннями життєдіяльності цих трьох факультетів відповідно до своїх службових повноважень: навчальним процесом, міжнародними контактами. науковою та інноваційною діяльністю, кадровим забезпеченням, фінансовими надходженнями, виховною роботою зі студентством. І отримували цілком конкретні відповіді.

Валентин Обрамбальський,
Ірина Кушніренко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook